Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zemřel otec legendárních zbraní Glock (†94). Proslavil je i James Bond či Bruce Willis

Autor: ČTK - 
27. prosince 2023
20:55

Ve věku 94 let zemřel rakouský výrobce zbraní Gaston Glock, oznámila jeho firma na svých internetových stránkách. Poloautomatické pistole Glock si po celém světě získaly oblibu zejména v řadách ozbrojených složek.

„Na památku Gastona Glocka, 19.07.1929 - 27.12.2023. Dokonalost pokračuje,“ napsala firma Glock GmbH. Vzkaz doprovodila portrétem podnikatele na černém pozadí.

Glock vystudoval ve Vídni strojní inženýrství se zaměřením na plastické hmoty. V roce 1963 založil v dolnorakouském Deutsch-Wagramu firmu na výrobu zbraní. Podnikatelský průlom zaznamenal v roce 1982, kdy vyhrál výběrové řízení rakouské armády se střelnou zbraní vyrobenou převážně z nekovových materiálů. Byla levnější, lehčí, snadněji rozebíratelná a střílela více nábojů než její tehdejší konkurenti.

Společnost Glock má nyní pobočky po celém světě, včetně továrny ve Spojených státech. Na americkém trhu se Glock prosadil v konkurenci zavedených výrobců, kteří jej zpočátku vinili, že vyrábí „plastové pistole“. Nyní však podle médií na „glocky“ spoléhá až 80 procent amerických policistů, uvedla agentura APA.

Komerční úspěch Glockových pistolí pomáhaly živit i hollywoodské a popkulturní hvězdy, připomněla agentura AFP. Například americký herec Bruce Willis si vychvaloval její přednosti ve filmu Smrtonosná past 2, stejně tak i Tommy Lee Jones ve filmu Šerifové. „Glocky“ se používaly také ve snímcích o britském agentovi 007 Jamesi Bondovi.

Video  Kdo má jaderné zbraně a kde jsou rozmístěné? Je čeho se bát?  - Videohub
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi