Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Za útok na Kapitol 10 let natvrdo. Trumpův podporovatel u soudu litoval

Autor: ČTK - 
1. září 2023
19:44

Za útok na sídlo amerického Kongresu 6. ledna 2021 dnes americký federální soud poslal na deset let do vězení Dominika Pezzolu, někdejšího člena krajně pravicové skupiny Proud Boys. Prokuratura pro něj požadovala dvacetiletý trest. Pezzola nehrál ve skupině vedoucí roli a jako jediný z pětice obžalovaných v právě probíhajícím řízení byl zproštěn obžaloby ze spiknutí. Byl odsouzen za jiné trestné činy, včetně maření úředního postupu a napadení policisty, napsala agentura Reuters.

Podporovatelé neúspěšného prezidentského kandidáta Donalda Trumpa 6. ledna 2021 pochodovali na Kapitol, kde právě začínala společná schůze obou kongresových komor. Ty měly potvrdit výsledky prezidentských voleb z listopadu 2020, v nichž zvítězil Joe Biden. Část davu do sídla Kongresu vtrhla, páchala výtržnosti a útočila na policisty.

„Vy osobně jste hrál významnou roli v událostech toho dne,“ řekl Pezzolovi soudce Timothy Kelly. „To, co se stalo, byla národní ostuda,“ dodal. Soudce také uvedl, že Pezzola vzal jednomu z policistů obranný štít, pózoval s ním a u toho používal gesta, která jsou symbolem skupiny Proud Boys, píše zpravodajský server NBC News.

U soudu vystoupila Pezzolova dlouholetá partnerka Lisa Mageeová, jež prohlásila, že jejich dcery trpí za činy svého otce a jsou ve škole šikanovány. O Pezzolovi řekla, že to je „idiot“. Žena u soudu již dříve vypověděla, že na Kapitol vyrazil opilý.

„Bylo to nejhorší a nejvíce politováníhodné rozhodnutí v mém životě a je mi to opravdu líto,“ řekl Pezzola před vynesením verdiktu. Když ho později po odchodu soudce odváděli ze soudní síně, zvedl zaťatou pěst a zakřičel „Trump vyhrál“, píše NBC News.

Kvůli výtržnostem v Kapitolu bylo nebo je stíháno více než 1100 lidí. V dřívějších procesech bylo již odsouzeno několik členů další krajně pravicové skupiny známé jako Oath Keepers, včetně jejího zakladatele Stewarta Rhodese, který v květnu dostal trest 18 let vězení. Bývalý vůdce Proud Boys Joseph Biggs dostal ve čtvrtek u soudu 17letý trest vězení. Jde o nejtvrdší zatím vynesené rozsudky v souvislosti s událostmi z ledna 2021.

Video  Trumpovi příznivci řádili v Kapitolu: Čtyři mrtví, infarkt v davu a Biden završil výhru  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi