Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Věčné monstrum pandemie.“ Nový německý ministr zdravotnictví vychází ven jen s ochrankou

Autor: ksi, Tagesschau - 
11. prosince 2021
06:10

Velmi o to stál, ale Olaf Scholz ho nechal čekat. Karl Lauterbach však konečně získal vytoužené ministerské křeslo – s velkou důvěrou. Odborník na koronavirus ovšem není bez kontroverzí, žádné jiné jméno kabinetu nevyvolalo takovou diskuzi. Profil nového spolkového ministra zdravotnictví zpracoval server Tagesschau.

Ráno můžete s Lauterbachem vstát a večer s ním jít spát. Profesor je všudypřítomný; snídaně v televizi, polední magazín a večer v diskusních pořadech. K tomu navíc nepřetržitě tweetuje. Spánek mu musí být cizí, píše Tagesschau.

Od začátku pandemie poskytuje Lauterbach nepřetržitě informace. Napomíná, varuje, v Berlíně mu dokonce říkají „věčné monstrum pandemie“. Lauterbach čte – zdá se – každou vědeckou studii o covidu-19. A chce také, aby i občané věděli vše o viru, který podle jeho názoru mnozí neberou dostatečně vážně.

Popírači pandemie: „Pokud bude Lauterbach ministrem, emigrujeme.“ SPD tleská.

Nyní stojí na pódiu v berlínském Domě Willyho Brandta, sídle sociálních demokratů, s Olafem Scholzem a dalšími ženami a muži, kteří za SPD vstupují do spolkového kabinetu. Tváří se vážně, sako a účes má jako ze škatulky. Velmi o tuto práci stál, ale nový kancléř Scholz ho nechal čekat.

Pevný soudruh a nespolehlivý egoista?

Podle mnohých je to nespolehlivý egoista, který nechápal nedůvěru, kterou k němu chovali i přátelé ze sociálnědemokratické strany. Nikdy by nehlasoval proti poslaneckému klubu nebo straně. Pevný soudruh, který mimochodem začal svou politickou kariéru u Křesťanských demokratů. Jeho velká mediální přítomnost vyvolávala mezi některými závist, upozorňuje Tagesschau.

Na Twitteru je třeba populární obrázek trička ve stylu kapelních turné - tahle šňůra se však jmenuje TV turné Karl Lauterbach varuje a štacemi jsou všechna televizní vystoupení.

Ale to je historie, nyní se stává spolkovým ministrem zdravotnictví v těžkých časech. Lauterbach si je však jistý svým úřadem a úkolem. Má potřebné nástroje. „Pandemii porazíme,“ slibuje nastupující ministr na pódiu v sídle SPD. Nezní to euforicky. Na to je situace příliš vážná a pandemie bude trvat déle, než si mnoho lidí myslí. Lauterbach si nemůže pomoct a varuje: Snižte počet případů, „abychom mohli znovu doporučit cestování bez ohrožení lidí“. Nemělo by to všechno znít ponuře, vždyť Vánoce jsou za dveřmi.

Občané by rádi viděli muže z oboru, chválí Olaf Scholz. Někoho, koho znají a mají rádi, někoho, o kom tuší, že si z boje proti pandemii udělá životní cíl. Ve dne i v noci. Lauterbach se zdá být tím pravým. Rozhodnutí budoucího kancléře možná podnítil tlak veřejnosti.

Bez motýlka a s upraveným účasem připraven čelit pandemii

Sundal si motýlka, kadeřník mu upravil účes a to, že mumlá rýnským nářečím, je součástí jeho celkového umění. Má obdivovatele i proto, že je jiný – je to zkrátka značka. Lauterbach má na Twitteru dlouhodobě více sledujících než odcházející ministr zdravotnictví Jens Spahn. „WirwollenKarl“ (chceme Karla) – pod tímto hashtagem vzniklo na Twitteru nezanedbatelné diskuzní vlákno.

Lauterbach však také rozděluje. Dům může opustit pouze s ochrankou. Přísnost a důslednost, s jakou prosazuje tvrdá opatření v boji proti covidu-19, z něj udělaly postavu nenáviděnou popírači koronaviru a odpůrci očkování. Lidé ho urážejí a vyhrožují mu.

Lauterbach nechce být Spahn

Nebude mlčet. Pochází z profesního prostředí. Je lékařem, ekonomem a epidemiologem. Studoval na Harvardu a vedl Institut pro zdravotní ekonomiku a klinickou epidemiologii v Kolíně nad Rýnem. V roce 2005 vstoupil do Spolkového sněmu. Jako místopředseda parlamentní skupiny pronikl hluboko do složitého světa zdravotnictví. Pochází však z úplně jiného prostředí. Chlapec z dělnické rodiny v Porýní se sám probojoval nahoru. Když mu doporučili jít na učiliště, považoval to za diskriminaci.

Chce víc a ve svých 57 letech je na vrcholu. Pandemie je jeho osudem a jeho největší kariérní výzvou. Bude postupovat jinak než jeho předchůdce Spahn. Rád končící kancléřku Angelu Merkelovou napomínal, že neposlouchá jeho rady – trocha ješitnosti k tomu zkrátka patří, jak upozorňuje Tagesschau.

Na Twitteru ale vyjádřil i vděčnost názorovým odpůrcům: „Jak chvála, tak kritika pro mě moc znamenají, pokud jsou fakticky a zasloužené. Budu rád, když tady mou práci budete dál sledovat.“

Lékař na ministerstvu znamená více peněz, ale automaticky ne lepší léčbu

Lauterbach není prvním lékařem, který se stal ministrem zdravotnictví. Studie, kterou zveřejnil server Welt, ukazuje: Když jsou lékaři ministry, nemocnice dostanou více peněz a personálu. To však automaticky neznamená, že i léčba bude lepší.

Již v loňském roce proto dva ekonomové Felix Rösel a Adam Pilný zkoumali, zda jsou lékaři skutečně nejlepšími ministry zdravotnictví. Výsledek je jasný: „Zjistili jsme, že vůbec nezáleží na tom, zda je ministr zdravotnictví sám lékařem,“ uvedl Rösel pro Welt. Podle něj hrají rozhodující roli vzdělání a zkušenosti ministrů, což bylo zjištěno nejen v případě ministrů zdravotnictví, ale také v případě ministrů financí.

Oba výzkumníci ve své studii zkoumali pouze to, jak politika jednotlivých ministrů zdravotnictví ovlivnila rozvoj nemocnic. „Když byli lékaři ministry zdravotnictví, rozšiřovaly se více kapacity nemocnic, vznikala další lůžka a přijímal se větší počet zaměstnanců,“ říká Rösel a dodává: „Z toho měli prospěch hlavně lékaři, ale o něco se zvýšil i počet zdravotních sester.“

Lauterbach chce v ministerském křesle více naslouchat vědcům. „Věda je přirozeným nepřítelem populismu, pandemii porazíme jen fakty a rozhodnými činy,“ píše předseda Asociace praktických lékařů Dirk Heinrich. Praktičtí lékaři na Lauterbacha spoléhají. A Lauterbach slibuje, že zemi lépe připraví na další pandemii.

Lidé doufají, že to nikdy nebude muset dokazovat. Ale že kromě boje s pandemií dokáže vést důležité ministerstvo, restrukturalizovat nemocniční systém, bojovat s krizí v ošetřovatelství a čelit tlaku mnoha lobbistů – to všechno musí zvládnout. „Na Mikuláše se plní přání,“ napsal v pondělí na Twitteru místopředseda SPD Kevin Kühnert. „Chtěli jste to – dostanete to,“ uzavírá Tagesschau.

Video  Blesk Podcast: Němci jednají o vládě bez Merkelové. Jaké má budoucí kancléř plány s Českem?  - Jiří Marek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 11. prosince 2021 10:22 )

endlich

Zobrazit celou diskusi