Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Norsko: Fanatik zabil 93 lidí, vraždil v Oslu i děti na ostrově

Autor: evak, Kjos - 
23. července 2011
23:29

VIDEO: Norsko postihla největší tragédie od Druhé světové války. Země je v šoku. Krátce po výbuchu bomby v Oslu, která zabila sedm lidí, postřílel muž v policejní uniformě (A. Breivik) nejméně 86 mladých lidí na  táboře na norském ostrově Utoya nedaleko Osla. Svůj čin naplánoval jako válku proti muslimům. Z jeho strany začalo velké křižácké tažení. Děti, které přijely na prázdniny, ale bojovaly o holý život. Schovávaly se do jeskyní, skákaly do vody, stavěly provizorní barikády z matrací. Vrah střílel a podle svědků slavil každý zásah.

Vlny otloukaly mrtvá těla o pobřeží norského ostrova Utoya, zatímco zranění křičeli, nad hlavami lidí vrčely vrtulníky a desítky sanitek čekaly na břehu. Tak líčí svědci, scénu páteční střelby na mládežnickém táboře vládní Norské dělnické strany na ostrově nedaleko Osla, na který měl přijet i norský premiér Jens Stoltenberg.

Šestadvacetiletý Andre Skeie, který bydlí nedaleko ostrova, byl jedním ze zhruba 20 lidí, kteří zareagovali na výzvu policie, aby ti, kdo mají lodě, přišli pomáhat při záchranném úsilí. Spolu s přáteli vyrazil z městečka Hönefoss, dojeli k pobřeží a vypluli s loděmi k ostrovu, kde v blízkosti vody viděli stát asi 50 lidí, z nichž někteří byli těžce zranění.

"Vypadalo to jako válečná zóna," řekl v telefonickém rozhovoru pro Washington Post. "Někteří z těch lidí neměli obličej. Jejich zranění byla tak ošklivá, že (ten střelec) musel používat nějakou zbraň velké ráže," dodal.

Děti plavaly o život

"Vyzvedávali jsme zraněné," řekl Skeie. "Všichni byli v šoku a brečeli a křičeli. Loď byla pokrytá krví." Některé z obětí měly těžká poranění břicha a paží. K pobřeží jich dovezl asi 15 a při zpáteční cestě na ostrov přepravil lékaře. Podle jeho odhadů bylo v táboře asi 700 lidí, většině z obětí bylo od 16 do 25 let. "Tolik lidí v mém věku. Je těžké pochopit, co se stalo," dodal.

Kdo je střelec? Modrooký fanatický křesťan

Anders Behring Breivik (32) - právě on je podezřelý z masakru Anders Behring Breivik (32) - právě on je podezřelý z masakru | EPA, ČTK, Reuters, youtube.com, vg.no

Breivik, který sympatizuje s radikální pravicí a považuje se za tradičního křesťana, se v neděli přiznal k útoku v Oslu i k masakru studentů na ostrově Utoya. Svůj čin dlouhodobě plánoval.

Na svém profilu na facebooku uvádí, že je svobodný a baví ho lov a bojové hry. Měl na své jméno registrováno několik zbraní.

Několik svědků popsala jeho šílené řádění na ostrově. Než zahájil palbu, řekl na ostrově několika lidem, aby šli k němu. Měl policejní uniformu, tak mu věřili. Pak je nemilosrdně zastřelil. Podle svědků každého zastřeleného studenta bouřlivě slavil. Vždy se přesvědčil, zda zasažený je skutečně mrtvý, případně ho dorazil další ranou.

Střelcův manifest: Vyhlásil válku muslimům

Policie také zveřejnila Breivikův 1500stránkový manifest, který nazval 2083 Evropská deklarace nezávislosti. Zde píše o tom, jak je možné bojovat proti multikulturalismu. Kniha je zřejmě určena i jako historický přehled o situaci v Evropě. Počítá s tím, že jeho plán bude trvat až do roku 2038.

Některé vpisky mají formu deníku. Den po dni si píše, jak svůj plán uskuteční. Na stránkách manifestu je i zmínka o tom, že zbraně sháněl i v Praze. Po pár dnech ale od napojení se na motorkářský gang Hells Angels upustil.

Poslední zápis do manifestu provedl Breivik asi hodinu a půl před výbuchem v Oslu. Své další pohnutky bude vysvětlovat při pondělním soudu. Nyní s ním pracují vyšetřovatelé. Breivik jim ale spolupráci nijak neulehčuje, neustále prý vznáší své požadavky.

Přestože se Breivik (32) k činům přiznal, policie stále pátrá zda-li neměl komplice. Dokonce zadržela několik osob při akci v rezidenční oblasti. Po prohlédání domů, ale žádné výbušniny nenašla, tudíž zadržené po několika minutách propustila.

 

setug ( 24. července 2011 22:20 )

Nezapomeň, že všichni byli vyděšeni z výbuchu u vládních budov. Šlo mu o to udělat zmatek a pak řádit na ostrově.

arcaben ( 24. července 2011 21:15 )

Už jsi někdy viděl CO dokáže brokovnice ze 2m,z 1m....???

anti650 ( 24. července 2011 20:52 )

Na podporu násilnického rasisty Pechance pochodovalo centrem Svitav 150 neonacistů

komarius ( 24. července 2011 13:19 )

tatatakový jsi vůůůůůůl!!!!!!!

komarius ( 24. července 2011 13:16 )

Toto je výsledek NÁBOŽENSTVÍ a PRAVICOVÁHO SMÝŠLENÍ!!!!!

Zobrazit celou diskusi