Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Čaputová předávala své poslední metály, Fico nedorazil. Mezi oceněnými i dva Češi!

Autor: ČTK, simao - 
14. ledna 2024
22:32

33 osobností včetně hvězdné lyžařky Lucie Vlhové, režiséra a scénáristy Petera Bebjaka, který se podílel i na Případech 1. oddělení, Kriminálce Anděl a Devadesátkách, či polského disidenta Adama Michnika ocenila státním vyznamenáním slovenská prezidentka Zuzana Čaputová na ceremoniálu, který byl jejím posledním tohoto druhu ve funkci hlavy státu. Ujít si jej nechal premiér Robert Fico (Směr-SD), mezi oceněnými se objevili i dva Češi. O koho se jedná?

Pomocný biskup pražský Václav Malý a český historik Jan Rychlík dostali od slovenské prezidentky Zuzany Čaputové vysoká státní vyznamenání. Oba jsou mezi 33 osobnostmi z různých oblastí společenského života, které Čaputová ocenila u příležitosti 31. výročí vzniku samostatného Slovenska. To připadlo na 1. ledna, slavnostní ceremoniál předávání vyznamenání byl dnes v budově Slovenské filharmonie v centru Bratislavy.

Biskup Malý je jednou z významných postav československého disentu a sametové revoluce, která v roce 1989 vedla v tehdejším Československu k pádu komunismu. Čaputová mu udělila Řád bílého dvojkříže II. třídy.

Moderátor ceremoniálu a mluvčí slovenské prezidentky Martin Strižinec o Malém řekl, že život zasvětil Bohu i zápasu za lidská práva a že během sametové revoluce moderoval velké demonstrace v Praze.

Historik Rychlík se věnuje také česko-slovenským vztahům a na toto téma vydal knihu Češi a Slováci ve 20. století. Od slovenské prezidentky převzal Řád bílého dvojkříže III. třídy za rozvoj vztahů mezi Českem a Slovenskem.

„Je ztělesněným příkladem, že Češi a Slováci kráčejí spolu dějinami a není mezi nimi jazyková bariéra,“ řekl Strižinec o Rychlíkovi.

Čaputová ocenila také někdejšího polského disidenta a nyní šéfredaktora listu Gazeta Wyborcza Adama Michnika, jakož i maďarského historika slovenského původu Lászlóa Szarku.

Státní vyznamenání získal in memoriam slovenský disident Rudolf Fiby, který byl za komunismu například spoluorganizátorem svíčkové manifestace za náboženské svobody a občanská práva v Bratislavě.

Vyznamenání osobností z okolních zemí Čaputová v projevu zdůvodnila tím, že s těmito státy Slovensko sdílelo společnou historii. Řekla také, že ocenění jsou inspirací pro mladé lidi.

Metál i pro hvězdu lyžování Vlhovou

Ze Slováků Čaputová vyznamenala rovněž úspěšnou alpskou lyžařku Petru Vlhovou či krasobruslaře Ondreje Nepelu in memoriam, který získal zlatou medaili na Zimních olympijských hrách v Sapporu v roce 1972.

Státní vyznamenání od slovenské prezidentky dostalo i několika představitelů slovenské kultury a umění včetně režisérů Petera Bebjaka a Petera Kerekese. Ocenění získali rovněž někteří zástupci neziskového a vzdělávacího sektoru či někdejší členka ilegální Pracovní skupiny Gizela Fleischmannová, která za druhé světové války zachraňovala Židy před smrtí v koncentračních táborech.

Poslední metály. Fico chyběl

Čaputová udělovala státní vyznamenání naposledy. Její pětiletý prezidentský mandát skončí v polovině června a Čaputová už loni ohlásila, že se o znovuzvolení ucházet nebude. Slavnostního ceremoniálu se zúčastnili kromě jiných vrcholní současní a bývalí slovenští politici, chyběl ale premiér Robert Fico.

Video  Zuzana Čaputová se ohlíží za rokem 2023: Video s Pavlem, Zelenským i z výjezdů.  - Instagram - Zuzana Čaputová
Video se připravuje ...

Kozoroh85 ( 15. ledna 2024 08:21 )

Velký obdiv této dámě!

Tomáš Brunclík ( 15. ledna 2024 07:14 )

Chudaku

Tomáš Brunclík ( 15. ledna 2024 06:56 )

Nejlepsi prezidentka,co ma Slovensko a neustale se do ni navazite a preji Vam, co po ni prijde, ze budete neustale vzpominat

Tomáš Brunclík ( 15. ledna 2024 06:53 )

Vy co sem pisete ty negativa, tak jim nesahate ani po kotniky,asi jste jen delnici s patou tridou a prectete si,co oni museli zazit v dobe,ktera byla Husakovska a komunisticka

Shane26 ( 15. ledna 2024 01:52 )

Tak zrovna Malý a vyznamenání? Halík a on jsou dva nejnenávistnější služebníci Páně a víc než na šíření dobra se soustředí na nenávistné komentáře k věcem světským...

Zobrazit celou diskusi