Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Největší sopku Evropy skrývá Tyrhénské moře. Itálii hrozí dvacetimetrovou tsunami

Autor: mav, BBC - 
12. srpna 2021
19:10

U břehů jižních Itálie se pod vlnami skrývá největší aktivní sopka Evropy. Vědci až teď mapují, co by se stalo, kdyby vybuchla. Podle odhadů může hrozit až 20 metrů vysoká vlna tsunami, píše BBC.

Když přijde řeč na italské vulkány, nejspíš všichni předpokládáme, že největší hrozbou jsou Etna na Sicílii a Vesuv, které věhlasně zničil Pompeje. Nedaleko je tu však i další monstrum, které by na Apeninském poloostrově a okolních ostrovech mohlo napáchat ohromnou paseku.

Jmenuje se Marsili a je zhruba 175 km jižně od Neapole. Na výšku má tři kilometry a základna měří 70 krát 30 kilometrů, což z ní činí největší aktivní sopku v celé Evropě. Vidět ji ale nemůžete, vrchol je půl kilometru pod hladinou Tyrhénského moře. Nachází se poblíž předělu eurasijské a africké tektonické desky, jejichž přetlačování má za následek zvýšenou geologickou činnost v regionu.

        

Kvůli tomu také v pásmu od severu Sicílie k západnímu pobřeží jižní Itálie nalezneme vícero sopek – ty čnící nad hladinu tvoří Liparské (Eolské) ostrovy, jmenovitě Stromboli, Lipari, Salina, Filicudi, Alicudi, Panarea a Vulcano. Poslední dostal název římského boha ohně, stejně jako pojem vulkanismus – projevy vnitřní energie planety, vyznačující se pronikáním plynů a magmatu na povrch. Ještě desetkrát víc sopek je však v oblasti pod hladinou.  

O té největší vědí vědci nějakých sto let, pojmenovali ji po Luigim Ferdinandu Marsilim (1658-1730), zakladateli moderní oceánografie. Sopka vznikla zhruba před milionem let. Postupně si vytvořila na 80 sopečných kuželů, láva může tryskat i z dalších puklin. Aktuálně je klidná, za sto let, co vědci podmořskou sopku znají, nic nechrlila. Podle odhadů naposledy soptila před pár tisíciletími, teď se jen občas mírně zachvěje a vypustí něco plynu. Ale může se kdykoliv probudit.

Její láva ani sopečný popel přímé ohrožení pro lidi nepředstavují, přes půl kilometru vody se nedostanou. „Nebezpečí nespočívá v erupci, ale v podmořských sesuvech půdy,“ říká pro BBC Guido Ventura z italského Národního ústavu geofyziky a vulkanologie.

Kdyby se zhroutilo některé úbočí Marsili, zvedlo by to ohromné množství vody, jež by mohlo vytvořit ničivou cunami. To se možná v oblasti už stalo. Například roku 1343 slavný básník Petrarca popsal, kterak ničivá bouře zdevastovala Neapolský záliv a zabila tisíce lidí.

„Devastaci můžeme potenciálně připsat několika vlnám cunami, vyvolaným velkým sesuvem na ostrově Stromboli, což by potvrzovalo hypotetické riziko těchto jevů v regionálním měřítku,“ uvedli seismologové v magazínu Scientific Reports; analýza archeologických stop poukazuje na sesuv zhruba v tom čase, o jakém píše Petrarca.

Ničivá Stromboli

I v prosinci 2002 erupce Stromboli (jedné z nejaktivnějších sopek planety) způsobila dvě cunami o výšce až 20 metrů. Nicméně vlny byly znát jen na samotném ostrově Stromboli; i když byly nejsilnější, jaké tam za sto let zaznamenali, měly za následek jen šest vážněji raněných a škody na majetku kolem 15 milionů Kč.

Glauco Gallotti z Boloňské univerzity se svým týmem publikoval studii, v níž zvažuje pět možných scénářů erupce Marsili. Tři z nich jsou docela neškodné, z počítačového modelu vychází vlna pár centimetrů vysoká. Středně velký sesuv půdy na severozápadním úbočí by se do půl hodiny na jihu Kampánie projevil tří- až čtyřmetrovou vlnou a na Sicílii o metr nižší. „Jizva“ na sopce naznačuje, že už z této strany v minulosti k podobnému incidentu došlo. „Mohlo to vyvolat vlny mezi jedním a třemi metry vysoké,“ cituje BBC Gallottiho.

Zato nejhorší ze zvažovaných scénářů počítá se sesuvem hornin o objemu přes 17 kilometrů krychlových na východním úbočí. Gallottiho kalkulace hovoří o dvacetimetrové vlně, jež by na Sicílii a Kalábrii udeřila do dvaceti minut. „Nemáme dost dat, ale takovou možnost nemůžeme vyloučit.“

Dopady na lidská osídlení by dost záležely na roční době. V teplejších měsících je jih Itálie plný dovolenkářů i sezónních pracovníků. Naštěstí má docela příkré pobřeží, takže podle Gallottiho odhadů stačí uprchnout asi kilometr do vnitrozemí.

Chybí varovný systém

A nejde zdaleka jen o Marsili. „Je třeba si uvědomit, že v Tyrhénském moři a Sicilském průlivu je nejméně 70 podvodních vulkánů a o některých z nich vůbec nic nevíme,“ varuje Ventura. Riziko může hrozit třeba od sopky Palinuro, 65 km od Clientského pobřeží. Vulkanický komplex má asi stopadesátimetrovou vrstvu sypkého materiálu, který by se v důsledku otřesů či erupce mohl snadno dát do pohybu.

Zatím v oblasti podmořských sopek není dobrý varovný systém. Podle Gallottiho by však nemuselo být složité ho vytvořit. Stačí síť bójí s pohybovými čidly. Při pohybu vody značícím vznik cunami by všichni v oblasti dostali výstražnou SMS a měli by dost času se dostat dál (a výš) od moře. Podle Ventury by bylo možné sledovat i přímo činnost vulkánu: „Za posledních 40 let se technologie pro monitorování aktivních sopek ohromně posunula.“

Technologie alarmu je jedna věc, druhá pak osvěta. Místní moc o riziku tsunami nevědí; v průzkumu většina přiznala, že nemá moc informací. Například o zmiňované dvacetimetrové tsunami ze Stromboli vědělo jen 3,3 % dotazovaných.

„Naše výsledky zdůrazňují potřebu kampaně, které by obyvatelstvo jižní Itálie informovala o riziku cunami a jevů, které mohou potenciálně cunami způsobit,“ napsali autoři studie.

„Je velmi důležité vědět, jak se seismický fenomén, či cunami, formují, poněvadž pak můžete zvažovat různé scénáře a různé postupy nutné k odvrácení nebezpečí,“ uvedli pro BBC geologové Teresita Gravinaová a Nicola Mari. Riziko cunami se zdá vzdálené, ale pokud by k ní mělo dojít, tak trocha informovanosti může zachránit tisíce životů, uzavírá BBC.

Video  Záběry z letadla: Takhle se na Japonsko přilila první tsunami  - KameraOne
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi