Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Ruské úřady cukly z ultimáta: Předaly tělo Navalného jeho matce

Aktualizováno -
24. února 2024
17:27
Autor: ČTK, amb - 
24. února 2024
16:50

Ruské úřady předaly tělo ruského opozičního představitele Alexeje Navalného jeho matce Ljudmile Navalné. Podle serveru Meduza to oznámila Navalného mluvčí Kira Jarmyšová. Navalnyj podle tvrzení vězeňské správy zemřel ve vězeňském zařízení už v pátek 16. února. Rodina se od té doby domáhala jeho těla, aby ho mohla pohřbít. Podle Jarmyšové ale zatím není jasné, zda bude mít rodina možnost uspořádat pohřeb podle svých představ, nebo zda tomu budou úřady bránit.

„Pohřeb teprve bude. Nevíme, jestli úřady nezabrání tomu, aby se konal tak, jak si rodina přeje a jak si Alexej zaslouží,“ prohlásila Navalného tisková mluvčí podle Nexty.

Dříve se objevily zprávy, že na matku je vyvíjen tlak, aby souhlasila s tajným pohřbem. Ljudmila Navalná se nyní podle Jarmyšové nachází v Salechardu na severu Ruska, kam bylo tělo jejího syna převezeno z nedalekého vězeňského tábora.

Navalnyj zemřel za nevyjasněných okolností. Jeho spolupracovníci i jeho rodina připisují smrt ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, jehož Navalnyj hlasitě kritizoval. Putina z vraždy dnes znovu obvinila Navalného manželka Julija ještě před zprávou o tom, že úřady tělo vydaly.

Navalného matka ve čtvrtek uvedla, že jí konečně ukázali synovo tělo, ale že úřady jí vyhrožují, že pokud nebude souhlasit s tajným pohřbem bez obřadu, tak by se mohlo s tělem něco přihodit.

Komentátoři předpokládají, že před prezidentskými volbami, které se uskuteční v půlce března, se Kreml obává, že by se pohřeb s případnou účastí desítek tisíc lidí mohl přeměnit v demonstraci proti Putinovu režimu.

Navalnyj, který odhaloval korupce na vrcholu ruského režimu, byl roky hlavní tváří ruské opozice. V roce 2020 byl hospitalizován s příznaky otravy, která podle něj byla provedena na Putinův příkaz. Západní laboratoře v jeho těle vyjevily bojovou látku novičok. Hned po vyléčení z otravy v Německu a po návratu do vlasti byl Navalnyj v lednu 2021 uvězněn.

V pátek 16. února vězeňská služba uvedla, že 47letému politikovi se po vycházce ve vězeňské kolonii za polárním kruhem udělalo špatně, ztratil vědomí a nepodařilo se ho oživit. Ruská opozice i řada západních představitelů přičítá vinu za Navalného úmrtí prezidentu Putinovi.

Video  Alexej Navalnyj den před smrtí  - Profimedia
Video se připravuje ...

RASPUTIN ( 25. února 2024 08:45 )

Škoda, že matka převzetí těla odmítla. 😕

Annika ( 25. února 2024 03:30 )

Agent CIA, M16,a Ukrajina slovane se biji hlava nehlava pod zatstitou USA,EU,nacismus se vraci.On the second anniversary of the Russian military intervention into Ukraine and the 10th anniversary of the U.S.-backed coup that created a pro-NATO puppet government in Ukraine, Brian and Vijay Prashad discuss U.S. long-term strategy toward Russia, Europe, and the Middle East. http­s://y­outu­.be/jL­48Qbnb­CJw?si­=jgo­IhmCU­MoNET­G5S

Brian Becker is joined by Vijay Prashad, the Executive Director of the Tricontinental Institute for Social Research, Chief Editor of LeftWord Books, and a prolific author, most recently publishing a new book with Noam Chomsky called “The Withdrawal: Iraq, Libya, Afghanistan, and the Fragility of U.S. Power.”

Uživatel_5650027 ( 25. února 2024 00:25 )

👏👍

Uživatel_5650027 ( 25. února 2024 00:24 )

Pozor! Pohřeb paní Kočkové byl důstojný!✝️Dnes je pohřeb rychle, rychle a i parte se netiskne, zavolá se a hodím Ti to mailu. Stáří lidé, přátelé zesnulých nestíhají! Kar žádný! Pohřeb paní Kočkové hradila rodina! Tento bude paní N. chtít uhradit neziskovou organizací s udělá z toho monstrproces! Musí ždímat dolary, dokud to jde! Truchlící vdova! 😆👏Proč manžela pustila do Ruska? Oběma muselo být jasné, že za defraudacipůjde sedět! Klid a pokoj jeho duši!

9876543 ( 24. února 2024 22:18 )

Ano to samé u nás disi­denti,­..ne­dosta­li teplá místečka, tak radši sabotovali práci.
Dnes za to dostanou ač téměř nepracovaly průměrné důchody..Vědět to, tak jsem místo chození do práce, radši roznášela protistátní kecy, a chlastala na hrááádečku s havloidy...
Vondra dostal vynikající flek v Brusele, kde válí ko...., jináč by nic nedělal, ani teďˇ.
A když to vezmeme kolem, a kolem,...tak čeho vlastně ti lenoši a flákači dosáhli ??
Vůbec ničeho, rozpad SSSR a RVHP se uskutečnil někde jinde.Tak čeho dosáhli, ti bojovníci ?? VŮBEC NIČEHO.

Zobrazit celou diskusi