Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Napětí před finále voleb: Pellegrini zrušil účast v rozhlase, večer v duelu s Korčokem létaly jiskry

Aktualizováno -
2. dubna 2024
21:37
Autor: ČTK, simao - 
2. dubna 2024
11:42

Jeden z finalistů nadcházejícího rozhodujícího kola přímé volby prezidenta Slovenska Peter Pellegrini nebyl v rozhlasovém duelu se svým soupeřem Ivanem Korčokem, který Rádio Expres plánovalo na úterní poledne. Předseda parlamentu Pellegrini na sociální síti napsal, že včas a dopředu oznámil, že se rozhovoru nezúčastní, bude v regionech. Podle listu Sme v době vysílání relace byl ale v Bratislavě. Ve večerní diskusi v nejsledovanější televizi Markíza se kandidáti hádali a skákali si do řeči. navzájem kritizovali a skákali si do řeči. Opakovali rovněž své priority, liší se například v názoru na praktický výkon funkce hlavy státu. Televize zároveň zveřejnila výsledky průzkumu agentury Focus, podle kterého by rozhodující druhé kolo voleb hlavy státu měl těsně vyhrát Pellegrini se ziskem 50,8 procenta. Podpora Korčoka v sondáži mezi 1015 respondenty od 28. března do dneška dosáhla 49,2 procenta.

Pellegrini už před prvním kolem prezidentských voleb, které vyhrál Korčok s nečekaně vyšším náskokem právě před předsedou parlamentu, odmítl několik duelů se svým soupeřem.

Pellegrini v duelu na Markíze obvinil Korčoka, kterého jako občanského kandidáta podporují ve volbě prezidenta také některé opoziční strany, že by jako hlava státu vystupoval proti vládě. Konkrétně ale neodpověděl na dotaz moderátora, jak by mohl Korčok jako prezident přivodit pád kabinetu. Tvrdil pouze, že by například mohl "házet klacky pod nohy".

Korčok uvedl, že by byl nezávislým prezidentem a nechránil nynější vládu jako jeho soupeř. Řekl, že by chtěl spolupracovat i s nynější vládou premiéra Roberta Fica, kterou už dříve kritizoval například za změny v trestním právu. Ministerstvo kultury Korčok kritizoval za snahu ovládnout veřejnoprávní rozhlas a televizi RTVS.

Minulý týden se oba finalisté voleb hlavy státu setkali v rozhlasové debatě veřejnoprávní stanice RTVS, ve které se vůči sobě vzájemně silně vymezovali.

Kampaň před rozhodujícím kolem prezidentských voleb na Slovensku vyvrcholí ve středu, na kdy RTVS naplánovala televizní duel Korčoka s Pellegrinim.

Březnové první kolo prezidentských voleb na Slovensku vyhrál Korčok se ziskem 42,51 procenta hlasů a s náskokem téměř 124.000 hlasů před Pellegrinim. Toho podpořilo 37,02 procenta voličů.

Rozhodující kolo hlasování podle analytiků ovlivní také postoj sympatizantů exministra spravedlnosti Štefana Harabina, který v prvním kole dostal 11,73 procenta hlasů a který svým voličům zatím nedoporučil žádného z finalistů. Harabin, který má proruské názory, se vyslovil pro zastavení dodávek zbraní na Ukrajinu bránící se ruské invazi také od soukromých firem či pro vystoupení Slovenska z NATO.

Pellegrini se minulý týden v rozhlasové debatě snažil oslovit voliče Harabina, z nichž by se podle dřívějších sondáží výrazná většina přiklonila v rozhodujícím kole voleb právě na stranu předsedy parlamentu.

Pellegrini v minulosti odmítal zpochybňování členství Slovenska v EU a v NATO. Nynější slovenská vláda, jejíž součástí je také Pellegriniho strana Hlas-sociální demokracie, zastavila po svém nástupu do úřadu vojenskou pomoc Ukrajině ze státních zásob.

Současná slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se o znovuzvolení neucházela, její pětiletý mandát skončí v polovině června.

Video  Pellegrini o postupu do 2. kola: Chci být prezidentem lidí a míru  - Facebook - P. Pellegrini
Video se připravuje ...

annar annar ( 3. dubna 2024 12:13 )

Pellegrini 👍👍✌️!!!

Zobrazit celou diskusi