Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Spor o potraty v USA: Přímo na potratové klinice je podpořila viceprezidentka Harrisová

Autor: ČTK - 
14. března 2024
21:53

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová dnes ve státě Minnesota absolvovala prohlídku potratové kliniky ve snaze znovu vyjádřit podporu pro právo rozhodovat o umělém ukončení těhotenství. Demokratická strana v čele s prezidentem Joem Bidenem toto téma staví do popředí kampaně před listopadovými volbami v návaznosti na předloňské zrušení federálního práva na potrat.

Podle agentury Reuters je dnešní zastávka Harrisové považována za první návštěvu úřadujícího prezidenta či viceprezidenta v zařízení poskytujícím interrupce. Viceprezidentka si pro prohlídku vybrala pobočku sítě Planned Parenthood na předměstí Minneapolisu. Před budovou na ni čekala skupinka protestujících se slogany jako „potrat není zdravotní péče“.

V Minnesotě neplatí pro interrupce žádné restrikce, okolní státy ale podle agentury AP proceduru po přelomovém rozhodnutí nejvyššího soudu USA z června 2022 buď zakázaly, nebo výrazně omezily. „Jak se tito zvolení lídři opovažují myslet si, že jsou v lepší pozici říkat ženám, co potřebují,“ uvedla dnes Harrisová.

Na klinice se setkala s dvacítkou pracovníků a ocenila jejich práci. „Jsem na této klinice, abych vyzdvihla práci, která je vykonávána v Minnesotě, jako příklad toho, jak vypadá skutečné vůdcovství,“ řekla.

Přísnější republikáni

Demokraté na téma přístupu k potratům spoléhají jako na nástroj mobilizace voličů před prezidentskými volbami, zatímco v mnoha státech kontrolovaných republikány platí přísné restrikce.

Jejich zavedení umožnil předloňský verdikt, který po téměř 50 letech v USA zrušil právo na interrupce zhruba do 22. týdne těhotenství. Průzkumy nicméně ukazují, že většina Američanů zákazy potratů nepodporuje, a výsledky voleb z posledních dvou let naznačují, že republikánům jejich postoje uškodily.

Interrupce řeší i Biden

Předvolební strategii demokratů ukázal tento měsíc i Bidenův projev v Kongresu, v němž se prezident tématu potratů dotkl velmi brzy.

Jedním z hostů jeho ženy Jill v publiku přitom byla žena z Texasu, která kvůli místnímu zákazu nemohla ukončit své problémové těhotenství a nakonec potrat absolvovala v jiném státě.

Biden slibuje, že pokud demokraté budou mít po volbách většinu v obou komorách Kongresu, uzákoní právo na interrupce, které garantoval výklad ústavy do roku 2022.

Video  Šok po novince s potraty: Amerikanista pro Blesk o kontroverzním rozhodnutí v USA  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi