Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zmasakroval 93 lidí: Chtěl křižácké tažení proti muslimům

Autor: jos, evakk - 
23. července 2011
22:40

VIDEO: Anders Behring Breivik (32) se přiznal k masakru na ostrově Utoya i k bombovému útoku v Oslu. Má tak na svědomí 93 obětí, 97 lidí je zraněných.  Na ostrově Utoya ho zneškodnilo protiteroristické komando ze vzduchu pomocí slzného plynu. Šokující je, že Breivik svůj čin ohlásil pomocí internetu několik hodin před samotným útokem! Chtěl změnit Norsko i celou Evropu, volal po křižácké válce proti muslimům a přistěhovalcům.

Anders Behring Breivik (32) spáchal jeden z nejotřesnějších činů v lidské historii! A svůj čin podle norských zpravodajských serverů dopředu ohlásil přes děsivý manifest, který nazval Deklarace nezávislosti Evropy!

Dokument, který má asi 1500 stran poslal finským pravicovým novinám pár minut před útokem. "Nevím, proč si vybral zrovná nás," říká Terhi Kiemunki ze serveru Iltalehti.fi.

Obsah dokumenty nyní zkoumá norská policie. Kniha je zaměřena proti islámu, autor volá po křižácké válce na obranu templářů. Vzpomína na srbsko - kosovský konflikt, kdy se prý Evropa nesměla bránit muslimům.

V dokumentu také Breivik popsal, jak vyráběl z hnojiva bomby, jak materiál k útoku nakoupil pomocí deseti kreditních karet, aby oklamal úřady. Popsal i to, proč je ve válce proti muslimům a snaží se do této války naverbovat další...

Na útok se dokonale připravil!

Podle norských médií měl oprávnění držet zbraň a měl registrovanou pušku a pistoli. Podle svědků, kteří masakr přežili, ale mohl mít s sebou na ostrově zbraní daleko více a mohl je mít připravené na různých místech.

Střelec procházel mezi studenty a pálil na vše, co se hýbalo... Střelec procházel mezi studenty a pálil na vše, co se hýbalo... | EPA, ČTK, Reuters, youtube.com, vg.no

Policie zjišťuje, zda bombový útok v Oslu a střelba na ostrově Utoya mají souvislost. Na ostrově se našly nevybuchlé výbušniny, experti je porovnají s těmi, které zabíjely v Oslu.

Svědci navíc v Oslu v dodávce viděli člověka, který odpovídá Breivikovu popisu. Prý už v té době měl na sobě policejní oděv. Na ostrov ho pak někdo mohl odvézt lodí. Tam pak podle svědků (oblečený do policejní uniformy) volal na studenty, aby přišli k němu. Když to udělali, zahájil nemilosrdnou palbu...

Radikální zelinář a milovník lovu

Breivik se vyznačoval podle norských médií řadou kontroverzních pravicových názorů, které často publikoval na facebooku. Vyjadřoval se proti tomu, že spolu mohou v míru žít různé národy, byl ostře proti muslimům a proti multikulturní společnosti. Ihned po masakru policie prohledala jeho byt v Oslu.

Pár dní před střelbou si Breivik založil také účet na Twitteru. Tam napsal jedinou větu - citát od filosofa Johna Stuarta Milla: "Jeden člověk s vírou zmůže to, co sto tisíc lidí s pouhými zájmy." Charakterizoval sám sebe jako tradičního křesťana, měl rád klasickou hudbu a lov. Četl Kafkův Proces i kultovní román 1984 George Orwella. Z politiků obdivoval Winstona Churchilla a považoval se za Svobodného zednáře.

Breivik žil údajně jen s matkou, vlastnil firmu na pěstování zeleniny, kterou založil v roce 2009, obchodoval s umělými hnojivy (ty mohl použít pro výrobu výbušniny). V květnu letošního roku nakoupil dokonce najednou 6 tun hnojiv!

Kdo je tento muž, kterého policie zatkla po útoku na Oslo? Je to Breivikův komplic? Kdo je tento muž, kterého policie zatkla po útoku na Oslo? Je to Breivikův komplic? | Reprofoto TV2
Breivik z Osla nedávno odešel žít na venkov, do metropole se ale podle sousedů často vracel. Dojížděl sem do střeleckého klubu, v němž byl členem. Často se uchyloval do virtuálního světa skrze hru World of Warcraft.

Po zadržení s policisty údajně spolupracuje, chce prý vysvětlit, čeho svým činem chtěl dosáhnout.

Policie dále vyšetřuje, zda měl komplice, nebo čin provedl zcela sám. Policie v Oslu po explozi každopádně zatkla muže na snímku vlevo, je to Breivikův komplic?

 

scaramonte ( 29. července 2011 07:37 )

No je to tak! A to tyhle ohavný vraždící loutky světový finanční oligarchie maj ještě tu drzost žvanit na adresu všech kdo nepapouškujou jejich oficiální prohlášení v duchu "schvalování atentátu" apod. Ale tady nikdo nic přeci neschaluje, dokonce sám pachatel ne! Řekl přeci jasně, že jeho čin JE otřesný (tedy odsouzeníhodný), ale nutný. A to je sakra rozdíl. Prostě dospěl k tomuto poznání. A nejvíc se mi líbí něterý reakce probudivších se modrých fanatiků, co ještě včera byli zalezlí a báli se projevit: dnes na Novinkách jeden píše, že Breivik nepostřílel žádné nevinné, protože mezi nima moh bejt budoucí Paroubek a dodal - co by jste psai potom?

scaramonte ( 29. července 2011 07:21 )

Proč je tam furt ten monulý čas? Jakýpak "chtěl", chce! Copak on změnil ve vazbě svoje názory?!? Blbečci novinářští, naučte se myslet a potom pište ...

sydnicka ( 25. července 2011 23:08 )

opravdu, mate to nejak pomotane. I kdyz jste ateista, tak vite, ze Buh znamena dobro. Kdyz Buh znamena dobro tak je to plus a ne plu-minus a nebo polovicni plus. To neexistuje ani ve fyzice! Za valky si muzeme sami, ktere jsou zpusobeny nasim chovanim bezboznosti, moralkou atd..I kdyz byly tzv. nab. valky s Bohem to nemelo nic spolecneho. V Bibli to bylo i predpovezeno, ze deti nebudou mit uctu k rodicum, rodice nebudou mit rady sve deti, a narod bude bojovat proti narodu.A to jenom proto, ze jsme si to zavinili sami

gogo ( 25. července 2011 12:25 )

Přesně tak. A nejen to. Bude tam u ní ještě problém další .... "sydnicka" mele stále to samé, překrucuje, argumenty vůbec nevnímá, na slušný dotaz neodpoví, všude vidí komunisty a Boha... Vůbec neví která bije. Škoda další diskuze s ní... Já s ní končím....

gogo ( 25. července 2011 12:21 )

Přesně tak... Ta osoba nemá o skutečném životě v Česku ani potuchy...

Zobrazit celou diskusi