Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Prezidentské volby v USA: Biden má náskok před Trumpem, ukázal průzkum

Autor: ČTK, for - 
14. března 2024
12:18

Současný americký prezident Joe Biden má před listopadovými volbami hlavy státu nepatrný náskok jednoho procentního bodu před svým předchůdcem Donaldem Trumpem. Vyplývá to z dnes zveřejněného průzkumu mínění společnosti Ipsos pro agenturu Reuters. Oba dva kandidáti si již zajistili dostatečný počet delegátů na to, aby získali nominaci svých stran do očekávaného souboje o Bílý dům.

Přibližně 39 procent registrovaných voličů uvedlo, že by volilo demokrata Bidena, kdyby se volby konaly dnes, zatímco 38 procent by dalo hlas republikánovi a exprezidentovi Trumpovi. Průzkumu se tento týden účastnilo 4094 Američanů, včetně 3356 registrovaných voličů, a statistická odchylka podle Reuters činila 1,7 procentního bodu u všech respondentů a 1,8 procentního bodu u registrovaných voličů.

Mnoho voličů zůstává nerozhodnutých, 11 procent uvedlo, že by volilo jiné kandidáty, pět procent řeklo, že by nevolilo, a sedm procent nevědělo nebo odmítlo odpovědět.

Souboj „starců“

Reprízu prezidentského duelu z roku 2020 vyhlíží Američané se značnou nevolí. Biden je jako prezident velmi nepopulární a podle většiny voličů je ve věku 81 let příliš starý na výkon funkce. Sedmasedmdesátiletý Trump zase kandiduje jako první obžalovaný exprezident v dějinách USA a nijak neustupuje od polarizující rétoriky, která provází jeho působení ve vrcholné politice.

Průzkum zahrnoval řadu způsobů měření podpory pro Bidena a Trumpa a většina z nich podle Reuters ukazovala na těsný souboj.

Trump měl nepatrný náskok mezi všemi respondenty, ale Bidenův náskok mezi registrovanými voliči byl významný, protože mají větší pravděpodobnost, že se v listopadu dostaví k volebním urnám. V sedmi státech, kde byly volby v roce 2020 nejtěsnější, tedy ve skupině, která by se v listopadu mohla opět ukázat jako klíčová, vedl Trump mezi registrovanými voliči nad Bidenem v poměru 40 procent ku 37 procentům.

Barack Obama a Joe Biden gratulují Donaldu Trumpovi k převzetí Bílého domu (20. 1. 2017). Barack Obama a Joe Biden gratulují Donaldu Trumpovi k převzetí Bílého domu (20. 1. 2017). | Pentagon

Průzkumy z posledních týdnů obecně připisují vyšší preference republikánskému prezidentovi z let 2017 až 2021. Navrch má jak na úrovni celých USA, tak ve většině států, které jsou považovány za klíčové, protože v nich dlouhodobě nedominuje jedna politická strana. Právě vítězství v jednotlivých státech jsou pro prezidentskou volbu rozhodující, neboť za ně kandidáti získávají tzv. volitele.

Stane se Donald Trump znovu americkým prezidentem?
Celkem 1714 hlasujících

Nezávislého kandidáta v podobě Roberta Kennedyho by podle průzkumu podpořilo 15 procent registrovaných voličů, pokud by se objevil jako třetí kandidát na volebním lístku, což je méně než 17 procent v lednovém průzkumu. Zdálo se, že Kennedy by mohl Trumpovi a Bidenovi odčerpat podobný podíl hlasů, uvedl Reuters.

Video  Politolog o amerických volbách: Pokud Biden vyhraje, období nedokončí a stranu předá.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Nezmar79 ( 14. března 2024 19:02 )

Jen silenec by mohl volit toho dementniho Bidena, ktery uprednostnuje ilegalni pristehovalce pred vlastnimi obcany. NY, LA, Chicago, Denver, San Francisco a vlastne uplne cely Texas se zmenil kvuli ilegalum v oblasti tretiho sveta a valecna pole. Amici maji toho dementa plne zuby, takze at jdou s celym tim jejich pruzkumem do...pryc. Tomu muze uverit jen stejny dement, jako je Biden, ktery ani nevi, kde je a co tam dela, neni schopen souvisle vety a ani myslenky. Pri jeho poslednim vystoupeni byl tak nadrogovany, ze se vsichni divi, jak to mohl prezit. Stejne bude brzy prdet do hliny. A na to prave ceka ten cerny muzicek v pozadi.

Soliter56O ( 14. března 2024 18:30 )

Kde bychom bez takových "průzkumů" byli ? ... )))))

6vox6 ( 14. března 2024 18:17 )

A je důležité, aby tomu někdo v ČR věřil?

lucie13 ( 14. března 2024 16:05 )

yokky ( 14. března 2024 15:29 )

Mistr Tramp to ma uz v kapse🤣­🤣🤣🤣🤣🆒🆒­🆒🆒🆒🆒👍👍­👍👍👍

Zobrazit celou diskusi