Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pramalý zájem Rusů o volby: Kreml doufá v účast až 80 procent a rozjel agitaci

Autor: ČTK - 
4. března 2024
21:27

Rusové mají pramalý zájem o blížící se prezidentské volby, jejichž výsledek je dopředu jasný, napsal dnes opoziční portál Meduza. Podle něj si to uvědomuje také administrativa současného prezidenta a očekávaného vítěze Vladimira Putina, která by si ale zároveň přála, aby volební účast dosáhla 70 až 80 procent. Této vysoké účasti se Kreml pokusí dosáhnout svými obvyklými metodami, tedy mobilizací voličů z řad státních zaměstnanců i pracovníků velkých soukromých firem nebo členů vládnoucí strany Jednotné Rusko, tvrdí zdroje Meduzy.

Volby jsou v Rusku vypsány na 15.-17. března. Putin, který s čtyřletou přestávkou zastává prezidentský úřad už od roku 2000, má podle komentátorů vítězství téměř jisté a nebude muset čelit žádné skutečné konkurenci. Zatímco Putin má podle únorového průzkumu společnosti Russian Field podporu 74 procent, druhý nejsilnější kandidát, Vladislav Davankov ze strany Noví lidé, má podporu pět procent.

Opoziční kandidáti Boris Naděždin a Jekatěrina Duncovová nebyli k volbám připuštěni, ale ani ti by Putinovu pozici patrně neohrozili. V Kremlu však panovaly obavy, že by Naděždin mohl překazit plány na Putinovo drtivé vítězství, napsala už dříve Meduza.

Agitace státních zaměstnanců

K vysoké volební účasti ve volbách mají přispět státní zaměstnanci a další skupiny společnosti tím, že co nejvíce lidí ze svého okolí přesvědčí, aby šli hlasovat. Státní zaměstnanci tak mají k volebním urnám přivést nejméně tři další osoby.

Požadavek na pracovníky velkých soukromých firem je nižší - stačí, když se díky nim ve volebních místnostech ukážou další dva lidé, popsal Meduze zdroj blízký ruské prezidentské kanceláři. Očekávání je vyšší u státních zaměstnanců, protože dostávají peníze od státu, a tak mu „musejí pomáhat“, tvrdí tento zdroj.

Nejvyšší nároky jsou přitom v ohledu agitace kladeny na členy prokremelské strany Jednotné Rusko. Každý z nich má přesvědčit k hlasování dalších deset lidí.

Ne všichni členové strany jsou ale obvykle s to tento požadavek vyplnit. Žádné postihy jim v takovém případě nehrozí, uvádí také Meduza s odkazem na svůj zdroj blízký vedení strany. Jednotné Rusko má asi 2,5 milionu členů, uvedl v závěru loňského roku na sjezdu strany její předseda a ruský exprezident Dmitrij Medveděv.

Popsaný mechanismus agitace mezi zaměstnanci vznikl už před lety, sdělili Meduze dva političtí specialisté spolupracující s prezidentskou administrativou. Toto schéma funguje podle nich tak, že pracovník musí svému vedení už několik týdnů před hlasováním poskytnout jména a příjmení lidí, které přemluvil k účasti ve volebním hlasování, jejich telefonní čísla a také e-mailové adresy.

Kontrolu účasti zagitovaných lidí podle Meduzy v poslední době Kremlu usnadňuje systém elektronického hlasování, který funguje v některých městech. Tam, kde není možné hlasovat elektronicky, budou účast namátkově pomocí QR kódů kontrolovat pracovníci provádějící takzvané exit polly, tedy průzkumy na základě odpovědí voličů u východu z volebních místností.

Video  Analytik Havlíček o smrti Navalného: I pro mě to byl šok.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Uživatel_5766095 ( 7. března 2024 08:32 )

Koho u nás mohou zajímat volby v Rusku, je to věc ruských voličů.

Zobrazit celou diskusi