Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Pád letadla na Filipínách: Zemřelo 47 lidí. Stroj půjčený z USA přejel přistávací dráhu

Aktualizováno -
5. července 2021
07:06
Autor: ČTK - 
4. července 2021
07:38

Po nedělní havárii vojenského letadla na jihu Filipín už je známý stav všech 96 pasažérů, řekl agentuře Reuters armádní velitel Cirilito Sobejana. Mrtvých je podle něj 47, zatímco 49 příslušníků ozbrojených sil utrpělo zranění.

Předchozí bilance neštěstí hovořila o 42 mrtvých vojácích. Filipínská vláda zároveň hlásila úmrtí tří civilistů, kteří zemřeli na zemi při pádu transportního letadla, zatímco další čtyři civilisté byli zraněni.

Generál Sobejana v neděli uvedl, že letadlo přepravující vojenskou jednotku minulo přistávací dráhu na ostrově Jolo. Pokusilo se znovu nabrat výšku, ale už se mu to nepodařilo, a následně spadlo. Po dopadu na zem došlo k výbuchu a stroj zachvátily plameny.

Čtyřmotorový turbovrtulový transportní letoun Lockheed C-130 Hercules americké výroby přepravoval vojáky z ostrova Mindanao. Havarovaný stroj byl podle agentury AP jedním ze dvou letounů C-130 původně sloužících v americkém vojenském letectvu, které Spojené státy letos poskytly Filipínám v rámci vojenské pomoci.

sorgedoktor ( 4. července 2021 21:28 )

Jestli to bylo pujcene letadslo...To by se museli preskolovat ti piloti dlouhe a dlouhe hodiny, pokud nebyli na ten typ skoleni..

Zobrazit celou diskusi