Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Izraelské plány pro Pásmo Gazy? Chtějí z něj udělat nárazníkovou zónu. Má zabránit dalším útokům

Autor: ČTK - 
1. prosince 2023
21:45

Izrael chce v Pásmu Gazy po skončení války s radikálním hnutím Hamás vytvořit nárazníkovou zónu, která by zabránila budoucím útokům. O svém plánu již informoval své sousedy, Egypt a Jordánsko, i Spojené arabské emiráty, s nimiž v roce 2020 normalizoval vztahy. Informovala o tom dnes agentura Reuters odkazem na své regionální zdroje.

Vláda premiéra Benjamina Netanjahua „chce toto nárazníkové pásmo mezi Gazou a Izraelem od severu k jihu, aby zabránila jakémukoli pronikání Hamásu nebo jiných ozbrojenců do Izraele či jejich útokům“, uvedl jeden ze tří zdrojů.

„Plán je podrobnější,“ odpověděl na otázku ohledně vytvoření nárazníkové zóny Ofir Falk, Netanjahuův zahraničněpolitický poradce. Sestává podle něj ze tří věcí. Při nastínění postoje izraelské vlády uvedl, že jde o zničení Hamásu, demilitarizaci a deradikalizaci Pásma Gazy. „Součástí procesu demilitarizace může být nárazníková zóna,“ dodal Falk. Na otázku, zda byly tyto plány představeny mezinárodním partnerům včetně arabských států, odmítl uvést podrobnosti.

O plánech se podle zdrojů dozvěděla také Saúdská Arábie, která nemá vazby s Izraelem a která po vypuknutí války 7. října zastavila normalizační proces zprostředkovaný Spojenými státy. Turecko bylo rovněž informováno, uvedly zdroje.

Představitel SAE na otázku, zda bylo Abú Zabí informováno o nárazníkové zóně, přímo neodpověděl, ale uvedl: „Spojené arabské emiráty budou podporovat jakákoli budoucí poválečná ujednání, na nichž se dohodnou všechny zúčastněné strany“, aby bylo dosaženo stability a palestinského státu.

Izrael již v minulosti naznačil, že uvažuje o nárazníkové zóně uvnitř Pásma Gazy, ale zdroje uvedly, že nyní ho předkládá arabským státům jako součást svých budoucích bezpečnostních plánů.

Americký představitel, který si nepřál být jmenován, uvedl, že Izrael „předložil“ myšlenku nárazníkové zóny. Nedodal ale, komu ji předložil. Zopakoval ale také, že Washington je proti jakémukoli plánu, který by zmenšil rozlohu palestinského území.

Vysoce postavený izraelský bezpečnostní zdroj uvedl, že myšlenka nárazníkové zóny se „zkoumá“, a dodal, že v tuto chvíli není jasné, jak velká by mohla být.

Jakýkoli zásah do Pásma Gazy, které je dlouhé asi 40 kilometrů a široké asi pět až 12 kilometrů, by 2,4 milionu obyvatel vtěsnalo na ještě menší území.

Dva egyptské bezpečnostní zdroje uvedly, že Izrael při zprostředkovatelských rozhovorech s Egyptem a Katarem nadnesl myšlenku odzbrojení severní části Pásma Gazy a zřízení nárazníkové zóny na severu pásma pod mezinárodním dohledem. Dodaly, že několik arabských států se proti tomu postavilo. Arabské státy by sice nemusely být proti bezpečnostní bariéře mezi oběma stranami, ale neshodly se na tom, kde by měla být umístěna, dodaly.

Zdroj z kanceláře izraelského premiéra se ke zprávám odmítl vyjádřit a dodal: „Netanjahuův válečný kabinet definoval válečné úkoly: zničit Hamás a přivést všechny rukojmí domů, a budeme pokračovat, dokud své úkoly nesplníme.“

Video  Dojemná setkání rodin s rukojmími: Plné náruče a potoky slz  - Izraelské ministerstvo zahraničí
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi