Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Vražda za bílého dne. Školáka surově zbila parta maskovaných násilníků, boj o život prohrál

Aktualizováno -
5. dubna 2024
17:22
Autor: ČTK - 
5. dubna 2024
15:04

V pařížské nemocnici zemřel patnáctiletý hoch, kterého ve čtvrtek krátce po vyučování nedaleko školy ve městě Viry-Châtillon napadla skupinka maskovaných lidí a surově ho zbila. Zraněného chlapce v uličce našel náhodný kolemjdoucí. Starosta obce mluví o "masakru". Násilnost činu Francii šokovala, úřady ho vyšetřují jako pokus o vraždu, píší média. Prezident Emmanuel Macron dnes slíbil nové programy na pomoc se zvládáním rostoucí agresivity dětí.

„Nemůžeme přehlížet to, co se děje. Žijeme ve společnosti, která je stále násilnější. Násilí stále více bez zábran pozorujeme i u dospívajících a někdy u stále mladších dospívajících,“ uvedl Macron při návštěvě školy v devátém pařížském obvodu.

Viry-Châtillon je město s 30.000 obyvateli jižně od Paříže. Spolužáci napadeného agentuře AFP řekli, že to byl „bezproblémový usměvavý kluk, který se všemi dobře vycházel“. Obávají se, aby se útočníci do okolí školy nevrátili a nenapadli další děti.

„Tři nebo čtyři osoby ho napadly na schodišti, zasypaly ho ranami, zmasakrovaly ho. Šokovala mě zejména násilnost činu. Ti útočníci jsou zvířata,“ uvedl starosta Viry-Châtillon Jean-Marie Vilain ve vysílání stanice BFM TV. Ve velmi špatném psychickém stavu byla podle starosty i matka oběti, a to ještě než syna ztratila.

Chlapce už ve čtvrtek zdravotníci oživovali, v noci podstoupil operaci a dnes krátce po poledni zemřel. V souvislosti s činem zatím nebyl nikdo zadržen. Jasný není ani motiv, podle kriminalistů nic nenasvědčuje tomu, že by šlo o střet dvou znepřátelených gangů. Poté, co napadený zemřel, kriminalisté přehodnotili čin z pokusu o vraždu na vraždu, mají také podezření na „skupinové násilí“. Podle starosty by mohla více indicií přinést analýza kamerových záznamů městské policie.

V nejbližších hodinách se plánuje  pitva. „Vyšetřování pokračuje s cílem zjistit okolnosti těchto trestných činů a umožnit zadržení pachatelů,“ uvedl státní zástupce podle serveru RTL.fr.

Čtvrteční incident je dalším z řady násilných činů mezi mládeží, k nimž dochází po celé Francii. Tento týden skončila v kómatu třináctiletá dívka, kterou napadli před školou v Montpellieru na jihu země. Vážně zraněná dívka se zotavuje a z kómatu se již probrala. Tři zadržení se dnes k činu přiznali, jeden patnáctiletý zůstává ve vazbě a je vyšetřován pro podezření z pokusu o vraždu.

Macron dnes řekl, že stát nesmí podobné agresivní činy tolerovat, ale ani je jen trestat. Část odpovědnosti podle prezidenta musí přijmout rodiny problémových dětí, ale také státní správa nebo soudy. Řešením, které vláda navrhuje, je větší podpora rodin se zvládáním agresivních dětí, důslednější prevence a zřízení nových zařízení pro mládež, která by agresivním dětem pomáhala, řekl Macron.

Video  9letý Honzík zmizel beze stopy. Stal se obětí gangu, který obchodoval s dětmi?  - Videohub
Odemknout video

Drž hubu ( 6. dubna 2024 14:47 )

Ještě aby tam nebylo násilí, když jsou tam samí ne*ři 🙄

Roman Kisty ( 5. dubna 2024 17:29 )

Vidis africana a je to jasne

Zobrazit celou diskusi