Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Žaloba na Trumpa v Coloradu neuspěla: Může kandidovat do voleb i přes účast „na vzpouře“

Autor: ČTK - 
18. listopadu 2023
08:28

Donald Trump se může účastnit prezidentských voleb v americkém státě Colorado navzdory tomu, že se "podílel na vzpouře" ze 6. ledna 2021, kdy dav jeho příznivců zaútočil na Kapitol, rozhodla v pátek coloradská soudkyně. Informuje o tom dnes agentura Reuters, podle níž se v případu očekává podání odvolání.

Žaloba byla postavena na zřídka využívaném 14. dodatku americké ústavy, podle něhož veřejnou funkci nemůže zastávat osoba, která se účastnila „povstání či vzpoury“ proti ústavě samotné. Do takové vzpoury se sice podle soudkyně Sarah Wallaceové Trump podněcováním svých příznivců 6. ledna 2021 zapojil, když jeho „chování a slova byly faktickou příčinou útoku na Kapitol a podstatně k němu přispěly“, avšak jako tehdejší prezident není jedním z činitelů, na které se dodatek ústavy vztahuje.

Rozhodnutí je podle Reuters vítězstvím pro Trumpa, který čelí několika podobným výzvám před prezidentskými volbami v příštím roce. Jeho mluvčí uvedl, že američtí voliči mají ústavní právo vybrat si kandidáta podle svého přání.

Skupina Citizens for Responsibility and Ethics in Washington (CREW), která žalobu podala, počítá s tím, že se odvolá. Rozhodnutí soudu podle ní potvrdilo, že se Trump zapojil do vzpory.

Při útoku na Kapitol, který je sídlem amerických zákonodárců, zemřelo několik lidí a řada dalších utrpěla zranění. Zvláštní vyšetřovatel Jack Smith ho letos označil za bezprecedentní útok na sídlo americké demokracie, který byl podnícen lhaním Trumpa, jenž opakovaně říkal nepravdu o volbách, i když věděl, že tak činí.

Trump například tvrdil, že v Georgii hlasovalo během čtyř dnů 10.000 mrtvých nebo, že v Arizoně volilo přes 30.000 lidí bez amerického občanství. Ani v těchto, ani v případě dalších takových tvrzení to nebyla pravda. Své příznivce Trump ve Washingtonu podobnými tvrzeními burcoval i těsně před útokem na Kapitol.

bobbo ( 18. listopadu 2023 09:32 )

Doufám,že volby vyhraje,je tam jeden z mála,který má normální rozum,na rozdíl od toho dnešního,který v jeho věku už nemá žádný.

Zobrazit celou diskusi