Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Snímek osvobozeného transportu smrti obletěl svět: Jaký byl osud ženy na fotografii?

Autor: pma, ČTK - 
25. července 2023
05:00

V průběhu druhé světové války zemřely v německém koncentračním táboře Bergen-Belsen desítky tisíc lidí. V dubnu roku 1945 odjely z tábora tři transporty s několika tisíci Židy. Měly namířeno do Terezína, kam ale nedojely. Američtí vojáci po cestě pasažéry zachránili. Jeden z nich tehdy nepopsatelnou radost vězňů zachytil fotoaparátem. Snímek dlouho zůstal v jeho soukromém archivu, než se před lety dostal na světlo světa. Jaký příběh pojí ženu na světoznámém snímku?

Počátkem dubna 1945, několik dní před osvobozením, odjely z Bergen-Belsenu tři transporty. V každém z vlaků se tísnilo přes dva a půl tisíce židovských vězňů. Všichni měli skončit v Terezíně, kdyby však transporty nezastavili američtí vojáci.

Jeden z nich se emotivní okamžik rozhodl zachytit svým fotoaparátem. Na snímku jsou zachyceny Židé běžící s otevřenou náručí směrem ke svým zachráncům a úlevou ve tváři.. „Ahoj, přátelé! Milujeme vás! Jsme Židé!“ volali radostně vězni.

Židovka pocházela z Maďarska

Fotka ležela v archivu amerického veterána George C. Grosse ze San Diega dlouhé roky. Počátkem nového tisíciletí se k ní dostal učitel historie z New Yorku Matthew Rozell, který s veteránem dělal rozhovor.

V popředí dnes už ikonické fotografie zachytil Gross dojatou ženu v šatovce. „Později se náhodou podařilo ženu na fotografii identifikovat. Pocházela z Maďarska, bylo ji tehdy 35 a za ruku tehdy v běhu držela svou 5letou dceru,“ připomněl na sociální síti příběh Památník Terezín.

Nelidské podmínky

Obě se podle izraelského deníku Haaretz po skončení války vrátily do rodné země, a i když trpěly traumaty z prožitých událostí, vedly poměrně spokojené životy.

Koncentrační tábor v německém Bergen-Belsenu byl jedním z těch, které nestihli nacisté v dubnu 1945 evakuovat. 15. dubna 1945 ho osvobodili Britové. Uvnitř našli v naprosto nelidských podmínkách přes 60 tisíc vězňů a tisíce nepohřbených těl.

Josef Čapek nebo Anna Franková

Koncentrační tábor v Bergen-Belsenu se oproti například polské Treblince či Osvětimi lišil v tom, že v něm nacisté nezabíjeli vězně v plynových komorách. Lidé v táboře umírali spíše na nejrůznější nemoci, podvýživu a podchlazení.

V Bergen-Belsenu zemřel například i český malíř a spisovatel Josef Čapek nebo tehdy šestnáctiletá autorka známého válečného deníku Anna Franková.

Video  Josef Čapek: Slavný umělec, který za své názory zemřel v koncentračním táboře  - Videohub
Video se připravuje ...

 

Jirik-ta ( 25. července 2023 10:06 )

a fotky z ukrajiny? Už to viděli v ameryce? Tu hrůzu.

Zobrazit celou diskusi