Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tisíce lidí na útěku: Sopka na Filipínách by mohla kdykoliv znovu vybuchnout, varují experti

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
5. července 2021
18:45

Filipínští experti varovali, že sopka Taal nacházející se nedaleko metropole Manila, k jejíž mírné erupci došlo minulý týden, může „každou chvilku“ vybuchnout znovu. V okolí vulkánu nadále pokračuje evakuace, uvedla stanice France 24. Stupeň varování zůstává na trojce.

Experti upozornili hlavně na vysokou emisi toxických plynů, které stoupají ze sopky, právě ty ohrožují tisíce lidí žijící v blízkosti Taalu. Nad Manilou i okolními provinciemi vznikl oblak škodlivých plynů. První erupce sopka přišla 1. července, kdy neklidný vulkán vychrlil kilometr vysoký oblak plynu a páry.

Sopka Taal, která se nachází asi 70 kilometrů jižně od Manily, patří mezi nejmenší aktivní vulkány na světě. Navzdory tomu může být smrtící, erupce v roce 1911 zabila více než 1300 lidí, podotkla agentura. Loni v lednu aktivita sopky Taal vyhnala z domovů více než 100 tisíc lidí, zrušila řadu letů a okolí – včetně Manily – pokryla vrstvou popela.

Probuzená sopka na Filipínách si vyžádala evakuaci tisíců lidí. Popel pokryl vesnice v okolí, (leden 2021). Probuzená sopka na Filipínách si vyžádala evakuaci tisíců lidí. Popel pokryl vesnice v okolí, (leden 2021). | Reuters

Současná situace by se mohla podle úřadů vyvinout různě, typ erupce by podle nich mohl být potenciálně nebezpečnější než ten loňský. Magma totiž přišlo do kontaktu s vodou v kráteru, která se začala vařit a změnila se v plyn a páru, což je jev známý jako freatomagmatická erupce, popsal Reuters. „Je to nebezpečnější, jelikož už došlo k interakci s magmatem,“ uvedla na tiskové konferenci Maria Antonia Bornasová z filipínského seismologického ústavu.

V evakuačních centrech se očkuje

Náměstkyně ministra zdravotnictví Maria Rosario Vergeireová doplnila, že do evakuačních center byly rozvezeny zásoby vakcíny, lidé jsou očkovaní a testování. Toto opatření má zabránit šíření nákazy mezi lidmi, kteří i po víkendu kvůli aktivní sopce zůstávají mimo svůj domov. Do středisek bylo v tuto chvíli dovezeno 6500 dávek vakcíny Sinovac.

Úřad pro řešení katastrof rovněž varoval před otřesy spojenými s erupcí. Úřady ve čtvrtek proto začaly evakuovat do bezpečnějších oblastí téměř 15 tisíc lidí z okolí sopky. Třetí stupeň varování na pětistupňové škále znamená, že „magma je blízko nebo na povrchu a aktivita by v řádech týdnů mohla vést k nebezpečné erupci“.

Filipíny leží v takzvaném ohnivém kruhu, kde se setkávají tektonické desky, a v oblasti jsou proto poměrně častá zemětřesení a vulkanické erupce. Exploze sopky Pinatubo v roce 1991 zabila při jedné z největších sopečných erupcí ve 20. století stovky lidí, podotkla agentura AP.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi