Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Další předčasné manažerské úmrtí v Rusku: Lukoil ztratil čtvrtého šéfa za necelé dva roky

Autor: mav, swp - 
13. března 2024
18:25

V čase „speciální vojenské operace“ v Rusku umírá podezřele hodně vysoce postavených manažerů. Jen státní ropný gigant Lukoil od začátku invaze na Ukrajinu náhle ztratil nejméně čtyři vysoké manažery.

Další smrt vysokého manažera v Rusku: „S hlubokou lítostí vám oznamujeme, že ve věku 54 let předčasně zemřel Vitalij Vladimirovič Robertus, viceprezident společnosti,“ oznámil ruský ropný gigant Lukoil podle agentury TASS.

Robertus začal pracovat ve společnosti Lukoil hned po ukončení studia jako ekonom. „Za 30 let práce v Lukoilu si získal respekt kolegů nejen ve společnosti, ale i v celém odvětví. Za své úspěchy při rozvoji národního palivoenergetického komplexu byl oceněn státními a resortními vyznamenáními,“ uvádí se v tiskové zprávě.

Také byl vášnivým leteckým modelářem - „hlavní pilot, vůdce a mozek klubu,“ psal na Facebooku klub Rusjet. Získal s ním řadu medailí z ruských i světových soutěží.

Je to čtvrté náhlé úmrtí v čele Lukoilu za necelé dva roky. Koncem října zemřel předseda představenstva Vladimir Nekrasov (†66) - zprávy hovořily o selhání srdce. Ve funkci byl jen zhruba rok - 1. září 2022 zemřel za podezřelých okolností jeho předchůdce Ravil Maganov (†67). Oficiální vysvětlení znělo „těžká choroba“; státní tisková agentura TASS však citovala svůj zdroj ze státních orgánů, že si bral antidepresiva a sám si vzal život skokem z okna Ústřední klinické nemocnice.

V květnu téhož roku se ve sklepě kontroverzního „šamana“ našlo tělo Alexandra Subbotina, člena představenstva a bývalého vysokého manažera Lukoilu. Ropná firma zpočátku - v březnu 2022 - odsoudila „speciální vojenskou operaci“ na Ukrajině, připomnělo Rádio Svobodná Evropa. A v období kolem začátku invaze záhadně umírali i manažeři dalších ropných či jiných strategických firem Ruska.

"

Video se připravuje ...
Další videa