Oběma mladíkům z Moravy nebylo v době spáchání trestného činu 18 let, již odsouzenému bylo 17 let. Souzen tak byl jako mladistvý, kdy mu hrozil maximálně pětiletý trest vězení.

Čtvrteční proces s jeho komplicem, kterému bylo v době páchání trestného činu 16 let, byl rovněž neveřejný. Po odhalení skončil na pět měsíců ve vazbě.

„Dotyčný se podílel na přípravě teroristického útoku formou pomoci, schvalováním, vymýšlením a organizací trestné činnosti,“ řekla žalobkyně Petra Lastovecká.

Dohoda nebyla možná

Dohoda o přiznání viny a trestu nepadala podle obou stran v úvahu. „Obviněný o dohodu nemá zájem, cítí se  být nevinný,“ dodala Lastovecká. Potvrdil to i sám mladík.

„Byly předloženy nějaké důkazy, já jsem k nim podal určitý kontext. Myslím si, že nejsem vinný," uvedl s úsměvem.

Video
Video se připravuje ...

Žalobkyně Petra Lastovecká k případu mladíka obžalovaného ze spoluúčasti na přípravě bombových útoků TV Blesk Zdeněk Matyáš

K soudu ho doprovodili rodiče. „Jsou si vědomi závažnosti jednání svého syna, ale na rozdíl od státního zastupitelství a policie si nemyslí, že jde o trestný čin. Myslí si, že syn to nemyslel vážně,“ konstatovala žalobkyně.

Soud dnes vyslechl svědky, soudkyně četla i některé svědecké výpovědi. Jednání bude pokračovat v dalším termínu, kdy budou slyšeni znalci z odvětví zdravotnictví, psychiatrie a psychologie.

V hledáčku ambasády USA, Izraele a Číny

Už odsouzený první z mladíků mladík chtěl podle justice odpálit vozy s výbušninami u velvyslanectví USA, Izraele a Číny. Podle rozsudku v roce 2021 vypracoval podrobný plán na bombové útoky, začal už získávat materiál k výrobě bomb i na sestavení rozbušky. Vyvázl s tříletou podmínkou a ambulantní ochrannou psychiatrickou léčbou.

Plán chtěl uskutečnit v roce 2025, na výročí teroristického útoku v americkém Oklahoma City, který v dubnu 1995 spáchal Timothy McVeigh. Zemřelo při něm bezmála 170 lidí. Na plánu podle tehdejší obžaloby spolupracoval právě s druhým mladíkem, se kterým v době konání soudu ještě nebylo ukončeno trestní řízení.

Fotogalerie
7 fotografií