Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

V Rakousku se před více než 20 lety ztratil turista: Nyní se našly jeho ostatky!

Lyžování v rakouských Alpách: Oblast Schladmingu (únor 2023)
Lyžování v rakouských Alpách: Oblast Schladmingu (únor 2023)  (Autor: Foto Blesk - Jaroslav Šimáček)
Autor: ČTK - 
22. srpna 2023
20:34

Lidské pozůstatky, které byly před několika dny nalezeny na rakouském ledovci Schlatenkees, patří velmi pravděpodobně turistovi, který se v oblasti ztratil před více než 20 lety. Podle agentury APA o tom dnes informovala rakouská policie.

Nález učinil minulý týden horský vůdce ve výšce asi 2900 metrů nad mořem na svazích čtvrté největší rakouské hory Grossvenediger. Jen několik metrů od těla ležel batoh, v němž byla kreditní karta a řidičský průkaz.

Podle policie vše nasvědčuje tomu, že tělo patří Rakušanovi, který na ledovci zmizel při skialpinistické túře v roce 2001. Definitivně bude jasno až po analýze DNA, jejíž výsledky budou podle policie k dispozici za několik týdnů.

Rekordní tání v důsledku globálního oteplování způsobuje, že nálezy lidských pozůstatků starých mnohdy desítky let jsou na alpských ledovcích čím dál běžnější. Minulý měsíc našli horolezci na ledovci poblíž Matterhornu ve Švýcarsku pozůstatky německého turisty, který zmizel při túře v roce 1986.

Video  Lyžař (36) se během jízdy propadl do ledové trhliny!  - Instagram
Video se připravuje ...

Ledovec Schlatenkees v národním parku Vysoké Taury podle výroční zprávy Rakouského alpského spolku zaznamenal v letech mezi lety 2021 a 2022 rekordní úbytek 89,5 metru, připomněla agentura AFP.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání