Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vybalit si nehodlám, chtějí mě dostat za mříže. Kritik Kremlu Orlov čeká na trest

Autor: ČTK - 
26. února 2024
13:51

Téměř tříleté vězení pro ruského obránce lidských práv Olega Orlova, který kritizoval ruské vedení za válku proti Ukrajině, dnes navrhla soudu obžaloba, uvedl server Mediazona. Sedmdesátiletý Orlov je spjat s nevládní organizací na ochranu lidských práv Memorial, která dostala Nobelovu cenu za mír za rok 2022 a kterou o rok dříve ruské úřady zakázaly. Byl jedním z posledních kritiků Kremlu, kterého úřady neuvěznily nebo nedonutily k emigraci, poznamenala agentura AFP. Soud vynese rozsudek v úterý, uvedla soudkyně.

Prokurátorka navrhující trest v délce dvou let a 11 měsíců argumentovala nutností vyhnout se případné recidivě. Obhajoba trvá na nevině obžalovaného. „Soud rozhodne o rozsudku. Ohlásí jej 27. února ve 12:00 moskevského času (10:00 SEČ),“ uvedla soudkyně Jelena Astachovová podle agentury TASS.

Orlov stanul před soudem v krátké době podruhé, předchozí proces skončil pokutou. Před soudem odmítl vystupovat, vyhradil si však právo vystoupit na závěr procesu.

Před soudem dnes stála dlouhá fronta lidí, kteří přišli Orlova podpořit. Nechyběli zástupci velvyslanectví Česka, Polska, USA, Británie, Německa, Portugalska, Nizozemska, Francie, Lucemburska, Rakouska, Austrálie, Lotyšska, Švédska, Belgie a také zastoupení Evropské unie v Rusku, vypočítala Mediazona. Dodala, že ve frontě stála i Orlovova manželka společně s vdovou po spisovateli Alexandru Solženicynovi Natalijí. Orlov do soudní síně vkročil s románem Proces Franze Kafky v rukou. „Co jiného nám zbývá než číst Kafku?“ prohlásila obhájkyně Katerina Tertuchinová.

Nový soudní proces s Orlovem nařídil moskevský městský soud v polovině loňského prosince. Orlov před soudem zopakoval svou kritiku ruského válečného tažení a trval na tom, že je skutečným vlastencem. Odsoudil počínání obžaloby a prohlásil, že jej pronásledují, protože si dovolil veřejně kritizovat počínání úřadů. K soudu přišel už se sbaleným zavazadlem pro případ, že by jej uvěznili přímo v soudní síni. Novinářům po jednání řekl, že si neplánuje vybalit, protože úřady jej zjevně chtějí dostat za mříže.

Válka Rusko vs. Ukrajina
08:25
Dnes

Ruská protivzdušná obrana v noci na dnešek sestřelila nad Krasnodarským krajem 66 ukrajinských dronů a další dva zničila nad anektovaným Krymem. Podle agentury Interfax to uvedlo ruské ministerstvo obrany.

07:35
Dnes

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny. Jeden pracovník byl zraněn, oznámil ministr energetiky.

7:00
Dnes

Dobré ráno, vážení čtenáři. Ruská armáda sestřelila v noci na dnešek na různých místech Krasnodarského kraje více než deset dronů ukrajinských ozbrojených sil. Žádná zranění ani závažné škody nebyly zaznamenány, napsal gubernátor Krasnodarského kraje Veniamin Kondraťjev na sociální síti Telegram. Drony podle něj mířily na ropné rafinérie a různá zařízení infrastruktury.

Orlov je jedním z nejznámějších a nejuznávanějších obránců lidských práv v Rusku, k vedení Memorialu patřil od roku 1999. V prosinci 2021 nařídil soud rozpuštění Memorialu. Tato organizace proslula odhalováním zločinů komunismu a stalinismu v někdejším Sovětském svazu a postupně se stala největším sdružením na obranu lidských práv v Rusku. Předloni Memorial získal společně s běloruským disidentem Alesem Bjaljackým a ukrajinským Centrem pro občanské svobody Nobelovu cenu za mír.

Moskevský soud loni v říjnu uložil Orlovovi pokutu 150 000 rublů (téměř 35.000 Kč) za to, že vystupoval proti válce na Ukrajině. Prokuratura tehdy překvapivě nežádala Orlovovo uvěznění, ale pokutu 250 000 rublů. Obžaloba se opírala o Orlovův článek z předloňského listopadu, ve kterém napsal, že Rusko se za prezidenta Vladimira Putina snížilo k fašismu. Vzhledem k věku a zdravotnímu stavu obžalovaného navrhla obžaloba pokutu místo vězení. Podle některých zdrojů mohla žádat až tři roky, podle dalších až pět let za mřížemi. Rozsudek odsouzenec označil za „mírný, ale nezákonný a nespravedlivý“.

Prokuratura se ještě v říjnu proti rozsudku odvolala. Změnu svého postoje vysvětlila tím, že Orlov „pociťuje politickou a ideologickou nenávist k Ruské federaci“ a také spolu s Memorialem „pokračuje v rozvracení stability občanské společnosti“.

Ustanovení o postihu za diskreditaci či za šíření falešných zpráv o ruských ozbrojených silách přijali ruští zákonodárci krátce po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. Drakonické tresty mají podle oponentů režimu umlčet veškerou kritiku války.

Video  Prezident Petr Pavel na shromáždění na podporu Ukrajiny  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi