Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„4 000 mrtvých palestinských dětí pořád není dost!“ Exporadce Bílého domu zatkli za projevy nenávisti

Autor: jmr - 
25. listopadu 2023
05:00

Tento týden byl v New Yorku zatčen bývalý diplomat Národní bezpečnostní rady Spojených států. Stalo se tak poté, co se na sociálních sítích rozšířila série videí, na kterých častuje nenávistnými a islamofobními urážkami prodavače stánku s halal pokrmy. O situaci informuje CNN.

Šedesátičtyřletý Stuart Seldowitz čelí dle soudních záznamů dvěma obviněním ze stalkingu jako zločinu z nenávisti a jednomu obvinění z obtěžování. Vinu odmítl a následně byl propuštěn bez kauce.

Na videích se Seldowitz posmívá islámu, dělá si z prodavače legraci kvůli jeho občanství, obviňuje ho z podpory Hamásu a opakovaně zmiňuje probíhající válku mezi Izraelem a Hamásem. Seldowitz ještě před svým zatčením potvrdil, že je to skutečně on na zveřejněných videích, které natočil sám prodavač, dvacetičtyřletý Egypťan Mohamed Hussein.

Na prvním zveřejněném videu se Seldowitz prodavače opakovaně vyptává, zda zná egyptskou tajnou službu Muchabarat. „Muchabarat si v Egyptě přijde pro tvé rodiče,“ vyhrožuje. „Má tvůj táta rád své nehty? Jeden po druhém mu je vytrhají.“ Mučením a deportací vyhrožoval také přímo Husseinovi.

Seldowitz také několikrát prohlašuje, že je prorok Mohamed násilník, a ptá se prodavače, jestli také znásilnil vlastní dceru jako „jeho prorok.“ Není známo, zda je Hussein vyznáním skutečně muslim, ani zda měl Seldowitz jiný důvod si to myslet než Husseinovu etnicitu.

Na dalším z videí Seldowitz vyhrožuje, že ke stánku postaví nápis „Tenhle chlap podporuje Hamás!“ Prodavače obviňuje slovy: „Podporuješ zabíjení malých dětí,“ načež Hussein odpovídá lámanou angličtinou: „Vy zabíjíte děti, ne já.“ Na to Seldowitz reaguje prohlášením: „Kdybychom zabili 4 000 palestinských dětí, tak víš co? Tak by to pořád nestačilo!“

Videa se na sociální síti objevila ve chvíli, kdy Spojené státy podle Rady pro americko-islámské vztahy zažívají bezprecedentní nárůst v počtu hlášených incidentů diskriminace proti Arabům a muslimům. Zároveň se rychle množí i zprávy o antisemitistických incidentech. Těch je podle Ligy proti hanobení od 7. října hlášeno o 388 % víc než před rokem ve stejném období.

Seldowitz se hájí, že na videích chybí druhá strana konfliktu. Podle něj Hussein před začátkem videa skutečně vyjádřil podporu Hamásu a říct něco člověku, který „podporuje terorismus a zabíjení nevinných civilistů“, mu prý přijde správné. „Lituji, že k celé události vůbec došlo,“ sdělil místním novinám. „V zápalu chvíle jsem řekl věci, které jsem říct neměl."

Podle řídícího ředitele advokátní skupiny zastupující pouliční prodavače z New Yorku ovšem nešlo o ojedinělý incident. Seldowitz měl Husseina obtěžovat po dobu dvou týdnů, než byla videa zveřejněna. Tvrzení o dlouhodobosti obtěžování zdánlivě potvrzuje fakt, že na každém ze tří zveřejněných videí je Seldowitz oblečený jinak a jedno z nich bylo natočeno v noci.

Mohamed Attia z Projektu pouličních prodavačů Husseina zase hájí tvrzením, že je nepravděpodobné, že by začal rozhovor o konfliktu na Středním východě. Hussein má podle něj špatnou angličtinu a se svými zákazníky se nepouští do žádných rozhovorů, natož pak do komplikované diskuze o válce. „Mohamed mi řekl, že neví, jak odpovědět nebo co má tomu chlapovi říct, tak jenom opakoval, ať jde pryč,“ sdělil Attia CNN.

Zveřejnění a rozšíření videa vedlo k tomu, že jej zhlédla newyorská radní Julie Meninová. Byla to ona, kdo následně podal trestní oznámení. Na sociální síti X o videu napsala: „Toto je ohavný projev nenávisti a obtěžování a je to skutečně odporné. V naší komunitě a našem městě není pro nenávist místo.“ Nebyla sice první, kdo Seldowitzovo chování nahlásil, ale do jejího oznámení policie nezasáhla údajně s odkazem na svobodu řeči.

Tou dobou už byl Seldowitz identifikován jako bývalý zastupující ředitel Direktorátu pro jižní Asii Národní bezpečnostní rady, tudíž se v minulosti aktivně podílel na formování americké zahraniční politiky. Podle jeho profilu na LinkedIn tuto pozici zastával od února 2009 do ledna 2011 v administrativě prezidenta Baracka Obamy.

V době incidentu Seldowitz pracoval jako konzultant advokátní kanceláře Gotham Government Relations. Ta nejenže s ním ukončila spolupráci z důvodu jeho „ohavných, rasistických činů pod důstojností standardů firmy,“ ale také nabídla Husseinovi zadarmo své služby, pokud chce Seldowitze žalovat.

Zveřejnění videa nepřineslo Husseinovi jen úlevu od obtěžování, ale také dlouhé fronty zákazníků, kteří se následujícího dne shromáždili před jeho stánkem, aby mu vyjádřili podporu.

Válka Izraele s Hamásem
12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

Izraelská ofenziva v Pásmu Gazy (2.1.2024) Izraelská ofenziva v Pásmu Gazy (2.1.2024)
10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

RASPUTIN ( 25. listopadu 2023 05:33 )

Lipavský již protestoval jménem Česka proti zatčení toho demokrata a pozval jej na návštěvu do Česka. 👍

Zobrazit celou diskusi