Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Rodinná pouta britského premiéra Sunaka: Manželka z bohaté rodiny a dvě malé dcery

Aktualizováno -
25. října 2022
12:57
Autor: Darina Jíchová, ČTK, swp - 
25. října 2022
05:00

Británie má nového premiéra, Liz Trussovou po 45 dnech nahradil bývalý ministr financí Rishi Sunak. Dvaačtyřicetiletý ministerský předseda patří mezi vůbec nejbohatší britské politiky, má nejen vlastní jmění, ale i velmi bohatou manželku. Podle britského tisku mají Sunakovi dvakrát tak velké jmění než král Karel III. a královna manželka Camilla. Nový první pár má dvě malé dcery Krishnu a Anoushku, několik panství a majetek v hodnotě vyšší než 20,5 miliardy korun.

Se Sunakem se do premiérského sídla v Downing Street nastěhuje jeho žena Akshata Murtyová, která je z velmi bohaté indické rodiny, její miliardářský otec je považován za 6. nejbohatšího muže země. Pár se bral v roce 2009 v indickém Bengalúru, svatební oslavy trvaly dva dny. Manželé se seznámili na Stanfordské univerzitě. Společně stojí na 222. příčce v žebříčku nejbohatších Britů.

Skandály paní premiérové

Murtyová má vlastní módní značku Akshata Designs a zároveň stojí v čele firmy Catamaran Ventures UK, již v roce 2010 založil její otec N.R. Narayana Murty, spoluzakladatel nadnárodního technologického giganta Infosys.

Murtyová letos v dubnu potvrdila, že měla daňový status osoby žijící v Británii, ale s trvalým bydlištěm mimo tuto zemi, tudíž nemusela danit zahraniční příjmy. A souhlasila s tím, že začne v Británii platit daň ze všech svých příjmů. Další skandál, se kterým se potýkala, byl, že rodinná společnost Infosys nadále - navzdory sankcím a válce na Ukrajině, působila v Moskvě.

Manželka je milovnicí módy

Podle známých Murtyová už jako malá holčička milovala módu a oblečení, což „nešlo na rozum“ její matce – inženýrce, která neměla sklony „tolerovat nesmysly“.  A tak první kroky nové britské paní premiérové vedly do oboru financí a marketingu, ke své vášni se vrátila až později, kdy začala spolupracovat s umělci z izolovaných indických vesnic.

„Zajímám se o příběh každého kousku, o jeho autenticitu, o způsob jeho vytvoření ve snaze ochránit toto bohaté kulturní dědictví,“ vysvětlila Murtyová pro magazín Vogue. „Žijeme v materialistické společnosti a za posledních několik desetiletí se prodej produktů širší veřejnosti stal jednodušším, hlavně díky globalizaci,“ navázala.

Sunak a jeho manželka společně nashromáždili velké jmění, řadu financí investovali do nemovitostí, podle britského tisku mají nejméně 4 sídla včetně domu v Kensingtonu, jedná se o rekonstruovanou kočárovou stáj, odhaduje se, že má hodnotu přesahující 196 milionů korun.

Nový britský premiér Sunak s rodinou. Nový britský premiér Sunak s rodinou. | reprofoto/instagram

Manželé mají dvě malé dcery Krishnu a Anoushku, nicméně Sunak je drží mimo pozornost médií. „S manželkou a dětmi se rozhodně nenudím,“ nechal se v minulosti slyšet exministr, jen zřídka snímky s dcerami sdílí na sociálních sítích.

Přes týden je rodina většinou v Londýně v jejich kensingtonském sídle, na víkend jezdí na venkovské panství v hrabství Severní Yorkshire. Další jejich nemovitosti se nacházejí ve městě Santa Monica v Kalifornii. Sunak má podle tisku ještě byt v centrálním Londýně.

A do jaké rodiny se Sunak přiženil?

Premiérův tchán N.R. Narayana Murty založil podnik Infosys na počátku 80. let a až do roku 2002 byl výkoným ředitelem společnosti, do roku pak 2011 šéfoval předsednictvu Infosysu. Nyní je na penzi, ale i tak drží pozici emeritního přesedy správní rady. V Indii se mu přezdívá „otec indického sektoru výpočetní techniky“. V roce 1981 svou firmu zakládal s necelými 3 tisíci korun, které si půjčil od manželky.

Sunakova tchyně je Sudha Muryyová, indická inženýrka, učitelka a spisovatelka, také ona drží pozici v Infosysu, konkrétně v nadaci spadající pod společnost. Ale asi nejznámější je její činnost jako sociální pracovnice a spisovatelky, je autorkou hned několika novel. Také ona pochází z významné rodiny, její otec byl chirurg R. H. Kulkarni, její bratr pak několika cenami oceněný astronom Shrinivas Ramchandra Kulkarni. O Murtyové je také známé to, že je milovnicí filmů, vlastní podle všeho na 500 DVD.

Sunakovi kritici

Opozici i kritici z řad konzervativců Sunakovi nejvíce vyčítají to, že má obrovský odstup od současné ekonomické krize

Nejasnosti a kontroverze vznikly rovněž kolem Sunakova nepřiznaného majetku nebo zelené imigrační karty do Spojených států, kterou měl aktivní i měsíce poté, co se stal britským ministrem financí. A stejně jako expremiér Boris Johnson také Sunak dostal pokutu za nedodržování vládních protiepidemických opatření v takzvané partygate, která do značné míry způsobila Johnsonův pád.

První premiér s indickými kořeny

Sunak se narodil 12. května 1980 v Southamptonu, jeho otec se narodil v Keni a matka v Tanzanii, jeho prarodiče pocházeli z Paňdžábu. Jeho rodiče se do Británie přistěhovali v šedesátých letech. Studoval filozofii, politiku a ekonomiku na Oxfordské univerzitě. V letech 2018 až 2019 byl náměstkem na ministerstvu pro místní rozvoj a od července 2019 do jmenování ministrem financí byl prvním náměstkem tehdejšího ministra financí Sajida Javida. V referendu o vystoupení Británie z EU hlasoval pro brexit.

Video  Liz Trussová na supersummitu v Praze 6. a 7. 10. 2022  - 10 Downing Street
Video se připravuje ...

donypan ( 25. října 2022 11:55 )

To už jsou na tom britové hodně blbě když na tak významnou funkci musí kývnout indicý brit.

joun ( 25. října 2022 09:03 )

Zdůrazňují se kořeny nového britského premiera, ty by snad ani mnoha Britům nevadily, vždyť nakonec je to také Brit. Podivnější je, jak jako superbohatý člověk bude rozumět obyčejným pracujícím Britům. Jeho manželka patří v Indii k nejvyšší kastě, teď získá britské občanství, ale tím se její zařazení nezmění. No, uvidíme.....

verka1 ( 25. října 2022 07:48 )

Bohatá nebo chudá rodina, Brity zajímá aby něco pro ně nový premiér dělal.
No a co u nás premiér bohatý/chudý?

bullshit ( 25. října 2022 07:30 )

Nech Pekarovou v klidu, měli se tedy ptát Áji a Andyho ??

Zobrazit celou diskusi