Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Teror v dovolenkovém ráji: Výbuch na mši zabil čtyři lidi. K útoku se přihlásil ISIS

Aktualizováno -
3. prosince 2023
18:02
Autor: ČTK - 
3. prosince 2023
07:07

Čtyři mrtvé a 50 zraněných si dnes vyžádal výbuch během katolické mše v Marawi na jihu Filipín. S odvoláním na místní úřady o tom informuje agentura DPA. Dnes odpoledne se k útoku prostřednictvím sítě Telegram přihlásila teroristická skupina Islámský stát (ISIS) a uvedla, že na místě odpálila bombu.

Výbuch podle zdejších médií přišel zhruba v 7:30 místního času (0:30 SEČ) během mše v tělocvičně univerzity v provincii Lanao del Sur, která je součástí autonomní oblasti Muslimské Mindanao. Bohoslužby se účastnila řada studentů i pedagogů. O život přišel jeden muž a tři ženy.

Univerzita na facebooku uvedla, že je „zděšena násilným činem, k němuž došlo během náboženského shromáždění“. Do odvolání přerušila výuku.

Policie se domnívá, že explozi ve městě, které leží asi 800 kilometrů jižně od Manily, způsobila podomácku vyrobená bomba. Mohlo jít o pomstu za zabití 11 radikálů při páteční ofenzivě armády.

Na Filipínách, které jsou z velké většiny katolickou zemí, se opakovaně odehrávají teroristické útoky, za nimiž bývají islámští radikálové. V roce 2017 filipínská armáda pět měsíců bojovala právě o město Marawi na Mindanau s povstalci údajně spjatými s teroristickou skupinou Islámský stát (IS).

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi