Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Exploze, tsunami a tisíce mrtvých. Fukušima před 10 lety a dnes: „Rány v srdci zůstávají“

Autor: ČTK - 
11. března 2021
09:55

Japonsko si dnes minutou ticha připomnělo oběti zemětřesení a cunami, jež před deseti lety zasáhly zemi a při kterých zemřelo více než 18.000 lidí. Vlna mimo jiné způsobila havárii v jaderné elektrárně Fukušima. Císař Naruhito vyjádřil rodinám obětí soustrast a připomněl, že problémy s obnovou postižených oblastí přetrvávají. Premiér Jošihide Suga dnes uvedl, že je stále nesnesitelné představit si pocity těch, kteří ztratili své blízké. 

„Je nesnesitelné, pokud myslím na pocity všech těch, kteří přišli o své milované a přátele,“ pronesl premiér Suga na obřadu, kterého se zúčastnil také japonský císař Naruhito.

Ministerský předseda podle agentury Reuters také zdůraznil, že Japonsko nikdy nesmí zapomenout, co se při tomto přírodním neštěstí naučilo. O nutnosti poučit se hovořil rovněž císař asijské země, která leží v oblasti, kde jsou zemětřesení poměrně častá.

Účastníci pietní ceremonie měli na obličejích roušky a udržovali rozestupy, podotkla agentura Reuters. Aby zabránili šíření koronaviru, nezpívali ani společně hymnu.

Lidé po celé zemi si oběti neštěstí připomněli také tichými modlitbami, píše Reuters. „I když uplynulo deset let, rány v srdci zůstávají,“ svěřil se agentuře Kjódó jednaosmdesátiletý muž, zatímco hladil jméno svého vnuka na památníku připomínající oběti zemětřesení a cunami ve městě Išinomaki.

Video  Záběry z bloku reaktoru v elektrárně Fukušima  - Youtube.com /RT, hudba: Yellow
Video se připravuje ...

Mohutné zemětřesení, které zasáhlo Japonsko 11. března 2011, uvrhlo zemi do největší krize od druhé světové války.

Otřesy půdy vyvolaly místy až několikametrovou vlnu cunami, která zničila stovky kilometrů východního pobřeží.

Podle statistik zemřelo 15.899 lidí a 2529 je evidováno jako pohřešovaných. Zraněno bylo 6157 osob. Přírodní katastrofa mimo jiné zničila na 130.000 budov, další milion budov poškodila. Podle agentury AP muselo domovy opustit skoro půl milionu lidí. Vláda podle agentury Kjódó dosud utratila na obnovu postiženého regionu více než 277 miliard dolarů (skoro šest bilionů korun).

Tsunami rovněž poškodila jadernou elektrárnu Fukušima. Ve třech jejích reaktorech následně došlo k explozím a požárům. Úřady po havárii uzavřely oblast v dosahu 20 kilometrů od elektrárny, aby uchránily občany před škodlivými dopady uniklé radiace z elektrárny.

Silnice, železniční tratě a další klíčovou infrastrukturu se v postižené oblasti povětšinou podařilo obnovit, v přímořských městech v prefekturách Iwate a Mijagi však podle AP zůstává řada prázdných míst.

Deset let po neštěstí se více než 40.000 lidí stále ještě nemohlo vrátit domů, nejvíce z nich pochází z prefektury Fukušima, kde jsou některé oblasti kvůli radiaci stále nepřístupné, uvedla AP. Úřady nepotvrdily žádné úmrtí způsobené přímo ozářením. Obnovu ve Fukušimě však podle AP zpomalují dopady radiace a do některých oblastí blízko jaderné elektrárny stále není možný vstup.

Video  Robot natáčel uvnitř vybuchlé Fukušimy: Jak dlouho to vydržel?  - David Vaníček, Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi