Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Horor ve škole u Helsinek: Žák (12) střílel po spolužácích! Jeden zemřel, dva jsou zranění

Aktualizováno -
2. dubna 2024
12:18
Autor: ČTK, amb, Mii - 
2. dubna 2024
09:23

Jeden dvanáctiletý žák dnes zemřel a další dva utrpěli vážná zranění při střelbě ve škole ve finském městě Vantaa, které leží nedaleko metropole Helsinky. V aktualizované bilanci to na tiskové konferenci uvedla finská policie. Podezřelý, kterému je rovněž 12 let, byl zadržen. Po nikom dalším policisté v tuto chvíli nepátrají.

Motiv střelce zatím není známý a neví se ani to, jakou zbraň použil. Jednalo se však o ruční palnou zbraň, napsal server finské veřejnoprávní televize Yle. Podezřelý, který je podle policie žákem školy, byl zadržen na severu Helsinek. Policisté nyní prověřují, zda do případu nejsou zapleteny ještě další osoby.

Zranění a zemřel rovněž dvanáctiletí žáci, řekl podle Yle vrchní komisař Timo Leppälä a byli převezeni do nemocnice. Policisté jsou na místě a incident vyšetřují. Kolemjdoucí byli vyzváni, aby se oblasti vyhýbali, napsala policie v prohlášení. 

Podle finské veřejnoprávní televize Yle se střílelo ve škole Viertola, kterou navštěvuje asi 800 studentů. Škola poskytuje základní vzdělání pro žáky 1. až 9. třídy. Ve škole pracuje asi 90 lidí.

„Bezprostřední nebezpečí bylo zažehnáno,“ řekla agentuře Reuters ředitelka školy Sari Laasilaová. Premiér Petteri Orpo na síti X označil dnešní střelbu na základní škole za hluboce šokující.

Předchozí případy střelby ve školách vedly ve Finsku k diskusi o nutnosti zpřísnění zákona o držení zbraní. Tyto debaty rozproudil především čin 18letého studenta Pekky-Erika Auvinea, který v listopadu 2007 zastřelil na střední škole Jokela v jihofinské Tuusule osm lidí a poté sebe. O rok později, v roce 2008, další student, 22letý Matti Saari, zastřelil na střední škole v Kauhajoki deset lidí. Zákon o držení zbraní byl zpřísněn v roce 2010.

Kondolence z Česka

Ke střelbě se vyjádřil český ministr školství Mikuláš Bek (STAN). „Střelba na finské základní škole mě hluboce zasáhla a vyvolala ve mně bolestné vzpomínky na prosincové události na Karlově univerzitě. V myšlenkách jsem se zraněnými dětmi, jejich rodinami a všemi, kterých se tento hrůzný čin dotkl,“ napsal Bek na síti X.

Drž hubu ( 2. dubna 2024 12:48 )

Asi zase nějakej mladej Ukrajinec 🤔

Uživatel_5542819 ( 2. dubna 2024 10:15 )

A vraj toto je krajina, kde sa najlepšie žije ...

Zobrazit celou diskusi