Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Bitva o Bílý dům: Biden navyšuje náskok na Trumpa v množství peněz na kampaň

Autor: ČTK - 
21. března 2024
15:54

Americký prezident Joe Biden a jeho Demokratická strana v únoru znovu výrazně předčili republikánský tábor v čele s exprezidentem Donaldem Trumpem ve výběru peněz na kampaň před očekávaným opakováním jejich souboje o Bílý dům. Podle hlášení obou štábů vstupovali demokraté do března s rezervou ve výši 155 milionů dolarů (skoro 3,6 miliardy Kč), republikáni jen se 42 miliony. Trumpův tým opět utratil miliony dolarů za právní výdaje, uvádí agentura Reuters.

Finanční stránka kampaně zůstává vzácným zdrojem pozitivních zpráv pro prezidenta Bidena, který aktuálně za Trumpem zaostává v průzkumech preferencí v klíčových amerických státech. Úřadující prezidenti zpravidla mívají ve výběru příspěvků navrch nad svými vyzyvateli a Biden podle médií toto pravidlo potvrzuje už několik měsíců.

Trumpův tým v noci na dnešek oznámil, že v únoru ve spolupráci s Republikánskou stranou vybral na kampaň zhruba 462 milionů korun. To je sice více než v lednu a v prosinci, Biden ovšem za minulý měsíc hlásil přes 1,2 miliardy korun a o měsíc dříve 971 milionů korun.

Obavy sponzorů

Podle nové analýzy televize CNBC se republikánský exprezident potýká s ochabnutím podpory od drobných dárců a nedaří se mu mezeru zaplnit příspěvky od bohatých sponzorů. Ve snaze situaci zlepšit jeho tým aktuálně provádí dramatické personální změny v předsednictvu Republikánské strany, kam byla dosazena mimo jiných i exprezidentova snacha Lara Trumpová.

Objevují se však zákulisní informace o tom, že vývoj mezi potenciálními sponzory vyvolává obavy, že jejich peníze nepůjdou na podporu kandidátů, nýbrž na Trumpovy právní výdaje.

První obžalovaný exprezident

Republikánský kandidát na prezidenta je prvním obžalovaným exprezidentem v dějinách Spojených států a kromě čtyř trestních kauz se potýká i s občanskoprávními procesy. Jen za loňský rok v této souvislosti utratil kolem 50 milionů dolarů - 1,1 milairdy korun - přičemž většina peněz pocházela z příspěvků jeho podporovatelů.

Organizace Save America, která pro Trumpa vybírá příspěvky, v únoru vykázala právní výdaje v objemu 127 milionů korun, napsala agentura Reuters. Podle ní to byly nejvyšší měsíční výdaje na tuto položku od založení spolku v roce 2020. Web Politico uvádí, že Bidenova kampaň mezitím hlásí výdaje na právníky v objemu desetitisíců dolarů.

Peníze rozhodují?

Deník The New York Times dodává, že Bidenův tábor nemá jen větší aktuální rezervu, ale také zatím na kampaň utrácí více než ten Trumpův. „Peníze nejsou všechno,“ řekl v novém podcastu reportér Shane Goldmacher. Pokud ale bude výsledek voleb podobně těsný jako před čtyřmi nebo osmi lety, pak budou příspěvky jedním z faktorů, „který může udělat rozdíl mezi vítězstvím a porážkou“.

Video Bidenův projev - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi