Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Panika v boeingu. Rusům v turistickém ráji vzplálo při startu letadlo

Aktualizováno -
5. dubna 2024
13:54
Autor: mav - 
5. dubna 2024
13:30

Letadlo ruské letecké společnosti Azur Air začalo hořet při pokusu o vzlet, uvádí kanál Nexta TV s odvoláním na ruská média. Cestující začali panikařit, všichni ale zvládli stroj na letišti v Thajsku evakuovat.

Podle rozvrhu na webu aerolinek byl vskutku let ZF-4068 na trase Phuket-Soči opožděn. Video ukazuje, kterak se pasažéři ve vedru kabiny ovívají a obtížně dýchají, personál však dohlíží na udržení klidu.

„Stalo se to v době, kdy už cestující byli uvnitř a připravovali se na cestu - let byl naplánován na 15:00 místního času,“ píše web Žizn.ru. „Podle očitých svědků se z motoru kouřilo, naštěstí personál letiště zareagoval rychle - na místo okamžitě dorazili hasiči a technické služby. Specialisté provedli prohlídku a zahájili vypouštění kerosinu."

Ruské aerolinky Azur Air nabízejí zejména charterové lety do turistických destinací přístupných Rusku i po uvalení západních sankcí – vedle Thajska i do Egypta a Turecka. Do Phuketu létají její stroje i z Moskvy, Irkutska či Chabarovska. Její flotila sestává z amerických boeingů, konkrétně tento let měl obsluhovat stroj 767-3Q8ER vyrobený roku 1991, jak ukazuje web Air Fleets.

Ruský letecký průmysl od pádu Sovětského svazu skomírá a aerolinky spoléhají na západní boeingy a airbusy. Kvůli sankcím po invazi na Ukrajinu ale mají problém je udržovat a opravovat, bez západních součástek přibývá poruch a incidentů. Ve světě však v poslední době přibylo poruch různých typů od firmy Boeing, v březnu ohlásil rezignaci generální ředitel Dave Calhoun.

V Phuketu měl před více než rokem incident jiný postarší Boeing 767 téže společnosti – při startu mu praskla pneumatika, psal server Aviation Source News, načež se vznítil pravý motor. Piloti stačili včas zastavit.

Video  Boeing 737 Max po vzletu z Portlandu přišel o zadní dveře. Piloti museli nouzově přistát.  - Twitter
Video se připravuje ...

gabreta ( 6. dubna 2024 12:11 )

Proč má Boeing problémy s poruchama po celém světě a ne jen v Rusku? Taky špatná údržba? Už jste s tím Ruskem trapní!!! 👎

krapotkin ( 6. dubna 2024 09:14 )

Zase americký šunt. Smad F 35 vydrží více, než jen popojíždění po letišti.

viho ( 5. dubna 2024 18:31 )

Tak zrovna Boeing 767 patří ještě do zlaté éry Boeingu, kdy se ta letadla vyráběla poctivě, protože v době jeho vzniku neexistovaly low cost aerolinky a nebyl proto takový tlak na cenu. Ale každé letadlo potřebuje předepsanou údržbu, a ta je během ruské "třídenní speciální operace" nedostupná. Vzhledem k tomu, že se ta operace protáhne asi na několik desetiletí, bude zajímavé sledovat, jak se ruské civilní letectví vyvine. 🙂

dynaty ( 5. dubna 2024 14:40 )

další Boeing co má potíže, nebudou to bezpečná letadla 👎

Zobrazit celou diskusi