Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Hrozí střet Rusů s Finskem či zeměmi v Pobaltí? Český expert popsal rizika Putinova nátlaku

Autor: DVL, ČTK, swp - 
19. prosince 2023
05:30

Prezident Petr Pavel na škole NATO Defense College v Římě nedávno uvedl, že by Rusko mohlo inspirovat jiné státy k použití vojenské síly, pokud by těžilo ze své agrese. Podle experta Tomáše Řepy z Univerzity obrany v Brně mohl prezident odkazovat na Čínu. Kromě takovéhoto druhu vlivu se však Putin snaží působit i jinak – zastrašováním zemí, které s ním sousedí. Nedávno například vyhrožoval Lotyšsku či se nechal slyšet, že Finsko bude mít po vstupu do NATO problémy. Co tím přesně ruský diktátor myslel? Hrozí v Evropě ještě někde jinde válka? A co je pro Rusko Česká republika?

Kdyby Rusko ve válce na Ukrajině uspělo, mohlo by to podnítit jiné země. „Pokud by Rusko těžilo ze své agrese, jeho chuť by vzrostla. Navíc by to mohlo inspirovat další země k použití vojenské síly v honbě za svými zájmy," řekl prezident Petr Pavel na škole NATO Defense College v Římě.

„Inspirovat země, které se chtějí silou domoci rozšíření území a vlivu, by ruské vítězství na Ukrajině skutečně mohlo přinést. Mám však zato, že pokud by to byla narážka na nějaký další konkrétní stát, tak zejména na Čínu ve vztahu k Tchajwanu. V poslední době možná i Venezuelu, která by hypoteticky mohla napadnout Guyanu v Jižní Americe,“ řekl Blesk Zprávám k citaci prezidenta Pavla Mgr. Bc. Tomáš Řepa, Ph.D. z Univerzity obrany v Brně.

Napětí v Evropě

V Evropě by se pravděpodobně jiné státy inspirovat Ruskem nenechaly, byť v některých zemích je přítomen určitý tlak. „Napětí pak již nikde (v Evropě, pozn. redakce) není tak silné, lokální konflikt by mohl hrozit na Balkáně v Bosně či v Kosovu, občasné napětí je i ve vztazích Řecka s Tureckem,“ vyjmenoval Řepa.

A jiný druh napětí panuje i v dalších zemích. „A samozřejmě vnitřní napětí je i v zemích, kde se nedaří řešit závažné otázky spojené s migrační otázkou – Francie, Velká Británie, Itálie, Benelux, Skandinávie, či další druh napětí panuje i u zemí, kde se vyskytuje snaha o odtržení nějaké části území a osamostatnění – Katalánsko ve vztahu ke Španělsku,“ vysvětlil Řepa.

„Nejzávažnější hrozbou však stejně zůstává konflikt na Ukrajině a případně i hypotetické zatažení dalších zemí, v tomto případě dokonce členských zemí NATO do války – Pobaltí, Finsko,“ dodal Řepa.

Putinovo vyhrožování Lotyšsku

Putin také nedávno vyhrožoval Lotyšsku, které je členem NATO. Ruský diktátor uvedl, že pokud lotyšské úřady budou pokračovat v politice proti rusky mluvící menšině, budou ve své zemi čelit odpovědi.

„Myslím, že štěstí nepřijde k těm, kteří propagují takovou politiku. Nevím, kolik jich tam je teď, ale v Lotyšsku, myslím, bylo 40 procent rusky mluvící populace, nyní je jich tam pravděpodobně také dost,“ řekl Putin. Podle údajů lotyšské vlády žije v zemi okolo 23,7 procent lidí hovořících rusky.

Podle experta je za tím taktika destabilizovat Lotyšsko. „Nepochybně tím Putin sleduje své další záměry ve zneklidňování zemí, kde jsou početné ruské menšiny. To je druh nátlaku a využívá u toho i hybridní nástroje jako vlivové operace v prostředí internetu a sociálních sítí, kde můžete za poměrné omezené náklady rozkládat hodnotové ukotvení nějakého státu například tím, že se snažíte rozeštvávat a polarizovat společnost,“ vysvětlil Řepa.

„Teď problémy budou“

Nedávno se také objevil rozhovor s Putinem, kde vyjadřuje svou nespokojenost se vstupem Finska do NATO. „Akorát vtáhly Finsko do NATO. Měli jsme nějaké spory? Všechny spory, včetně těch teritoriálních, byly vyřešeny dávno, v polovině 20. století. Měli jsme ty nejmilejší a nejupřímnější vztahy. Nikde nebyly problémy, ale teď problémy budou,“ okomentoval Putin, jak informovalo zpravodajství Ukrajinská pravda. Ruský diktátor se chystá vybudovat Leningradský vojenský okruh a umístit tam vojenské jednotky.

Podle experta by však Rusko nemělo napadnout další zemi. „Zatím se nejeví jako pravděpodobné, že by Rusko hodlalo napadnout nějakou další zemi, dokud se angažuje ve válce na Ukrajině, kde neustále ztrácí velké množství lidí a techniky,“ řekl Řepa.

„S Gruzií, se kterou vedlo v roce 2008 válku, má nyní vztahy i kvůli tamější, ve vztahu k Rusku opatrné, vládě relativně na dobré úrovni. Velkou neznámou do budoucna je však situace ve vztazích s Kazachstánem, který má jako poměrně velká a početná země velmi nezávislý kurz, který navíc sankce proti Rusku ještě posílily a Kazachstán se snaží z této situace vytěžit maximálně i ekonomicky,“ sdělil Blesk Zprávám Řepa.

Putin pravděpodobně nemá v plánu zaútočit na NATO. „Co se týká zemí, které jsou v NATO – Finsko, Pobaltí, zde je pravděpodobnost konfliktu také poměrně malá, protože by s nejvyšší pravděpodobností následoval kolektivní zásah ostatních členských zemí. Pokud ne, NATO by postrádalo svůj hlavní smysl jakožto obranného společenství. To si Rusko i při současných potížích jen těžko může dovolit. Přesto je jasné, že je třeba se mít maximálně na pozoru, protože i útok na Ukrajinu nebyl a není racionálním krokem a bude mít další následky, které nelze předvídat,“ uvedl Řepa.

Zajímá ruského diktátora Česko?

Rusko Česká republika pravděpodobně příliš nezajímá. „Myslím si, že tak malý stát, že jej téměř neřeší. O to víc se však na dění v České republice zaměřují ruská státní média. Kdysi jsme byli v ruské sféře vlivu, jsme členem NATO a EU a vlivové operace na našem území už Rusko nepochybně provádělo, z toho vyplývá, že stále něčím i pro Rusko zajímavá Česká republika je. V ruské společnosti je dokonce poměrně rozšířen takový zvláštní pohled na Čechy, že je vůči Rusům česká společnost nevděčná,“ uzavřel Řepa.

16:04
Dnes

Americké tajné služby dospěly k závěru, že ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně přímo nenařídil zabít předáka ruské opozice Alexeje Navalného. Uvedl to dnes americký deník The Wall Street Journal. 

Deník s odvoláním na nejmenované osoby obeznámené s případem píše, že americké tajné služby se kloní k názoru, že Putin zřejmě nenařídil Navalného zabít. Podle něj na tom panuje široká shoda uvnitř zpravodajské komunity, včetně americké Ústřední zpravodajské služby (CIA).

Washington však podle deníku nezbavuje hlavu ruského státu celkové odpovědnosti za Navalného smrt vzhledem k tomu, že opozičník byl léta terčem útoků ruských úřadů a byl uvězněn na základě obvinění, která Západ označil za politicky motivovaná. V roce 2020 byl navíc otráven nervově paralytickou látkou. Kreml popírá, že by se na otravě z roku 2020 podílel stát.

15:44
Dnes

Basmanský soud v Moskvě uvalil vazbu na dvanáctého obviněného v případu teroristického útoku v Crocus City Hall - občana Tádžikistánu Džumachona Kurbonova, informuje zpravodaj agentury TASS.

Kurbonov bude ve vazbě do 22. května. Projednání žádosti vyšetřování proběhlo v neveřejném režimu. Podle oznámených materiálů Kurbonov žil a pracoval v Rusku nelegálně, bydlel v jedné z ubytoven v Moskvě. Rozhodnutí soudu zatím nenabylo právní moci a lze se proti němu odvolat k odvolací instanci.

14:29
Dnes

Rusko bude hledat cesty, jak překonat případné sankce, které by Evropská unie mohla uvalit na jeho aktivity v oblasti zkapalněného zemního plynu (LNG). Uvedl to dnes mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, který takové sankce označuje za nezákonné. Varoval zároveň, že takové sankce by měly negativní dopady na evropský průmysl.

Očekává se, že Evropská komise (EK) v rámci dalšího balíku sankcí vůči Rusku poprvé navrhne restrikce zaměřené na ruský LNG. Podle čtvrtečních informací zdrojů agentury Reuters z EU by balík neměl obsahovat zákaz dovozu ruského LNG do Evropy. Jeho součástí by ale měly být sankce vůči třem ruským projektům na produkci LNG, které ještě nezahájily provoz, a zákaz překládky ruského LNG z jednoho plavidla na jiné v EU, sdělily zdroje.

„Pokračují snahy o vytlačení Ruska z energetických trhů,“ uvedl dnes Peskov. „Je to samozřejmě výhodné především pro Spojené státy,“ dodal. „Pro konečné spotřebitele, zejména evropský průmysl, to bude znamenat dražší plyn,“ dodal.

Zobrazit celý online

Video  Ruská invaze na Ukrajinu. Jak to celé začalo?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa