Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hollywood trestá podporu Palestiny: Hvězda Vřískotu přišla o roli, držitelka Oscara o agenta

Autor: jmr - 
22. listopadu 2023
18:22

V Hollywoodu se zdánlivě začala trestat podpora Palestiny. Během jednoho dne bylo oznámeno, že mexická herečka Melissa Barrerová přišla o hlavní roli v plánovaném sedmém pokračování filmové série Vřískot a že talentová agentura UTA ukončila spolupráci se Susan Sarandonovou. O situaci informuje deník The Guardian.

Držitelce Oskara Sarandonové se stala osudnou účast na několika demonstracích podporujících Palestinu. Kritiku jí přineslo především prohlášení, že se „nyní mnoho lidí bojí být židy, a poznávají tak na vlastní kůži, jaké to je být v této zemi muslimem.“ Poslední kapkou pak pro talentovou agenturu United Talent Agency (UTA), která ji zastupovala od roku 2014, byla demonstrace v New Yorku z uplynulého víkendu. Video z ní bylo sdíleno na platformě TikTok.

Na videu Sarandonová říká davu, že „lidé mají otázky, povstávají, vzdělávají se, odstupují od toho vymývání mozků, které začalo, když byli děti". Dále nabádala shromážděné, aby byli silní, trpěliví, zřetelní a podporovali kohokoliv, kdo má odvahu se ozvat. Závěrem poděkovala „židovské komunitě, která nás přišla podpořit“.

Sarandonová také sklidila kritiku za sdílení příspěvku někdejšího frontmana skupiny Pink Floyd Rogera Waterse. Ten je již roky terčem obvinění z antisemitismu, ale tato nařčení odmítá. V příspěvku, který Sarandonová sdílela, psal: „Celý život vystupuji proti autoritářství a útlaku, kdykoliv na ně narazím. Po válce, když jsem byl dítě, v našem domě často znělo jméno Anne Frankové a stala se trvalou připomínkou, co se stane, když se fašismu nepřistřihnou křídla. Moji rodiče ve druhé světové válce bojovali proti nacistům a můj otec zaplatil cenu nejvyšší.“ Waters sám si minulý týden stěžoval, že kvůli svým názorům na konflikt na Středním východě mu všechny hotely v Buenos Aires a Montevideu odmítly poskytnout ubytování.

Podle čísel zveřejněných tamní vládou má izraelská protiofenziva v Gaze od 7. října na svědomí více než 14 000 obětí, z toho aspoň 5 600 dětí.

Krátce před oznámením UTA utrpěla z důvodů podpory Palestiny ránu kariéra Mexičanky Melissy Barrery. Hvězda filmů Vřískot (2022) a Vřískot 6 měla opět ztvárnit roli Sam Carpenterové i v sedmém pokračování série. Tento týden ji však produkční společnost Spyglass propustila.  

Mluvčí Spyglass dal týdeníku Variety pro propuštění Barrery následující zdůvodnění: „Postoj společnosti Spyglass je jednoznačně jasný: Máme nulovou toleranci pro antisemitismus nebo podporování nenávisti v jakékoliv podobě, včetně lživých zmínek o genocidě, etnických čistkách, popírání Holocaustu nebo čehokoliv, co očividně překračuje hranici k projevům nenávisti.“

Barrera na svém instagramu od začátku izraelské protiofenzivy vyjadřuje podporu Palestině, ale který z jejích příspěvků podle Spyglass překročil mez, není známo. O Izraeli se běžně vyjadřuje jako o pachateli genocidy, který „brutálně zabíjí nevinné Palestince, matky a děti, pod záminkou rozmetání Hamásu“.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Minulý měsíc se také negativně vyjádřila o praktikách západních médií, která „ukazují jen izraelský pohled na věc. Na to, proč to dělají, vás nechám přijít samotné“. Na konci příspěvku dodala: „Nepotřebujeme další nenávist. Žádnou islamofobii. Žádný antisemitismus.“ Jejím posledním příspěvkem před oznámeným propuštěním pak byla fotografie nápisu „Radši budu nepřijímaná kvůli tomu, koho přijímám, než přijímaná kvůli tomu, koho nepřijímám“.

Na sociálních sítích se teď ozývají hlasy mluvící o dvojím metru a naopak přehnané toleranci pro nevhodné projevy podpory Izraele. Často je zmiňován Noah Schnapp, představitel Willa Byerse v seriálu Stranger Things, který se minulý týden v Los Angeles natočil při rozdávání samolepek s nápisem „Sionismus je sexy“. I přes volání fanoušků seriálu po bojkotu jej zatím žádný postih nepotkal.

Video  Izraelci odpálili dům šéfa Hamásu v Gaze: Scházeli se v něm velitelé.  - IDF
Video se připravuje ...

Ford Henry ( 23. listopadu 2023 14:03 )

Sarandonová má dobře vyhrabáno. Židi na rozdíl o muslimů v NY nepozabíjeli tisíce lidí v roce 2001. S Ukrajinou je v pohodě, protože Rusko zákeřní Ukrajinci vyprovokovali.

Omasta ( 23. listopadu 2023 10:27 )

Židia chtějí žít v zemi, kterou jim Jehova přisoudil už před 2000 lety. Jaké zlo? Jehova je zlo? A islám je co?

Petr Kolar ( 23. listopadu 2023 08:54 )

Z meho pohledu se zlu nema ustupovat. Zjevne budete typ, ktery kdyz se na nej zadupe aby dal penize a prepsal majetek, tak to udela.

Petr Kolar ( 23. listopadu 2023 08:52 )

Nesmite tolik hltat propagandu, doporucuji navstevu regionu az tam bude klidneni. Pokud chcete videt vychovu a propagaci k nenavisti vuci Patestincum, navstivte Jad Vasem - je to ciste vymyvani mozku navstevnikum.
Nebylo by na skodu si neco zjistit o vzniku Izraele, kde bylo hodne teroristickych akci Ben Guriona vuci Britum.
Ja za problem povazuji sionismus - se zbrani v ruce zabrani uzemi jine zemi a vytvoreni nabozensky zalozeneho statu (pro obcany stejne viry). A jak tomuto statu roste pocet obyvatel ma vliv na cenu realit, tak dochazi k zabirani pudy a vytlacovani puvodnich obyvatel. Nevim rozdil mezi tim co delat Hitler Slovanum za 2. sv . valky - zabirani jejich jejich uzemi s planem jejich nasledne likvidace, kde Arijec byl vice nez ostatni.

denisz ( 23. listopadu 2023 01:31 )

Britský mandát nad Palestinou skončil v roce 1948 a na podnět OSN byl v roce 1948 založen stát Izrael, současně měla být založena arabská Palestina. Arabové to odmítli s tím, že nejdřív musí zahnat Židy do moře. Pokusili se o to mnohokrát neúspěšně hned od vzniku státu Izrael. Po tom strašném holokaustu, největšímu svinstvu lidstva, si Izraelci pustou nezalidněnou poušť opět zasloužili jak ji zvelebili v kvetoucí zahradu. Do regionu chtěli vyspělejší vzdělanější pracovití židé přinést i sousedům pokrok, prosperitu, zcivilizovat je, i trochu té demokracie. Prostí Arabové nadšení, duchovní vůdci to zarazili. Zůstali myšlením ve středověku.
Při vzniku palestinských teroristických organizací je školili Hitlerovi nacisté. Islám použili jako náboženství válečníků (džihádistů), vůdcovského typu, za likvidaci Židů a jejich státu Izraele. Izrael ani zde nebyl v bezpečí před nacistickým terorem. V Palestině ještě dnes na školách dětí učí všechny ty lži a klišé proti Židům,

Zobrazit celou diskusi