Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Trump v kampani přestřelil? Zveřejnil video, ve kterém svázal Bidena

Autor: ČTK - 
30. března 2024
20:09

Bývalý americký prezident Donald Trump čelí od demokratů kritice za podněcování k politickému násilí poté, co sdílel video se svázaným prezidentem Joem Bidenem. Píše to dnes americký tisk. Mluvčí Trumpovy kampaně kritiku odmítl a uvedl, že demokraté používají v boji proti někdejšímu prezidentovi justici.

Trump na své sociální síti Truth Social zveřejnil některé záběry z pohřbu policisty Jonathana Dillera, který se uskutečnil ve čtvrtek ve státě New York. Na záběrech zveřejněných v pátek večer místního času jsou vidět dva vozy. Jeden z nich má vzadu obrázek současného prezidenta Bidena, který je svázaný, což má navozovat dojem, že Biden leží svázaný v úložném prostoru. Další dekorace na vozu napovídají, že jeho vlastník je Trumpovým sympatizantem.

Video  Trump sdílel video se svázaným Bidenem. 
Video se připravuje ...

Na video ostře reagovali demokraté. „Trump pravidelně podněcuje k politickému násilí a nadešel čas, aby ho lidé začali brát vážně. Stačí se zeptat příslušníků policie na Kapitolu, kteří čelili útoku při ochraně demokracie 6. ledna,“ uvedl mluvčí Bidenovy kampaně Michael Tyler. Tím připomněl útok na sídlo amerického parlamentu ze 6. ledna 2021, kdy se Trumpovi příznivci pokusili zablokovat proceduru, jež by vedla k oficiálnímu zvolení Bidena prezidentem.

Mluvčí Trumpovy kampaně Steven Cheung kritiku odmítl. Poukázal na to, že ilustrace byla na voze, který projížděl na dálnici. „Demokraté a ztřeštění blázni nejen že vyzývali k opovrženíhodnému násilí proti prezidentu Trumpovi a jeho rodině, ale také využívají justiční systém proti němu,“ uvedl mluvčí. Trump v posledních měsících čelí řadě kauz, ve kterých mu hrozí vysoké finanční postihy, či dokonce vězení.

Americká média poukazují na další nedávné Trumpovy výroky, které lze vnímat jako násilné. V březnu Trump řekl, že migranti, kteří spáchali nějaký zločin, „nejsou lidé“, a varoval před krvavou lázní v oblastech se silným automobilovým průmyslem, pokud nebude zvolen do Bílého domu. V prosinci například řekl, že přistěhovalci „kazí krev země“.

Video  Bývalý prezident USA Donald Trump si u soudu vyslechl obvinění z více než 30 trestných činů. (4.4.2023)  - Reuters
Video se připravuje ...

Uživatel_5814161 ( 30. března 2024 21:23 )

už aby byl prezidentem a byl už klid všude i na východě. ten se dohodne s každým.

Zobrazit celou diskusi