Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

„Jsem znechucena!“ Biden o Velikonocích vyhlásil den transgender osob, ozvala se i herečka Jennerová

Autor: ČTK, mav - 
31. března 2024
19:00

Americký prezident Joe Biden čelí kritice republikánů, exprezidenta Donalda Trumpa i náboženských konzervativců, že na Velikonoční neděli vyhlásil den transgenderových osob. Ten se po celém světě už několik let slaví právě 31. března, na který letos připadl Boží hod velikonoční. Republikáni katolíka Bidena vyzvali, aby se omluvil milionům křesťanů, které mohl krok Bílého domu urazit. Podle Bidenova mluvčího Andrewa Batese používají republikáni nenávistnou rétoriku, jejímž cílem je rozdělit americkou společnost. Ozvala se však i americká televizní celebrita Caitlyn Jennerová.

Ve světě se 31. března připomíná Den viditelnosti transgenderových osob. Během tohoto dne se pořádají akce, které upozorňují na diskriminaci a jiné potíže, kterým transgenderové osoby čelí. Biden dnešek oficiálně vyhlásil Dnem viditelnosti transgenderových osob. Poprvé tak učinil již v roce 2021, v prvním roce své vlády.

Souhrou okolností na letošní 31. březen připadla Velikonoční neděle, o které si křesťané připomínají zmrtvýchvstání Ježíše Krista. To vyvolalo kritiku republikánů a dalších příznivců někdejšího prezidenta Trumpa, který se velmi pravděpodobně utká s Bidenem v listopadových prezidentských volbách.

„Bílý dům zradil hlavní náplň Velikonoc,“ uvedl republikánský předseda Sněmovny reprezentantů Mike Johnson. Podle něj je rozhodnutí vyhlásit dnešek dnem transgenderových osob „urážlivé a hnusné“. Podle mluvčí Trumpovy kampaně Karoline Leavittové by „se Bílý dům měl omluvit milionům katolíků a křesťanů po celé Americe“, kteří dnes slaví Velikonoce.

Caitlyn Jennerová: Jsem naprosto znechucena

Ke kritice se připojuje i jedna z nejslavnějších transgender celebrit, Caitlyn Jennerová - jež proslula coby olympijský vítěz v desetiboji (1976) ještě pod jménem Bruce a také coby otec televizních celebrit Kendall a Kylie Jennerové.

„Jsem naprosto znechucena, že Joe Biden vyhlásil nejsvětější ze svatých dnů - sám sebe prohlašuje za zbožného katolíka - za Den viditelnosti transgenderu. Jediné, co byste v tento den měli prohlašovat, je 'ON vstal z mrtvých',“ tweetuje o Ježíšovi nynější stoupenkyně Donalda Trumpa.

Bílý dům však kritiku odmítá. Podle mluvčího Batese se ze strany republikánů jedná o „krutou, nenávistnou a nečestnou rétoriku“, jejímž cílem je „rozdělit a oslabit“ Spojené státy. „Jako křesťan, který slaví Velikonoce v rodině, prezident Biden chce spojovat lidi a podporuje důstojnost a svobodu každého Američana,“ uvedl Bates.

Ve výnosu k letošnímu dni transgenderových osob Biden tvrdí, že jeho administrativa usiluje o rovnoprávnost a spravedlnost pro tyto lidi a odmítá návrhy, které by těmto lidem odepíraly práva či je vytlačovaly na okraj společnosti. Americká vláda také přijala opatření proti šikaně transgenderových dětí a usiluje o zlepšení veřejných služeb pro transgenderové osoby, stojí v prohlášení.

Biden je praktikujícím katolíkem a pravidelně chodí do kostela. V některých politických otázkách, například ohledně potratů či práv osob z komunity LGBT+, ale zastává názory, které jsou v rozporu se současnou katolickou doktrínou. To se nelíbí konzervativním americkým biskupům, kteří v roce 2021 chtěli prosadit dokument, který by Bidenovi a jiným politikům jednajícím v rozporu s katolickou naukou odepřel svaté přijímání. Iniciativu však kritizoval Vatikán, který má v těchto záležitostech poslední slovo.

Video  Bidenův pád  - Reuters
Video se připravuje ...

nikko ( 3. dubna 2024 14:01 )

A prave proto je ve funkci

Uživatel_5634767 ( 2. dubna 2024 17:36 )

Je to tragédie takového starce mít za prezidenta který ztrácí paměť a neví co se po něm chce, je úplně mimo. USA by ho mělo zrušit než mít takovou ostudu. Mozek už mu přestává fungovat jako téměř každému v 80ti a více let.

Kokoška Tobolka ( 1. dubna 2024 15:52 )

Když se potřebují rovnoprávnost ať nevyžadují něco na víc

Kokoška Tobolka ( 1. dubna 2024 15:51 )

Jako je to jejich život když se změní pohlavně je to jejich problém , žily mi to netrhá a proto nechápu proč potřebuji privilegia ! Chtějí zapadnout a být bráni jako ostatní? Tak na co potřebuji aby se kvůli nim měnili tradice a podobně !??

Kokoška Tobolka ( 1. dubna 2024 15:48 )

Proboha budeme se za nej modlit, jak pravil Ježíš

Zobrazit celou diskusi