Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Její kamarádi jsou mrtví! Zemřeli rukou šílence...

Autor: Monika Rubešková, Kjos - 
24. července 2011
22:53

NORSKO: Páteční večer se jim vryje hluboce do paměti, už nikdy na něj nezapomenou. Výpovědi těch, kteří přežili šílenou střelbu norského fanatika Breivika, i těch, již pomáhali zachraňovat, jsou šokující. Život Adrianu Praconovi například zachránilo jen to, že předstíral zastřeleného a obklopil se tělami mrtvých kamarádů. Obětí masakru, který začal bombovým útokem na Oslo a pokračoval na dětském táboře na ostrově Utoya je zatím 93. Desítky další lidí ale leží v nemocnicích.

Adrian byl na ostrově, když norský extremista a křesťanský fanatik Anders Behring Breivik (32) začal střílet. Adrian skočil do vody, ale nestačil si sundat boty a oblečení a to ho stahovalo pod hladinu. Musel se vrátit. Střelec pronásledoval prchající až ke břehu a křičel: „Zabiju vás všechny! Všichni zemřeme!“ Střílel i po plavcích. Když Adrian viděl, že muž pálí do vody, lehl si na zem. „Cítil jsem jeho dech a slyšel jeho kroky. Já a dva další jsme leželi na zemi a přežili jen díky tomu, že jsme se obklopili těly mrtvých a předstírali, že jsme mrtví taky,“ vypovídal.

Viděla jsem, jak mi zastřelil přítele!

Z výpovědi Iris Gjoerv (17) až mrazí. Plačící v náručí svého otce líčila děsivé chvíle. Při prvních výstřelech si myslela, že jde o nějakou hru. Pak už viděla prchající kamarády. Běžela jako o život, před střelcem se ukryla pod útesem. Schoulila se v náručí přítele, chvěla se po celém těle. Myslela na rodiče, možná se chtěla rozloučit, zavolala jim. „Jsem na Utöye, tady někdo na nás střílí!“ stačila jim říct, pak musela zavěsit. Vrah byl moc blízko. „Můj přítel vyskočil z úkrytu. Střelec ho viděl a vystřelil. Můj přítel je mrtvý!“ svěřila Iris médiím nejhorší okamžiky svého života.

Některé oběti neměly ani obličej

Andre Skeie (26), který bydlí nedaleko ostrova, byl jedním z těch, kteří přišli dobrovolně pomoci. „Vypadalo to jako válečná zóna,“ líčil Andre pro média. „Někteří z těch lidí neměli obličej. Jejich zranění byla tak ošklivá, že střelec musel používat nějakou zbraň velké ráže,“ dodal. Když se Skeie blížil s lodí k ostrovu, napočítal až 25 těl ve vodě, i když si zpočátku neuvědomil, že ty plovoucí předměty jsou vlastně mrtvoly... „Vyzvedávali jsme zraněné. Všichni byli v šoku, brečeli a křičeli. Loď byla pokrytá krví,“ dodal Skeie.

Breivik: Vraždit bylo nutné

Bylo to nutné, Norsko to potřebovalo! Tak asi taková slova řekl s ledovým klidem Nor Anders Behring Breivik (32) vyšetřovatelům pátečního bombového útoku a následného krveprolití. Mrtvých je v tuto chvíli 93. Fanatik nenáviděl muslimy a nevěřil, že vedle sebe mohou žít různé kultury. Útokem chtěl vyvolat revoluci a nastolit společenskou změnu.

Modrooký blonďák se k největší norské tragédii od druhé světové války přiznal, ale nepovažuje ji za zločin. S policisty spolupracuje a téměř se těší na dnešní soud, kde chce všechno vysvětlit. Cítí se dokonce mučedníkem, který zachraňuje Evropu!

„Říká, že byl sám, ale policie musí vše, co on prohlašuje, ověřit. Z výpovědí některých svědků střelby usuzujeme, že si nemůžeme být jisti, zda tam byl jeden nebo více střelců,“ řekl komisař Sveinung Sponheim. Žádného dalšího podezřelého ale policie nezajistila.

Breivik strávil roky sepisováním svých názorů v 1500stránkovém manifestu, který pojmenoval 2083 – evropská deklarace nezávislosti. Uvádí tu, že evropská elita, zastánci multikulturalismu a ti, kdo umožňují šíření islámu, budou za své zrádné činy potrestáni.

„Protože chceme proniknout do marxistických médií propagujících multikulturalismus, jsme nuceni přistoupit k brutálnější a dech beroucí operaci, která povede k obětem. Jakmile se jednou rozhodnete zaútočit, je lepší zabít co nejvíc lidí, jinak riskujete, že ideologický dopad činu nebude dostatečný,“ uvádí se v dokumentu podepsaném anglicky znějící úpravou Breivikova jména Andrew Berwick. Výběr ostrova Utöya nebyl proto náhodný. Konal se tu tábor mladých socialistů.

Podle svědků každé zastřelené dítě oslavoval hlasitým výkřikem, když viděl, že ještě žilo, zastřelil ho zblízka... Breivikův právník Geir Lippestad uvedl, že jeho klient chtěl útokem na norskou společnost docílit její proměny. Přál si prý změnu společnosti a věřil, že aby se to stalo, musí dát podnět k revoluci. Nejvyšší trest, který mu hrozí, je 21 let...

Tak žil vrah:

* V Oslu studoval finanční management.

* Nedávno se přestěhoval z Osla na venkov, kde si založil farmu.

* V květnu nakoupil šest tun hnojiva. To použil na výrobu bomby, která
vybuchla v Oslu.

* Je svobodný, bydlí s matkou, otce neviděl od roku 1995.

* Byl členem krajně pravicové Strany pokroku, má ultranacionalistické postoje, nesnáší islám.

* Sympatizoval se Svobodnými zednáři, považuje se za křesťana

* Jeho nejoblíbenějšími knihami jsou Proces Franze Kafky a 1984 od George Orwella.

* Obdivuje Winstona Churchilla. Má rád klasickou hudbu, počítačové hry, bojové umění, posilování a lov.

*Až na drobné dopravní přestupky neměl policejní záznam.

letajici_svec2 ( 26. července 2011 08:07 )

nevim ja bych sve dite neposlal na tabor, kde je jim vymyvan mozek nejakou politickou ideou a uz vubec ne socanskou

letajici_svec2 ( 26. července 2011 08:05 )

prave ze majetek a penize drzi lidstvo po kupe. V Somalsku maji vsichni houby a pro to houby se i vyvrazduji. Myslim, ze zrovna vase mysleni vyrabi pomatence, kteri uz v Rusku nastolovali rovnostarsky system tim zpusobem, ze slechtu a prumyslniky hazely do reky

letajici_svec2 ( 26. července 2011 08:01 )

pane mudrlante vase teorie ma vazne trhliny, Stalin, Hitler a i tenhle pomatenec byli z celkem normalnich rodin. Navstevnost akcnich filmu je obrovska, takze podle vas uz bysme se meli vsichni vrazdit na potkani

letajici_svec2 ( 26. července 2011 07:59 )

od toho ve stredoveku existoval institut "lamani v kole", pak uz si to kazdy rozmyslel

rezacek ( 25. července 2011 19:50 )

Měli jsme s kolegy debatu a nemohli se shodnout: jedni říkali, že by ho měli zabít, já soudím, že zabít je málo. Fakt nevím.

Zobrazit celou diskusi