Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

ONLINE: Izraelci po odraženém útoku řeší odvetu. Írán nechce konflikt s USA, uvedl velvyslanec v OSN

Autor: ČTK, lig, simao, trm - 
15. dubna 2024
06:52

Írán vyslal na Izrael v noci na neděli nejméně 185 dronů a 36 střel s plochou dráhou letu, vypustil také 110 balistických střel. Většinou přímo z íránského území, i když malé počty byly vypuštěny z Iráku a také z Jemenu. Škody jsou minimální, většinu střel zničily protivzdušné systémy. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v prohlášení uvedl, že země nenechá úder nenechá bez odvety. Zasedla i Rada bezpečnosti OSN. Dění kolem útoku Íránu na Izrael sledujeme na Blesk.cz online.

  • Írán v sobotu 13. dubna vůbec poprvé zahájil útok proti Izraeli vedený přímo ze svého území. Noční operaci íránská armáda nazvala „Skutečný slib“.
  • Podle Teheránu šlo o odvetu za nedávný úder proti íránskému konzulátu v Damašku připisovaný Izraeli. 1. dubna tam zemřelo několik významných představitelů íránských revolučních gard. Izrael se k útoku nepřihlásil.
  • Izraelská armáda zničila na tři stovky dronů a raket, mnohé ještě mimo území státu. Malá část z desítek íránských raket země-země zasáhla Izrael. Zranění utrpěla jedna dívka v Negevské poušti.
  • Situace v regionu znepokojuje světové politiky, ke zdrženlivosti vyzval generální tajemník OSN Antonio Guterres i představitelé EU. Na sociálních sítích se začaly šířit obavy dokonce z 3. světové války.
  • Americký prezident Joe Biden v souvislosti s íránským útokem ujistil Izrael, že má neochvějnou podporu Spojených států. Zároveň však Izraelce vyzval, aby upustili od odvetného opatření, protože vyhráli.
  • Do likvidace útočících střel se kromě izraelských sil zapojily také americké a britské letouny, jordánské stíhačky sestřelily desítky dronů nad územím království.
  • Íránská mise při OSN akci označila za reakci na „opakované zločiny“ židovského státu, uvedla, že USA musí zůstat mimo, a pokud Tel Aviv „neudělá další chybu“, bude věc možné považovat za uzavřenou.
  • Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v prohlášení po začátku útoku uvedl, že Izrael se na přímý útok Íránu připravoval a že žádný úder nenechá bez odvety.
  • V Izraeli v neděli zasedl válečný kabinet. Izrael jedná o tom, že vytvoří regionální koalici proti Íránu.

Video  Írán zaútočil přímo na Izrael: Vyslal na něj drony a rakety!  - Sociální síť X - IDF
Video se připravuje ...

Izrael vs. Írán
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
13:13
15. 4. 2024
!

Na přijetí v Bílém domě se chystá premiér Petr Fiala (ODS), řešit by se měla vedle Ukrajiny mj. i otázka Blízkého východu a podpory Izraele. Více čtěte ZDE

Děkujeme Vám za sledování našeho online přenosu z útoku Íránu na Izrael, další dění kolem něj budeme sledovat již v běžném zpravodajství na Blesk.cz.

Video  
Video se připravuje ...
12:45
15. 4. 2024

Republikánský předseda americké Sněmovny reprezentantů Mike Johnson avizoval na tento týden nové hlasování o podpoře pro Izrael ve světle víkendového íránského útoku. Neuvedl však, zda chce současně uvolnit dodatečné prostředky na pomoc Ukrajině, jak to před více než dvěma měsíci učinil americký Senát. Demokraté v čele s prezidentem Joem Bidenem dál trvají na schválení celého balíku.

Výdajový soubor s více než deseti miliardami dolarů (238 miliard Kč) určenými na pomoc Izraeli, přibližně 61 miliardami pro Ukrajinu a dalšími položkami navrhl Biden už v říjnu v návaznosti na útok Hamásu na jižní Izrael, zároveň chtěl předejít vyčerpání dostupných peněz na vyzbrojování Kyjeva.

Kongres ani po šesti měsících žádnou z částí návrhu neschválil, přičemž Johnson se již dvakrát pokusil podporu Izraele prosadit samostatně. „Tento týden to zkusíme znovu a na detailech toho balíku se pracuje,“ řekl v nedělním televizním rozhovoru Johnson. „V tuhle chvíli zvažujeme možnosti a všechny tyto výdajové otázky,“ dodal.

Johnson ve vysílání Fox News opakovaně hovořil o balíku, nebylo však jasné, zda chce hlasovat také o penězích pro Ukrajinu, která vzdušným útokům, jaký o víkendu zažil Izrael, čelí neustále. Americká podpora Ukrajiny mezitím zůstává zablokovaná čtvrtým měsícem, zatímco ruská válka proti sousední zemi vstoupila do třetího roku. 

12:22
15. 4. 2024

V Pásmu Gazy zemřelo od října téměř 34 000 Palestinců kvůli válce, kterou tam v odvetě za teroristický útok Hamásu vede s tímto hnutím Izrael. Informovaly o tom dnes podle AFP tamní úřady ovládané Hamásem. Počty nelze nezávisle ověřit a část z nich tvoří bojovníci Hamásu, většina z obětí jsou ale civilisté, z velké části ženy a děti. Někteří zemřeli i kvůli nedostatku potravin a léků, z něhož humanitární organizace, úřady OSN a řada zemí obviňují Izrael.

Za posledních 24 hodin zemřelo v Pásmu Gazy 68 Palestinců. Podle palestinské agentury Wafa v neděli ráno také pět lidí zastřelila izraelská armáda, která se snažila zabránit skupinám Palestinců v návratu do jejich, mnohdy zničených domovů, na severu.

Přes milion lidí totiž od října kvůli bojům uprchlo na jih do města Rafáh a jeho okolí u hranic s Egyptem. Ani údaj agentury Wafa nelze nezávisle ověřit, napsal dnes deník The New York Times (NYT), a izraelská armáda podle něj na dotaz stran této střelby nereagovala. Ke snaze dalších Palestinců vrátit se o víkendu z jihu na sever podle NYT možná přispěly i informace o bezprecedentním útoku Íránu na Izrael.

Válka v Gaze (duben 2024) Válka v Gaze (duben 2024) Válka v Gaze (duben 2024)
12:01
15. 4. 2024

Podobně jako dnes mluvčí Kremlu Peskov se v neděli vyjádřilo ruské ministerstvo zahraničí ve svém prohlášení. Moskva tehdy zároveň citovala Teherán, jeho tvrzení, že vzdušný útok na Izrael podnikl „v rámci práva na sebeobranu“ mimo jiné po izraelském útoku na íránskou diplomatickou misi v Damašku.

Putinovo Rusko, které má s Íránem blízké vztahy, přitom neodsoudilo íránský úder na Izrael, poznamenala agentura Reuters. Moskva zároveň vinila západní země z toho, že Rada bezpečnosti OSN kvůli nim nebyla schopna na útok na íránský konzulát „adekvátně reagovat“.

Izrael byl s reakcí Moskvy zjevně nespokojen, upozornil dále Reuters. Izraelská velvyslankyně v Rusku Simona Halperinová podle ruské agentury RIA Novosti uvedla, že židovský stát očekává ruské odsouzení íránských útoků.

11:33
15. 4. 2024
!

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu svolal na dnešek na 13:00 SELČ další zasedání svého válečného kabinetu, informovala agentura Reuters s odvoláním na zdroj z izraelské vlády.

Členy válečného kabinetu jsou vedle Netanjahua ministr obrany Joav Galant a Benny Ganc, který byl před vypuknutím války v Pásmu Gazy jednou z hlavních tváří izraelské opozice. Jako pozorovatelé v něm pak zasedají například bývalý náčelník generálního štábu Gadi Eisenkot či ministr pro strategické záležitosti Ron Dermer.

Izraelský válečný kabinet naposledy jednal v neděli večer, podle izraelských i zahraničních médií tehdy o dalším postupu nerozhodl. Jeho členové se sice přiklánějí k odvetě za íránský útok, nepanuje však shoda na jejím rozsahu ani načasování, uvedla v neděli večer agentura Reuters.

11:31
15. 4. 2024

„Izrael si připsal obranné vítězství díky své silné protivzdušné obraně a snahám USA, Británie a (spřízněných) arabských států. Nyní musíme zabránit vyhrocení situace v regionu,“ uvedla dnes německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková v Paříži.

Kancléř Olaf Scholz, který je na návštěvě Číny, Írán varoval před dalším útokem na Izrael.

Německý kancléř Scholz na návštěvě Číny (14.4.2024) Německý kancléř Scholz na návštěvě Číny (14.4.2024)
11:15
15. 4. 2024

Rusko je mimořádně znepokojeno eskalací napětí na Blízkém východě a vyzývá všechny země v regionu ke zdrženlivosti, uvedl mluvčí Kremlu Peskov.

„Další eskalace není v ničím zájmu. Proto jsme samozřejmě pro to, aby se všechny neshody řešily výhradně politickými a diplomatickými metodami,“ uvedl Dmitrij Peskov.

11:03
15. 4. 2024

Letiště v Íránu, včetně obou letišť v Teheránu, dnes obnovila provoz, který byl o víkendu přerušen kvůli íránskému dronovému a raketovému útoku na Izrael a očekávané izraelské odvetě. Informovala o tom dnes agentura DPA s odvoláním na íránská státní média. Agentura EU pro bezpečnost letectví (EASA) dnes ale podle agentury Reuters doporučila leteckým dopravcům, aby byli dále obezřetní v leteckých prostorech Íránu a Izraele a jejich okolí.

Některé zahraniční aerolinky minulý týden už před sobotním íránským útokem kvůli rostoucímu napětí pozastavily lety do Íránu a další přerušení letů pak o víkendu způsobilo uzavření leteckého prostoru blízkovýchodními zeměmi. Izrael otevřel letecký prostor už v neděli ráno, také Jordánsko, Irák a Libanon své letecké prostory v neděli otevřely.

Velké blízkovýchodní aerolinky, včetně Emirates Airlines, Qatar Airways a Etihad Airways už v neděli oznámily obnovení letů. Nizozemské aerolinky KLM dnes ale podle agentury Reuters oznámily, že zrušily všechny lety do a z Tel Avivu až do úterka. Nejméně do úterý nelétá německá společnost Lufthansa do Teheránu, napsala dnes DPA. V neděli média psala, že Lufthansa zastavila lety do Teheránu až do čtvrtka.

10:10
15. 4. 2024

Izraelská armáda označila Írán za „architekta globálního terorismu“. „Írán intenzivně financuje, podporuje a trénuje teroristické skupiny po celém světě a rozšiřuje svůj vliv po celém světě. Írán odhalil svou pravou tvář jako největší sponzor globálního terorismu,“ upozornila IDF.

9:15
15. 4. 2024

Francie podle Emmanuela Macrona stojí na straně Izraele a udělá maximum pro jeho obranu, stejně jako Británie však vyzývá ke zdrženlivosti. „Budu dnes telefonovat s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem a jsme rovněž v kontaktu s dalšími zeměmi v regionu,“ řekl Macron stanici BFM TV.

Emmanuel Macron
9:01
15. 4. 2024

„Pokud se dnes ráno nacházíte v Izraeli, správně přemýšlíte nad tím, že máte právo na (útok Íránu) reagovat. Vyzýváme však Izrael, aby svoji reakci nestupňoval,“ uvedl dnes britský ministr zahraničí David Cameron a pokračoval: „V mnohém šlo o dvojitou prohru Íránu; jejich útok byl téměř úplným selháním a světu odhalili, že v regionu jsou zhoubnou silou.“ Britský ministr rovněž dodal, že jeho vláda zváží přijetí dalších sankcí vůči Íránu.

8:56
15. 4. 2024

Francie a Británie se obávají eskalace na Blízkém východě. Izrael má právo na obranu, ale neměl by reakci vůči Íránu stupňovat, řekli Macron i Cameron.

8:39
15. 4. 2024

Předseda klubu Demokratické strany v Senátu USA (jež tam má většinu) Chuck Schumer uvedl, že během nedělního telefonátu mezi prezidentem Joe Bidenem a vedoucími představiteli Kongresu panovala „shoda“, že Kongres musí rychle jednat a poslat pomoc Izraeli i Ukrajině.

Schumer na tiskové konferenci v New Yorku uvedl, že bychom měli doufat, že se v nadcházejícím týdnu podaří něco na pomoc oběma zemím prosadit. „Nejlepší způsob, jak pomoci Izraeli obnovit jeho protiraketovou a protiletadlovou kapacitu, je okamžité schválení tohoto dodatku. Jak jsem řekl, Izrael vynaložil na svou obranu asi přes miliardu dolarů a bezpečnostní doplněk by doplnil takovou protiraketovou a protiletadlovou obranu, která tkví v Arrow, v David’s Sling a v Iron Dome,“ řekl Schumer podle televize ABC.

8:29
15. 4. 2024

„Vzhledem k blížícímu se židovskému svátku Pesach a mezinárodnímu kontextu jsem pověřil prefekty, aby výrazně posílili bezpečnost na místech navštěvovaných našimi židovskými spoluobčany, zejména v synagogách a náboženských školách,“ ohlásil v neděli francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin.

8:06
15. 4. 2024

Na íránských letištích se v šest hodin ráno místního času omezila bezpečnostní opatření a obnovil provoz, informuje místní agentura Tasním.

07:06
15. 4. 2024

Izraelští činitelé provádějící kontroly na hranicích Pásma Gazy od začátku války alespoň jednou zablokovali dodávky desítek různých položek od léků přes spacáky po čokoládové croissanty. Zjistil to deník The Washington Post (WP), který se na restrikce ptal 25 zdrojů včetně humanitárních organizací a států posílajících pomoc. Odpovědi svědčí o nepředvídatelném systému a pomalém tempu inspekcí.

„Myslím, že to je bezprecedentní,“ řekla o restrikcích Shaina Lowová, mluvčí operací Norské rady pro uprchlíky (NRC) na palestinských územích. „S něčím takovým se humanitární organizace nikdy nemusely potýkat,“ dodala.

06:32
15. 4. 2024

Írán podle svého velvyslance při OSN jednal při útoku na Izrael zdrženlivě a nechce se pouštět do konfliktu s USA, vyhrazuje si ale právo na obranu.

6:08
15. 4. 2024

Dobré ráno!

Americký prezident Joe Biden a šéf americké diplomacie Antony Blinken v noci na pondělí telefonicky hovořili o íránském útoku na Izrael s představiteli blízkovýchodních zemí včetně Jordánska, Saúdské Arábie či Egypta. Regionální velitelství amerických ozbrojených sil CENTCOM v pondělí uvedlo, že o víkendu zneškodnilo více než 80 dronů a nejméně šest balistických raket vypálených k Izraeli z Íránu a Jemenu.

23:42
14. 4. 2024

Drazí čtenáři, pro tuto chvíli končí online přenos k situaci na Blízkém východě, pokračuje opět ráno. Dobrou noc.

23:41
14. 4. 2024

Izrael v bezprostřední budoucnosti neočekává další údery z Íránu - ruší se omezení shromažďování a další preventivní zákazy, informuje Times of Israel.

23:40
14. 4. 2024

Íránský útok je aktem eskalace, který může zatáhnout celý svět do války, Izrael si vyhrazuje právo na odvetu, řekl Gil'ad Erdan, zástupce Izraele v OSN, na Radě bezpečnosti.

23:11
14. 4. 2024

Na Západním břehu Jordánu pokračují výpady židovských osadníků, krytých izraelskou armádou, proti Palestincům, uvádí katarská televize Al Džazíra. Jeden palestinský mladík byl podle ní při obraně svého domova kriticky raněn.

23:10
14. 4. 2024

Ruský velvyslanec při OSN Vasilij Něbenzja na zasedání Rady bezpečnosti obvinil západní země, včetně Francie, Spojeného království a USA, z „pokrytectví“ poté, co odmítly podpořit prohlášení odsuzující izraelský útok na íránský konzulát z 1. dubna.

„Dobře víte, že útok proti diplomatickému zastoupení je casus belli podle mezinárodního práva, a pokud by byla zasažena západní reprezentace, okamžitě byste vyvolali represálie,“ argumentoval Něbenzja, že Írán měl po izraelském zásahu údajného diplomatického zastoupení legitimní právo k úderu.

„Je to proto, že pro vás je vše, co souvisí se západní reprezentací a západními občany, posvátné a musí být chráněno. Ale pokud jde o práva jiných zemí, včetně práva na sebeobranu svých občanů, to je jiná věc."

23:05
14. 4. 2024

Generální tajemník OSN Antonio Guterres připomněl členským státům, že Charta OSN „zakazuje“ útoky na územní celistvost států a „zásada nedotknutelnosti“ diplomatického a konzulárního personálu „musí být respektována“, komentoval podle Al Džazíry izraelský úder, který podle Íránu zasáhl íránský konzulát v Sýrii (Izrael ho označil za vojenský objekt). 

„Je životně důležité vyhnout se jakékoli akci, která by mohla vést k velkým vojenským konfrontacím na více frontách na Blízkém východě," dodal tajemník na mimořádném zasedání Rady bezpečnosti a vyzval k uměřenosti.

Generální tajemník OSN António Guterres na Radě bezpečnosti k Izraeli (14. 4. 2024). Generální tajemník OSN António Guterres na Radě bezpečnosti k Izraeli (14. 4. 2024). Generální tajemník OSN António Guterres na Radě bezpečnosti k Izraeli (14. 4. 2024). Generální tajemník OSN António Guterres na Radě bezpečnosti k Izraeli (14. 4. 2024).
22:59
14. 4. 2024

„Al-Quds (arabský název pro Jeruzalém, pozn. red.) bude v rukou muslimů a muslimský svět bude oslavovat osvobození Palestiny,“ stojí v hebrejštině na twitterovém profilu íránského duchovního vůdce Alího Chameneího.