Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Za útok na Kapitol 17 let v base. Americký soud potrestal exšéfa extremistů Proud Boys

Autor: ČTK - 
31. srpna 2023
19:45

Federální soud ve Washingtonu dnes vyměřil bývalému vůdci krajně pravicové skupiny Proud Boys Josephu Biggsovi 17letý trest vězení za účast na rozvratném spiknutí v souvislosti s útokem na sídlo Kongresu z 6. ledna 2021. Informovala o tom agentura AP. Prokuratura pro Biggse žádala 33 let vězení. Trest je druhým nejvyšším, který byl dosud v USA uložen při procesech s útočníky na sídlo zákonodárné moci.

Biggs byl jedním z vůdců násilného pochodu desítek členů Proud Boys a jejich sympatizantů na Kapitol. V sídle Kongresu právě začínala společná schůze obou kongresových komor, které měly potvrdit výsledky prezidentských voleb z listopadu 2020.

Část davu stoupenců republikánského prezidenta Donalda Trumpa tehdy do sídla vtrhla ve snaze zabránit oficiálnímu potvrzení vítězství demokrata Joea Bidena. Biggs a další členové jeho skupiny se připojili k výtržníkům, kteří prolomili policejní kordony a donutili zákonodárce k útěku.

Soudce, který poslal Biggse do vězení, má vyměřit trest také dalším čtyřem členům Proud Boys, které porota uznala vinnými v květnu po čtyřměsíčním soudním procesu. Ten ukázal, jak krajně pravicoví extremisté uvěřili zjevným Trumpovým lžím, že volby mu byly „ukradeny“.

Někdejší hlavní vůdce Proud Boys Enrique Tarrio se má dozvědět výši trestu příští úterý, uvedla AP.

V souvislosti s výtržnostmi v Kapitolu bylo nebo je stíháno více než 1000 lidí. V dřívějších procesech bylo již odsouzeno několik členů další krajně pravicové skupiny známé jako Oath Keepers, včetně jejího zakladatele Stewarta Rhodese, který v květnu dostal trest 18 let vězení.

V den útoku na Kapitol zemřeli čtyři lidé, mezi mrtvými byla 35letá bývalá příslušnice vojenského letectva a Trumpova stoupenkyně Ashli Babbittová, zbylí tři zemřeli kvůli náhlým zdravotním příhodám. Jeden člen ochranky Kapitolu podlehl svým zraněním o den později. Úřady následně uvedly, že zemřel přirozenou smrtí. Asi 140 policistů utrpělo zranění a čtyři policisté v následujících měsících spáchali sebevraždu.

Video  Politolog o amerických volbách: Pokud Biden vyhraje, období nedokončí a stranu předá.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi