Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Příčina smrti vysokého manažera Lukoilu: Udusil se? Spáchal sebevraždu, tvrdí prokremelské zdroje

Autor: ČTK - 
14. března 2024
23:05

Vysokého manažera ruské ropné společnosti Lukoil našli mrtvého v jeho kanceláři. Čtyřiapadesátiletý viceprezident společnosti Vitalij Robertus údajně spáchal sebevraždu. S odkazem na sdělení firmy o tom informují ruská média. Je to už čtvrté podivné úmrtí člena vedení druhého největšího ruského producenta ropy od roku 2022, kdy Rusko rozšířilo invazi na Ukrajinu, nad čímž představenstvo společnosti tehdy vyjádřilo znepokojení.

Lukoil je největší ze zbývajících soukromých ropných společností v Rusku. Řada dalších firem z tohoto odvětví přešla v posledních desetiletích pod státní kontrolu.

Prokremelská média, například populární telegramový kanál Baza, bez uvedení dalších zdrojů uvedla, že si Robertus vzal život. Krátce před smrtí si prý stěžoval, že se necítí dobře, a požádal o prášky na bolest hlavy. Pak po mnoho hodin neopouštěl svou kancelář.

Zaměstnanci v ní posléze našli jeho tělo bez známek života. Příčinou smrti bylo udušení, píše Baza.

V říjnu 2023 v Lukoilu zemřel ve věku 66 let generální ředitel Vladimir Někrasov. Příčinou bylo akutní selhání srdce, oznámila tehdy společnost. Někrasov nastoupil do funkce jen krátce předtím - poté, co v roce 2022 zemřel při pádu z okna moskevské nemocnice tehdejší generální ředitel Ravil Maganov.

Ruská policie po Maganovově smrti zahájila vyšetřování. Podle tehdejších zpráv médií byla nejpravděpodobnější příčinou sebevražda. Kromě problémů se srdcem lékaři Maganovovi v nemocnici diagnostikovali deprese, uváděl tisk. V roce 2022 zemřel také manažer společnosti Lukoil Alexander Subbotin. Život ho údajně stála okultní léčba závislosti na alkoholu.

Od začátku invaze na Ukrajinu byla nalezena mrtvá i řada dalších špičkových ruských manažerů. Bylo mezi nimi mnoho představitelů plynárenské skupiny Gazprom a jejích dceřiných společností.

Video  Epicentrum: Pozorovatel OBSE Pavel Sedlák o volbách v Rusku  - Martin Valeš, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Miroslav Miki ( 15. března 2024 22:16 )

Naštvalo ho,že má tolik peněz,tak se zabil.Boháči to tak mají,od miliardy🤣🤣🤣

j.p.toman ( 15. března 2024 08:37 )

Nebezpečná ruská okna. Jsou vůbec zasklená ?

Uživatel_5556654 ( 15. března 2024 05:12 )

🤣 tolik náhod smrti.

Zobrazit celou diskusi