Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Norský král utěšuje pozůstalé, svět je v šoku

Autor: evak - 
23. července 2011
17:00

Norský premiér Jens Stoltenberg označil útoky za národní tragédii. Země teď podle něj prožívá nejhorší období od Druhé světové války. Státníci ostatních zemí projevují silnou empatii a kondolenční telegramy chodí jeden za druhým.

Norský král Harald s manželkou Sonjou vyjádřil nejdříve svým občanům podporu. V sobotu se také vydali na setkání s pozůstalými po obětech na Utoye, kde bylo zastřeleno 85 lidí. Tento akt byl opravdu plný srdcervoucích momentů.

Německá kancléřka Angela Merkelová hned v pátek večer uvedla: "Je jasné, že všichni z nás, kdo věří na demokracii a mírové soužití, teroristické útoky odsoudí." K Merkelové se také přidal německý prezident Christian Wulff. "Rád bych jménem svých krajanů vyjádřil svou nejhlubší soustrast. Německo a Němci jsou v této obtížné době na vaší straně," vyjádřil v kondolenčním telegramu.

Královna Alžběta II. poslala dopis, v němž vyjadřuje s manželem princem Philipem Norsku podporu. "Naše modlitby a myšlenky jsou s těmi, na nichž byla spáchána všechna ta hrozná zvěrstva." Britský premiér David Cameron navrhl Norsku jakoukoliv pomoc, včetně spolupráce zpravodajských služeb. Hovořili spolu přes telefon.

Ruský prezident Dmitrij Medveděv v Kremlu útok na Nory odsoudil a vyzýval k doživotnímu potrestání pachatelů. "Organizátoři tohoto činu musí nést zodpovědnost. Cítíme s rodinami obětí," uvedl v dopisu, v němž projevoval soustrast.

I český prezident Václav Klaus poslal kondolenční lístek, kde vyjadřuje upřímnou lítost nad norskými ztrátami.



dobrotka ( 23. července 2011 22:00 )

a co tohle dela pod clankem o Norsku?

palko1961 ( 23. července 2011 18:13 )

jako zacatetcni pismeno O, potom P. Mozna! By se mela mit na pozoru i Praha. V Oslu jsem nikdy nebyl ale uprimne je mi vice lito tech Noru. Morava, krasna zem...

Zobrazit celou diskusi