Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Bidenův důležitý projev bez Zelenské i Navalné: Kdo usedl vedle první dámy a čím si rýpl do Trumpa?

Aktualizováno -
8. března 2024
11:03
Autor: simao, ČTK, mav, lig - 
8. března 2024
06:59

V předvečer Mezinárodního dne žen prezident Joe Biden přednesl tradiční projev o stavu unie, jeho první dáma akce využila k osvětě „ženských“ témat. Za své symbolické hosty si na projev v Kongresu pozvala mj. exmanželku Arnolda Schwarzeneggera, která se věnuje Alzheimerově chorobě, a také ženy, které kvůli konzervativním soudům a politikům nemohly na potrat a umělé oplodnění. Košem jí naopak daly ukrajinská kolegyně Olena Zelenská i vdova po ruském disidentovi Alexeji Navalném Julija. V jednom z nejdůležitějších projevů nejen tohoto roku Biden vtipkoval o svém věku a chválil americkou ekonomiku.

Tradiční projev o stavu unie je prezidentovým každoročním shrnutím minulého roku. Před volbami jej často využívají i jako součást kampaně, což učinil i Joe Biden s podporou manželky Jill. Ta nehovořila, sdělením voličům a celému světu však je už jen to, koho si posadila vedle sebe.

Po levici to byl švédský premiér Ulf Kristersson, který ve Washingtonu pár hodin předtím finalizoval cestu dosud neutrálního království do Severoatlantické aliance. První dáma tím připomíná, že Biden podporuje NATO a Ukrajinu, zatímco jeho rivalu Donaldu Trumpovi na nich moc nesejde a spíš by se domluvil s Vladimirem Putinem.

Napravo si Bidenová posadila Latoryu Beasleyovou, kterou nejvyšší soud státu Alabama připravil o vytoužené mateřství. Už už měla jít na umělé oplodnění, když konzervativní soudci praxi zakázali v případě, že se usmrtí rezervní embrya. Opačné „ženské“ téma symbolizovala na projevu Texasanka Kate Coxová, která se rozhodla pro potrat, dítě by nejspíš nepřežilo – ale texaský nejvyšší soud to ve sledované kauze zamítl.

VIP hostem byla Maria Shriverová, neteř prezidenta J. F. Kennedyho a exmanželka Arnolda Schwarzeneggera – jemuž dělala první dámu, když byl guvernérem Kalifornie. Teď se bývalá novinářka věnuje pomoci pacientům s Alzheimerovou chorobou. Ve dvacítce hostů první dámy byla i lidskoprávní aktivistka Bettie Mae Fikesová, bojovnice za regulaci zbraní Jazmin Cazaresová, jejíž bratra zabil střelec ve škole v Uvalde či Justin Phillipsová, šéfka neziskovky věnující se krizi léků s opioidy.

Předvolební kampaň a problém stáří

Biden, který je už nyní nejstarším prezidentem v dějinách USA, se v nich chce ucházet o druhý mandát, zatímco i velká část jeho Demokratické strany vyjadřuje pochybnosti ohledně jeho kondice.

„Vím, že na to možná nevypadám, ale už jsem tady nějaký ten pátek,“ řekl prezident, který už delší dobu na obavy spojené s jeho věkem reaguje humorem. „A když se dostanete do mého věku, některé věci jsou vám jasnější než kdy dříve,“ pokračoval.

Biden řekl, že během jeho kariéry jej lidé označovali za příliš mladého i příliš starého, avšak vždy věděl, „co přetrvává“. Slíbil, že bude vždy prezidentem všech Američanů, a hovořil o principech rovnosti všech Američanů či o potřebě respektovat ostatní a nepřijímat nenávist.

„Někteří jiní lidé v mém věku vidí jiný příběh: Americký příběh zášti, pomsty a odplaty,“ dodal prezident. Jakkoli 77letého Donalda Trumpa nezmínil, zjevně šlo o reakci na jeho předvolební rétoriku. Exprezident nedávno v projevu vzkázal příznivcům, že úspěch USA pod jeho vedením „bude naše pomsta“.

Nebudu démonizovat imigranty

Biden v Kongresu uvedl, že chce řešit problémy na americko-mexické hranici, nebude však démonizovat imigranty, kteří k ní míří ve statisícech ročně. Byl to jeden z mnoha momentů, v nichž se vymezoval vůči Trumpovi. Jeho jméno ovšem nepoužíval a hovořil o něm jako o „mém předchůdci“.

„Můžeme se o řešení problémů na hranici hádat, nebo je můžeme řešit. Já je chci řešit,“ vzkázal republikánům Biden. Hovořil i o nedávném plánu imigračních restrikcí, na němž se dohodli senátoři z obou stran a který poté republikáni potopili, když proti němu vystoupil Trump, který ve své kampani rozdmýchává strach z přistěhovalců a mimo jiné uvedl, že migranti „otravují krev naší země“. Často lidi překračující hranici na jihu USA vykresluje jako zločince a potenciální teroristy.

„Nebudu imigranty démonizovat a říkat, že otravují krev naší země. Nebudu rozdělovat rodiny. Nebudu odmítat lidi na základě jejich víry,“ řekl Biden v odkaze na Trumpova slova a jeho politiku z doby v Bílém domě.

Před třemi lety měla ekonomika Spojených států velké problémy, nyní ji zemi závidí celý svět, uvedl Biden ve svém výročním projevu. Před zákonodárci také prosazoval navýšení firemní daně a novou daň pro miliardáře.

„Zdědil jsem ekonomiku, která byla na pokraji. Teď nám naši ekonomiku závidí celý svět,“ citoval prezidenta deník The New York Times (NYT). Podle listu The Washington Post je pravda, že hospodářství USA roste rychleji než ekonomika téměř kterékoli jiné velké země, ovšem Evropa je zároveň mnohem výrazněji vystavená otřesům spojeným s ruskou válkou na Ukrajině.

Při projevu v Kongresu mluvil o tom, že jeho vláda musí dělat více, aby Američané pocítili přínos jejích kroků. Zmínil například rozsáhlé investice do infrastruktury nebo snahu snižovat ceny léků na předpis. „Američané platí za léky na předpis více, než lidé kdekoli jinde na světě... Je to špatně a já s tím končím,“ prohlásil.

Také Biden představil plán nových daňových úlev spojených s prodejem nemovitostí, který má pomoci s vysokými náklady na bydlení. Prezident chce mimo jiné zavést na dva roky slevy ve výši 5000 dolarů (115 000 Kč) ročně pro ty, kdo kupují svůj první dům.

V daňové sféře Biden navrhuje i navýšení minimální daně z příjmu korporací na 21 procent poté, co v roce 2022 uzákonil minimální 15procentní zdanění. Běžnou míru zdanění chce zase posunout z 21 procent na 28 a také znovu navrhuje zavedení alespoň 25procentní daně na příjmy miliardářů.

Video  Bidenův pád  - Reuters
Video se připravuje ...

Uživatel_5650027 ( 8. března 2024 09:54 )

👍👏

Uživatel_5683053 ( 8. března 2024 07:34 )

Asi mě mnozí odsoudí, ale tento člověk nemá už na to, stát jako prezident v čele USA.
Koluje hodně videí, kdy se chová jako senilní ,nezpůsobilý stařík.
Oba rivalové by měli přenechat místo mladšímu kandidátovi.
A o stavu unie- každý ať si zamete před svým prahem...

Zobrazit celou diskusi