Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Čtyři oběti po pádu letadla v Kazachstánu. Stroj v mlze minul přistávací dráhu

Aktualizováno -
13. března 2021
20:40
Autor: ČTK - 
13. března 2021
14:11

U největšího kazašského města Almaty dnes havarovalo při přistání v mlze letadlo, které bylo na cestě z hlavního města Nur-Sultan. Na své facebookové stránce to podle agentury Reuters uvedlo almatské letiště. Podle ministerstva pro zvláštní události tohoto středoasijského státu bylo na palubě stroje, který patřil pohraniční stráži, šest lidí, z nichž čtyři při neštěstí zahynuli.

Další dva lidé jsou podle kazašských úřadů v nemocnici v „extrémně vážném stavu“. Všichni lidé na palubě byli členy posádky. Videa z havárie se objevila na sociálních sítích. Ukazují, že se stroj otočil a vzňal. Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev vyjádřil na twitteru soustrast blízkým obětí a ujistil, že dal příkaz k vyšetření příčin nehody. „Podobná neštěstí by se neměla opakovat,“ zdůraznil.

Sovětský dvoumotorový turbovrtulový letoun An-26 těsně minul přistávací dráhu. Na záběrech jsou vidět oblaka kouře stoupající z místa nehody viditelného z nedaleké dálnice. Podle agentury Interfax stroj patřil kazašské pohraniční službě. Ministerstvo pro zvláštní události uvedlo, že stroj havaroval v 17:22 místního času (12:22 SEČ) bezprostředně poté, co zmizel z radarů.

Letoun Antonov An-26 již sehrál roli v několika leteckých neštěstích. V říjnu roku 2020 zahynulo při zřícení tohoto stroje 26 osob na Ukrajině. Většinu obětí havárie tvořili kadeti. O měsíc dříve zemřeli čtyři pasažéři a tři členové ruské posádky při pádu An-26 místních aerolinií poblíž hlavního města Jižního Súdánu.

Letiště v Almaty se stalo dějištěm letecké nehody již v prosinci 2019, když se asi čtvrt hodiny po startu zřítilo letadlo kazašských aerolinií Bek Air s 98 osobami na palubě. Tragédie si tehdy vyžádala 12 životů. Společnosti Bek Air byla v minulém roce odebrána licence.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi