Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Senát odvrátil na poslední chvíli kolaps. Americké úřady mají jisté finance do konce září

Autor: ČTK - 
23. března 2024
08:08

Americký Senát dnes časně ráno po hodinách debat schválil velkou většinou hlasů balík financování více než poloviny federálních úřadů včetně ministerstev obrany a zahraničí v objemu 1,2 bilionu dolarů (přes 28 bilionů Kč), a prakticky tak umožnil jejich další fungování. Nyní se čeká na podpis prezidenta Joea Bidena. Informovala o tom agentura AP.

Výdajový balík, který má zabránit tomu, aby některým resortům došly peníze, už v pátek schválila Sněmovna reprezentantů.

Soubor opatření, který zajistí financování vlády do konce září, senátoři schválili poměrem hlasů 74 ku 24 kolem druhé hodiny ranní (7:00 SEČ), tedy dvě hodiny poté, co s úderem půlnoci prakticky nastal takzvaný shutdown. Bílý dům nicméně krátce po půlnoci oznámil, že jeho úřad pro řízení a rozpočet (OMB) ukončil přípravy na uzavírku administrativy, neboť "existuje vysoká míra důvěry", že Kongres zákon schválí a prezident jej ještě v sobotu podepíše.

Krátkodobý shutdown se nicméně ještě v pátek večer zdál pravděpodobný s tím, jak se republikáni a demokraté v Senátu dohadovali nad dodatky k zákonu. Případné úspěšné pozměňovací návrhy by totiž balík vrátily zpět do Sněmovny reprezentantů, která však již zahájila dvoutýdenní pauzu. Krátce před půlnocí ale lídr demokratické většiny v Senátu Chuck Schumer oznámil průlom v jednání.

Kongres schválil rozpočet pro aktuální fiskální rok v době, když už je téměř v polovině tohoto období. Dosud se dvě hlavní politické strany - republikáni a demokraté - nebyly schopné dohodnout na novém rámci financování vlády a místo toho v uplynulých měsících několikrát prodloužily platnost loňského rozpočtu, aby odvrátily kolaps vládních financí.

dynaty ( 23. března 2024 17:37 )

tak proto je nutelák vysmátý-přiblížil Česko svému vzoru USA 😕

Zobrazit celou diskusi