Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Syn prezidenta chce sám vládnout: Od Krejčíře dostal miliony i novou motorku?

Autor: mav, Daily Maverick - 
26. září 2021
05:10

Duduzane Zuma (29), syn jihoafrického exprezidenta Jacoby Zumy (79), se zjevně stylizuje do starostlivého politika kombinujícího vážnost a mladou energii. Ale jeho cesta k prezidentské kampani je poznamenaná podezřeními na kontakty s mafiánskými bossy. A to včetně Radovana Krejčíře, píše server Daily Maverick.

„Součástí problému je chudoba. Součástí problému je nerovnost… Lidé hladoví.“ To jsou slova Zumy mladšího, syna politika, který podle mnohých vyžíral státní kasu a figuruje v komplexních skandálech korupce a klientelismu.

Duduzane ovšem hovořil o rabování a násilí, které zachvátilo části Jižní Afriky v červenci po uvěznění jeho otce. Zumův nástupce Cyril Ramaphosa konstatoval, že strůjci nepokojů manipulovali chudinu. „Pokus o povstání nevyšel,“ cituje prezidenta Daily Maverick.

Jacob Zuma vládnul Jižní Africe v letech 2009-2018, odstoupil rok před koncem druhého období po tlaku svých straníků. Figuruje ve spletitých korupčních kauzách, zatím byl v červnu odsouzen k 15 měsícům vězení za pohrdání soudem. Po dvou měsících za mřížemi byl ze zdravotních důvodů propuštěn na podmínku, jak informoval Daily Maverick.

Otěže by očividně rád převzal jeho syn Duduzane (též psáno Duduzani), který už podniká kampaň, chodí ode dveří ke dveřím oslovovat voliče a shání finance od obchodníků před volebním sněmem strany ANC příští rok. V rozhovorech pro média vystupuje sebevědomě, zdvořile, uctivě, na videích potřásá rukama chudým… Ale zároveň se na sociálních sítích objevují obrázky, která jeho image rozporují. Fára, drahé obleky či značková móda, dokonce video, jak si užívá fajnový motorový člun v luxusní Dubaji.

Duduzane Zuma je nevinný, dokud ho u soudu neusvědčí; sám popíral, že by byl zkorumpovaný. Nicméně v časech, kdy zemí otřásá rozsáhlý skandál prorůstání byznysu do vlády, jsou taková tvrzení důvodem k vážnému znepokojení.

Nejčastější nařčení se týkají kontroverzní rodiny Guptů, která se stala synonymem „uneseného státu“. „Jsou důkazy, že pan Duduzane Zuma významně profitoval z obchodů s Guptovými a entitami s nimi spjatými,“ svědčil advokát Paul Joseph Pretorius z tzv. Zondovy komise, která prorůstání byznysu a politiky vyšetřuje.

Bratři Ajay a Atul Guptové přišli roku 1993 z Indie (v Jižní Africe je z dob britských kolonií významná indická komunita) a vybudovali velké obchodní impérium; Atul je sedmým nejbohatším člověkem v zemi. Duduzane Zuma a také jeho sestra Duduzile působili v několika firmách impéria.

„Bylo vaše podnikání s Guptovými legální?“ ptal se ho loni moderátor Xoli Mngambi v pořadu Newsroom Afrika. „Existuje názor, že vaše byznysy existovaly jen pro rabování státní kasy, s požehnáním vašeho otce.“

„Na mých obchodech nebylo nic nepatřičného. Když se podíváte do jejich historie, spoustu se toho o nich napsalo, silně se vyšetřovaly, mluví se o tom deset, dvanáct let,“ hájil se Zuma junior s tím, že lituje, jak to s Guptovými dopadlo, ale ze zločinu prý nikdy nevydělával.

Jak v lednu informoval Daily Maverick, Duduzane Zuma byl třeba obviněn, že zprostředkoval představiteli rodiny Guptových schůzku s náměstkem ministra financí; prý měl dostat nabídku na ministerský post, samozřejmě ne zadarmo. Později bylo z procesních důvodů obvinění staženo.

Miliony od Radovana Krejčíře?

Z kontroverzních kontaktů ho nařkla i jedna z nejbarvitějších figur jihoafrického podsvětí: Radovan Krejčíř. Do JAR přišel roku 2007, vybudoval si mezi gangstery prominentní postavení. Od roku 2013 je za mřížemi.

„V roce 2010 jsem se přátelil s panem Cyrilem Beekou, který mě představil synovi prezidenta Jacoby Zumy,“ napsal Krejčíř roku 2018 v přísežném prohlášení. „Pan Beeka mě požádal, abych pana Duduzaniho Zumu udržoval vytíženého, aby se k němu nedostala rodina Guptových,“ psal český mafián. „Pan Zuma mi slíbil pomoc se získáním azylových dokumentů od ministerstva vnitra, abych byl chráněn před politiky z České republiky,“ tvrdil Čech.

„Dohodli jsme se s panem Duduzanim Zumou, že mu zaplatím pět milionů randů (7,6 milionu Kč),“ uvedl dále Krejčíř. Polovinu jako zálohu mu prý přivezl v hotovosti do jednoho z rodinných sídel Zumových, kde setkal i s jeho otcem, tehdy prezidentem.

„Jelikož jsem byl blízkým přítelem pana Duduzaniho Zumy, koupil jsem mu motorku za 230 tisíc randů (350 tisíc korun) a každý týden jsme závodili, abych ho udržel od lidí od Sahary, což je jedna z firem Guptových. Mám nahrávky konverzací mezi mnou, panem Duduzanim Zumou a prezidentem Zumou,“ tvrdí dokonce českoafrický mafián.

Tou dobou ovšem kolem Krejčíře přibývaly vraždy, ne vždy vyjasněné, včetně likvidace bosse Cyrila Beeky (zastřelen roku 2011). „Po smrti pana Beeky se ode mne pan Duduzani začal držet dál, někdo ho ode mne tlačil, myslím, že rodina Guptových,“ uvedl Krejčíř. Prý ho Guptové z Beekovy vraždy viní.

Schůzky s mafiány

Podle listu Mail & Guardian se Zuma mladší v květnu 2011, dva měsíce po Beekově smrti, setkal i s dalšími vrcholnými gangstery. „Jeví se to jako mimořádné selhání úsudku a bezpečnosti, že Duduzane údajně uvítal delegaci u bran prezidentské rezidence a naléhal, aby stráže nezaznamenaly totožnost prezidentových kontroverzních návštěvníků,“ citoval list svůj anonymní zdroj. A další zdroje z policejních kruhů schůzku potvrdily.

Fotografie zase dokládá schůzku mladšího Zumy s gangsterem Nafizem Modackem, který byl podezříván z práce se zkorumpovanými policisty a který se znal s bossem Beekou. Modack dříve přiznal, že Zumovi občas zajišťoval ochranu. Aktuálně je gangster ve vazbě, podezřelý z účasti na loňské vraždě policejního podplukovníka.

Soud zatím Duduzaneho Zumu očistil v jedné kauze, která však s korupcí zrovna nesouvisí. V červenci 2019 byl shledán nevinným ze zabití cestujícího auta, do něhož narazil. Soud nenašel důkazy, že by Zuma řídil nezodpovědně; podle obhájkyně například Zuma nemohl vědět, že jeho porsche je hodně náchylné na aquaplaning a nemohl za silného deště čekat v silnici velkou louži, jak psal Daily Maverick.

Nehledě na verdikt ani tato kauza není dobrou vizitkou pro prezidentského kandidáta, který se prezentuje jako zástupce prostého lidu – když luxusním Porsche 911 Turbo narazí do auta hromadné dopravy…

verka1 ( 26. září 2021 10:47 )

Krejčíř tenkrát říkal že je JAR ještě víc zkorumpovaná než ČR 😁
Sedí tam v base, to asi synáček od prezidenta zařídil, jinak by skončil zavražděn.
To u nás prezident Havel, Klaus?? umožnil, aby utekl policistům!

laco.duracka ( 26. září 2021 07:56 )

JAR je skorumpovany stat... Ale Krejcira dokazali na rozdiel od CR strcit do lochu ..

Zobrazit celou diskusi