Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Trump zpátky v Bílém domě? Jeho předvolební sliby připomínají předválečné diktátory, varuje CNN

  • Autor: CNN,mav - 
    10. 3. 2024
    16:28

    Elektrická letadla, benzinová auta, deportace „hamásovců“ a likvidace fašistů, marxistů a úředníků… Exprezident Donald Trump se po odstoupení poslední soupeřky z primárek Republikánské strany stal polooficiálním kandidátem do listopadových prezidentských voleb. Jaké jsou jeho plány pro případné druhé období? Slibuje zvrátit řadu kroků stávající demokratické administrativy i nasadit federální bezpečnostní složky proti všemožným vnitřním nepřátelům – podobně, jako slibují diktátoři, rozebírá v analýze CNN.

  • 1.Ještě bouřlivější prezident

    Trumpovo druhé funkční období by bylo ještě rozvratnější a bouřlivější než první. Primárkový triumf dřívějšího prezidenta slibuje jedny z nejosudovějších voleb v americké historii. Jeho prokázané pohrdání demokratickými institucemi znamená, že politické, právní a ústavní mantinely čelí nové těžké zkoušce. Republikánský kandidát, který by mohl být v den voleb už odsouzeným zločincem, může výkonnou moc považovat za nástroj ke zmaření svého federálního trestního stíhání.

    Trump nevede kampaň jako nový svěží hlas pulzující optimismem do budoucna nebo překypující politickými nápady, jak sjednotit národ. Vykresluje Ameriku jako dystopický, zkrachovalý stát, zahlcený bezprávím a zmarem měst, který se řítí do třetí světové války. V klasickém stylu diktátorů slibuje, že smete vnitřní nepřátele, slibuje pomstu politickým rivalům, vykresluje se jako silný vůdce, přičemž své osobní a politické zájmy směšuje se zájmy národa.

    Poslední bitva vzplane

    „Jsme národ, který ztratil sebevědomí, vůli a sílu. Jsme národ, který ztratil svou cestu,“ řekl Trump ve svém vítězném projevu o superúterý ve svém floridském letovisku Mar-a-Lago. „Rok 2024 je naší poslední bitvou. Zničíme hluboký stát (označení krajní pravice pro byrokraty establishmentu, pozn. red.), vyženeme válečné štváče z vlády - vyženeme globalisty, vyženeme marxisty, komunisty a fašisty. Vyženeme falešná zpravodajská média. Budeme opět osvobozenou zemí.“ Jeho projev byl plný nestoudných lží.

    O současné náladě v zemi dost vypovídá, že právě toto je pro mnoho republikánů lákavé poselství. Čtvrtstoletí narůstá rozčarování z federálních vlád, které vedly vyčerpávající zahraniční války, z finanční krize, z odsunu průmyslových pracovních míst do zahraničí a z pandemie covidu, která narušila důvěru v instituce a byla zneužita krajně pravicovým mediálním byznysem.

  • 2.Biden úspěšný, ale nepopulární

    Trump se patrně utká s prezidentem, který má za sebou podle běžných měřítek úspěšné funkční období – za dlouhá léta žádný americký prezident ve svém prvním období neprosadil tolik důležitých zákonů jako Joe Biden. Ekonomika je zdravá, nezaměstnanost nízká, růst HDP silný, USA překonávají většinu vyspělých zemí. Poté, co Trump ve svém prvním funkčním období demoralizoval spojence, Biden oživil a rozšířil NATO v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu. Šance exprezidenta na opětovné získání moci jsou však značné, protože Biden je stále hluboce nepopulární - vysoké nájmy a ceny potravin okrádají Američany o normálnost, kterou Biden sliboval po konci koronavirové pandemie.

    Trump též využívá neschopnosti svého nástupce vyřešit hraniční krizi k vyvolání obav z invaze migrantů, která by mohla rozmělnit bělošskou sociální kulturu Ameriky. Jeho demagogie mrazivě připomíná fašismus třicátých let.

    Video  Politolog o amerických volbách: Pokud Biden vyhraje, období nedokončí a stranu předá  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

    Reálné hrozby násilí

    Kdysi měli Trumpovi stoupenci ve zvyku peskovat ty, kteří jeho hrozby brali doslova. Ale po hrůze z 6. ledna 2021, kdy protrumpovský dav, kterému řekl, aby „bojoval jako ďas“, mlátil policisty, vyplenil Kapitol a pokusil se zablokovat legitimní Bidenovo prezidentství, se jeho rétorika jeví jako mrazivá předzvěst druhého funkčního období, mnohem extrémnějšího než to první. A exprezident konkrétně říká, co by při comebacku udělal.

    Jednoduše řečeno, Trump kandiduje na nejextrémnější platformě v novodobé historii. Vyzval ke zneplatnění ústavy. Chce, aby Nejvyšší soud udělil prezidentskému úřadu neomezenou moc, kterou hodlá využít v osobní „odplatě“ vůči svým nepřátelům. Slibuje, že rozvrátí úřednictvo federálních ministerstev a obsadí je politickými nominanty. Signalizuje, že by ministerstvo spravedlnosti nepoužíval jako kvazinezávislého arbitra právního státu, ale coby osobní politickou mašinérii. O oponentech hovoří jako o „škůdcích“, podobně jako diktátoři 30. let minulého století.

  • 3.Hranice s Mexikem a migrace

    K prioritám Trump ve svých projevech řadí otázku hranic s Mexikem a migrace. „Nejnaléhavějším úkolem příštího prezidenta je ukončit noční můru Joea Bidena, která ničí náš národ na jižní hranici. Jsem jediný kandidát, který tuto invazi zastaví - a udělám to hned první den,“ napsal v komentáři pro iowský deník Des Moines Register týden před tamními primárkami. „Přesuneme obrovskou část federálních orgánů činných v trestním řízení na řešení imigrace - včetně částí DEA, ATF, FBI a DHS,“ zmínil vládní agentury pro boj s drogami, pro regulaci alkoholu, tabáku a zbraní, federální policii a ministerstvo vnitřní bezpečnosti.

    Ve videu zveřejněném na serveru Truth Social koncem února před svou návštěvou hranic Trump také slíbil, že „provede největší domácí deportační operaci v americké historii“. Pro pašeráky drog a lidí chce rovnou trest smrti, na vedení drogových kartelů chce poslat speciální jednotky ozbrojených sil.

    Rovněž se vymezil proti sympatizantům Hamásu v USA, slíbil je vyhnat ze země. Joe Biden sklízí kritiku i od části svých příznivců, že vstříc konfliktu Izraele s Hamásem bere příliš ohledů na Palestince.

  • 4.Justice a FBI proti nepřátelům

    Justiční systém Podle CNN Trump slíbil, že využije ministerstvo spravedlnosti – pod nějž v USA spadá i federální policie FBI - k útokům na své kritiky a bývalé spojence. V několika videích a projevech bývalý prezident rovněž vyložil plány na rozvrácení současného justičního systému propuštěním „radikálních marxistických státních zástupců, kteří ničí Ameriku“.

    „Jmenuji skutečného zvláštního prokurátora, který půjde po nejzkorumpovanějším prezidentovi v dějinách Spojených států amerických, Joe Bidenovi, a celé Bidenově zločinecké rodině,“ uvedl Trump v červnu 2023. Pokud „marxističtí“ prokurátoři odmítnou obvinit zločince a vydají „naše města násilným zločincům“, „nebude váhat poslat federální donucovací orgány, aby obnovily klid a veřejnou bezpečnost“.

    Donald Trump v kampani před primárkami (únor 2024). Donald Trump v kampani před primárkami (únor 2024). | ČTK / AP / Paul Sancya

  • 5.Nebránit NATO, vyřešit Ukrajinu

    Trump pokračuje ve svých útocích proti zemím NATO. Minulý měsíc na shromáždění v Jižní Karolíně prohlásil, že nebude dodržovat ustanovení aliance o kolektivní obraně a nechá Rusko, aby si dělalo, „co chce“, pokud některá země nebude plnit závazek dávat 2 % HDP na obranu.

    Bývalý prezident se také již dříve zavázal ukončit konflikt na Ukrajině, ačkoli nenabídl žádné podrobnosti svého plánu. „Krátce poté, co vyhraji prezidentský úřad, nechám tu strašnou válku mezi Ruskem a Ukrajinou urovnat,“ řekl Trump loni na předvolební akci v New Hampshire; v jiném projevu tvrdil, že mu urovnání války v případě zvolení nebude trvat „déle než jeden den“. Podporu Ukrajiny ze strany Washingtonu vykládá jako výsledek tlaku lobbistů a armádních dodavatelů na vysoké vojenské představitele, čemuž prý učiní přítrž.

  • 6.Realitní developer v Bílém domě

    Trump hodlá i budovat. Jeho vláda by prý zřídila deset nových měst na federální půdě a otevře je nejlepším developerským projektům. Bývalý prezident v předvolebním videu uvedl, že „města svobody“ přinesou návrat americké výroby, ekonomické příležitosti, nová průmyslová odvětví a cenově dostupné bydlení.

  • 7.Elektroletadla ano, elektromobily ne

    Z nových odvětví zmínil třeba vývoj dopravních prostředků s vertikálním startem a přistáním pro rodiny a jednotlivce – elektrických vrtulníků/dronů pro pasažéry. USA prý nenechají Čínu vést „tuto revoluci v letecké mobilitě“, nové stroje prý promění obchod a přinesou bohatství do venkovských komunit.

    Naopak Trump prý zruší Bidenovo prosazování ekologických aut, zejména elektromobilů. „Znamená to smrt amerického automobilového průmyslu,“ slíbil zvrátit nová pravidla pro znečišťování životního prostředí. „Hned první den ukončím mandát Joea Bidena týkající se elektrických vozidel a zruším všechny regulace, které ničí pracovní místa a které drtí americké dělníky automobilového průmyslu,“ dodal Trump v Michiganu.

    A ekologii neřeší ani v energetice. „Budeme hned 'vrtat, bejby, vrtat',“ řekl davu příznivců v Des Moines, když v primárkách získal iowskou nominaci. Na únorovém shromáždění v Jižní Karolíně slíbil, že zruší omezení vývozu amerického zemního plynu.

    Donald Trump v kampani před primárkami (únor 2024). Donald Trump v kampani před primárkami (únor 2024). | ČTK / AP / Chris Carlson

  • 8.Ostře proti Číně

    Trump avizoval, že uvalí „tvrdé sankce“na Čínu a další země porušující obchodní pravidla. „Říká se tomu ‚vy jste vy*ebali s námi, my vy*ebeme s vámi‘,“ hlásal. Zároveň chce ale sám zvýšit dovozní cla v rámci strategie „Amerika na prvním místě“; specificky třeba bránit v dovozu nezbytného zboží z Číny, skupování amerických aktiv čínským kapitálem, ba by rovnou „zvážil“ uvalit 60% clo prostě na veškerý import z Číny.

  • 9.Ekonomika

    Republikánský kandidát slíbil snížit daně z příjmu jednotlivcům i firmám. „Učiním z Trumpových daňových škrtů největší snížení daní v historii,“ prohlásil exprezident. „Učiníme je trvalými a zajistíme vám nový hospodářský rozmach.“ Také se prý „okamžitě vypořádá“ s inflací, cituje ho CNN.

F.Prohazka ( 10. března 2024 23:52 )

To se pětihnůj pokaká. Ara Nutellová se zalkne signálem. Demokracie u nás dostáva na ***, vládne nám 2% strana.

Matos7 ( 10. března 2024 17:59 )

Vivat babiš

Zobrazit celou diskusi