Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Povodeň v Dubaji: Bouře a vydatné deště zatopily ulice. Smrtící záplavy zasáhly i Karibik

Autor: simao, ČTK - 
20. listopadu 2023
11:51

Sociální sítě zaplnily výjevy z „biblické potopy“ v milionářské Dubaji, kterou zasáhly koncem minulého týdne rozsáhlé deště. Do ulic se nahrnula voda, která uvěznila řadu aut, zatímco jiná si přes potoky vody razila cestu metropolí Emirátů. S následkem povodní se aktuálně vyrovnávají rovněž v Dominikánské republice, odkud hlásí již 21 obětí. Záplavy však hlásí v posledních dnech také z částí Afriky a jižní Ameriky.

  • Povodně zasáhly po těžkých lijácích a bouřce hlavní město SAE Dubaj. Na sociální síti X se objevila řada videí ze zatopených ulic města.
  • Na nejméně 21 stoupl počet obětí silných dešťů a záplav v Dominikánské republice.
  • Další povodně hlásí i Afrika - velká voda zasáhla keňský přístav Mombasa.
  • Záplavy hlásí také nejjižnější brazilský stát Rio Grande do Sul.

Silnice v Dubaji zaplavila na sklonku minulého týdne voda poté, co část Spojených arabských emirátů zasáhly silné deště a extrémní bouřky.

Kvůli extrémnímu počasí, které vedle vydatných srážek provázely i silné poryvy větru, byl omezen nad Emiráty letový provoz. Lidem v hlavním městě pak bylo doporučeno, aby zůstávali uvnitř budov a nevydávali se na pláže, hlásí server NDTV.com.

Lidé z celé Dubaje sdíleli na sociálních sítích snímky a videa silných dešťů, které na řadě míst změnily tamní silnice v rozvodněná koryta.

21 obětí silných dešťů a záplav v karibském ráji

Na nejméně 21 stoupl počet obětí víkendových silných dešťů a záplav v Dominikánské republice. Informuje o tom agentura Reuters, podle níž své domovy v karibské zemi muselo opustit přes 13 000 lidí.

Mezi mrtvými je i devět osob, které přišly o život v sobotu, když se na jejich auta zřítila zeď dálničního tunelu, jejíž zhroucení způsobil právě mohutný déšť.

Mezi oběťmi jsou podle agentury AFP i čtyři Američané a tři Haiťané. Nepříznivé počasí dopadlo podle místních úřadů na více než 2600 domácností, přes 2500 lidí museli zachránit hasiči a další složky. Silné deště také způsobily výpadky elektřiny a poškození dopravní infrastruktury.

Video  Extrémní krupobití překvapilo Němce: Kroupy a záplavy udeřily v Reutlingenu  - Reuters
Video se připravuje ...

Uživatel_5693247 ( 21. listopadu 2023 12:34 )

....."Povodně zasáhly po těžkých lijácích a bouřce hlavní město SAE Dubaj." ?????
To je jako kdyby někdo hlásal, že hlavním městem Česka je Brno.

David Klein ( 21. listopadu 2023 04:15 )

No a co jako?

Zobrazit celou diskusi