Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Klimatická konference COP28: Ozbrojené konflikty, protesty a šílené vedro i symbolika módních doplňků

Autor: ČTK - 
1. prosince 2023
16:32

Klimatická konference COP28 je přehlídkou odlišných názorů nejen na klima, ale i na probíhající válečné konflikty na Ukrajině a v Pásmu Gazy. Státníci dávají najevo své pozice tím, s kým se dají vyfotit, nebo naopak s kým odmítnou sdílet místnost. Zvláštní pozornost budí izraelský prezident Jicchak Herzog, který by v Dubaji mohl jednat o propuštění rukojmích držených Hamásem v Pásmu Gazy. Média si všímají také nesnesitelného horka, zádrhelů v organizaci nebo symboliky módních doplňků.

Z Izraele, který dnes ráno po týdnu ukončil příměří s Hamásem, přijel do Spojených arabských emirátů (SAE) prezident Herzog a setkal se i s vůdcem SAE Muhammadem bin Zajd Nahajánem. SAE jsou jednou z mála arabských zemí, která udržuje oficiální diplomatické vztahy s Izraelem.

Dubaj vyzvala k propuštění rukojmí zadržovaných v Pásmu Gazy, ale zároveň odsoudila izraelské bombardováíní a invazi do Pásma Gazy. Činitel izraelského ministerstva zahraničí agentuře Reuters sdělil, že izraelská delegace má v Dubaji v úmyslu jednat o možném propuštění dalších rukojmí zadržovaných Hamásem v Pásmu.

Herzogovu přítomnost na konferenci nelibě nese Írán, který podporuje hnutí Hamás a stát Izrael neuznává. Íránský prezident Ebráhím Raísí kvůli Herzogovi odmítl na konferenci přijet. Zbytek íránské delegace v čele s ministrem energetiky Alím Akbar Mehrábíjánem sice přijel, ale na protest proti přítomnosti Izraelců opustil jednání, píše AFP.

Ruská agrese vůči Ukrajině zase měla dopad na společnou úvodní fotografii. Kvůli přítomnosti běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, který je blízkým spojencem Moskvy, se odmítli vyfotit představitelé Litvy, Lotyšska a Polska. Obě pobaltské země patří k nejhlasitějším podporovatelům Ukrajiny a spolu s Polskem viní Minsk, že organizuje příchody migrantů do Evropské unie, aby destabilizoval region.

„Říká se tomu rodinná fotografie, Lukašenko ale není součástí naší rodiny,“ uvedl litevský prezident Gitanas Nauséda v prohlášení zaslaném agentuře AFP. „Bylo by pokrytecké stát po boku vůdce země, která se stala týlovou základnou ruské agrese proti Ukrajině, a diskutovat o budoucnosti světa a změně klimatu, jako by se nic nestalo,“ dodal Nauséda.

Řecká média si všímají také módních doplňků britského krále Karla III., jehož otec se narodil v Řecku. Panovník měl kravatu s řeckými vlajkami a kapesníček v řeckých barvách. Některá média to interpretují jako monarchovu tichou podporu navrácení antických soch z Parthenonu, vystavených v Britském muzeu, do Řecka. Británie tento krok oficiálně odmítá a spor značně poškodil vztahy mezi Aténami a Londýnem.

Na konferenci v Dubaji přijeli také stovky novinářů z celého světa, kteří sdílejí své postřehy. V britském tisku se objevila fotografie britského premiéra Rishiho Sunaka v letadle na cestě na COP, kterak odpovídá na dotazy novinářů, kteří ho obklopují.

Areál výstaviště, kde se jedná, je asi pět minut cesty od metra. Kvůli uzávěrám spojeným s příjezdy státníků, bezpečnostním kontrolám a úmornému vedru ale novináři ke vstupu obvykle dorazili po více než 30 minutách a zcela zpocení, líčil své dojmy reportér britské BBC Damian Carrington.

Setkání je také přehlídkou módních odlišností. Zatímco západní státníci mají elegantní obleky nebo v případě žen kostýmky, představitelé arabského světa mají povětšinou šátky na hlavě, dlouhé bílé splývavé úbory a na nohou sportovní tenisky. K vidění je také mnoho domorodých oděvů, korálkových náhrdelníků, čelenek a přírodních dekorací.

Video  Pavel varoval před únavou z války na Ukrajině. Konflikt na Blízkém východě rozděluje svět.  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi