Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Prezidentem Finska bude „Pan dokonalý“. Sportovec a expremiér, který to schytává za bohatství

Autor: ČTK - 
11. února 2024
21:14

Novým finským prezidentem se stane bývalý premiér Alexander Stubb, ve Finsku přezdívaný „Pan dokonalý“. Jeho soupeř, někdejší ministr zahraničí Pekka Haavisto, v dnešním druhém kole prezidentských voleb uznal svou porážku. Informují o tom tiskové agentury. Po sečtení 99 procent hlasovacích lístků měl Stubb 51,7 procenta hlasů, uvedla agentura DPA.

Hlavním úkolem vítěze voleb bude vést zahraniční a bezpečnostní politiku této severské země, která loni v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu vstoupila do NATO. Pětapadesátiletý konzervativec Stubb je stejně jako jeho soupeř ze Zeleného svazu považován za proevropsky orientovaného politika. Oba jsou zároveň silnými podporovateli Ukrajiny ve válce s Ruskem.

Vítěz voleb na začátku března v čele státu vystřídá dosavadního prezidenta Sauliho Niinistöa, který po dvou šestiletých funkčních obdobích podle finské ústavy nemohl znovu kandidovat.

Stubb je zastáncem úzké spolupráce v rámci NATO, včetně umožnění přesunu jaderných zbraní přes finské území a stálého umístění některých jednotek NATO ve Finsku. Haavisto prosazuje zachování zákazu přítomnosti jaderných zbraní na finském území a považuje stálé umístění jednotek NATO ve Finsku za současné situace za zbytečné.

Stubb v prvním kole prezidentských voleb obsadil první místo, získal 27,2 procenta hlasů. Haavisto v prvním kole obdržel 25,8 procenta hlasů.

Stubb zvolil „šarmantní ozenfivu“

Bývalý premiér a předseda Národní koaliční strany (KOK) Alexander Stubb je ve Finsku respektovaným politikem, za sebou má řadu vládních pozic včetně roku v úřadu finského premiéra. V roce 2017 z politiky odešel, loni v srpnu se ale stal jedním z favoritů předvolební kampaně, i díky slušnému tónu, kterým ji vedl: „Kampaň odstartoval určitou šarmantní ofenzivou, kdy se o spolukandidátech vyjadřoval jen hezky a nevyhýbal se lichotkám,“ uvedl politolog z Helsinské univerzity Teivo Teivainen.

V kampani vystupoval Stubb jako nadstranický kandidát, příznivce má i v řadách levice. Označuje se spíše za liberála, podporuje sňatky stejného pohlaví či multikulturalismus. Za téma, které rozděluje současnou světovou politickou scénu, považuje střet mezi odpůrci a podporovateli globalizace, s tím, že on sám se řadí k tomu druhému táboru.

Ve Finsku je Stubb obecně vnímán jako zbohatlický a privilegovaný člověk. Coby velký milovník vytrvalostních sportů si na sociálních sítích vysloužil přezdívku Pan dokonalý. Stubb se pravidelně zúčastňuje maratonských běhů a také triatlonů; dokončil také náročný závod Ironman (Železný muž) na Havaji.

Svoji rodinu sám uvádí jako nejlepší zázemí pro celou svou kariéru. Je už téměř 30 let ženatý s právničkou Suzanne Innesovou-Stubbovou. Mají dvě dospělé děti a dvě kočky, které si vzali z útulku.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi