Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Střelec, který zabil 86 lidí: Měl komplice?

Autor: evak, ČTK - 
23. července 2011
15:11

Norští novináři spekulují, že Breivik (32), který vraždil na norském ostrově Utoya, měl zřejmě komplice. Vzhledem k tomu, že ho svědci zahlédli po pumovém útoku v Oslu, musel se během pár hodin přepravit na ostrov, tudíž ho někdo musel na ostrov dovézt. Svědci také uvedli, že střelba šla z různých stran, proto policie pracuje s možností, že stříleli dva lidé. Breivikovi hrozí maximálně 21 let za mřížemi.

Zástupce norské policie Roger Andresen sdělil novinářům, že ve vodě kolem ostrova se stále pátrá po případných dalších obětech. Premiér Jens Stoltenberg vrtulníkem přiletěl do hotelu poblíž ostrova, kam jsou sváženi ranění. Podpořit je přišli také král Harald V. a královna Sonja.

V souvislosti s útoky byl už v pátek zatčen dvaatřicetiletý Anders Behring Breivik. Andresen řekl, že je muž vyšetřován a spolupracuje. Policie ho označuje za křesťanského fundamentalistu s pravicovými politickými názory. Ví se o něm, že se z Osla nedávno přestěhoval na venkov a založil tam zemědělský podnik. Norské sdělovací prostředky už dřív tvrdily, že tím mohl jenom maskovat nákup chemikálií používaných k výrobě náloží. Breivik navíc 4. května nakoupil šest tun umělých hnojiv.

Některé sdělovací prostředky také spekulují o tom, že Breivik nebyl jediným pachatelem. Dle listu Verdens Gang, který se odvolává na mluvčího kriminální policie Einara Aase, podle některých svědeckých výpovědí mohli být na ostrově střelci dva a jeden z nich může být stále na svobodě. Zatímco Breivik na sobě měl policejní oděv, druhý prý nikoli.

Breivik je vyšetřován na základě protiteroristického zákona. Dle BBC mu podle norského zákona v případě usvědčení hrozí trest 21 let vězení. Ve vazbě může být tři dny a pak musí být postaven před soud.

Zatčen další muž, komplic to prý není

Před hotelem byl zatčen dvacetiletý mladý muž, protože měl u sebe nůž. Novinářům řekl, že je jedním z účastníků kempu napadeného útočníkem a že si vzal nůž, protože se necítil v bezpečí.

hugu ( 23. července 2011 19:47 )

Těžko.

cert ( 23. července 2011 18:00 )

Máte ty správné konzervativní názory. Soudruh Breivik by z vás měl radost.

black7011 ( 23. července 2011 16:08 )

...jeden přežil=komplic (to je přeci jasné,ne)!

Zobrazit celou diskusi