Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Francie vydala zatykač na syrského prezidenta: Asada viní z chemického útoku, co zabil 1700 osob

Autor: ČTK - 
15. listopadu 2023
14:01

Francouzská justice vydala mezinárodní zatykač na syrského prezidenta Bašára Asada kvůli použití chemických zbraní v Sýrii v roce 2013. Zatykač se vztahuje také na Asadova bratra Máhira a dva jeho generály. Dnes to uvedli zástupci žalující strany, informovala agentura AFP.

V srpnu 2013 byly v oblasti Ghúta jihovýchodně od Damašku použity chemické zbraně a podle opozice zemřelo až 1700 lidí. Lékaři bez hranic (MSF) potvrdili 355 mrtvých, použit byl prý sarin. Z útoku se vzájemně obviňovaly syrská vláda a opoziční síly.

Zdroj z justice potvrdil vydání čtyř zatykačů za podíl na zločinech proti lidskosti a na válečných zločinech v souvislosti s útokem sarinem nedaleko Damašku v srpnu 2013. Zatykač je vedle syrského vůdce vystaven na jeho bratra Máhira Asada, který vede elitní jednotku syrské armády, generála Ghasana Abbáse, který vede část výzkumného střediska CERS, jež se zabývá vývojem a výrobou biologických a chemických zbraní a bojových látek, a na šéfa bezpečnosti, generála Bassáma Hasana.

Vyšetřující soudci z oddělení pro zločiny proti lidskosti pařížského soudního dvora se zabývají chemickými útoky spáchanými v Sýrii v roce 2013, z nichž je obviňován syrský režim, od dubna 2021. Vyšetřování zahájili v reakci na trestní oznámení Syrského centra pro média a svobodu projevu (SCM), iniciativy Open Society Justice Initiative (OSJI) a Syrského archivu. Vyšetřování se zaměřuje i na útoky spáchané v Adře a Dúmě.

„Toto rozhodnutí představuje historický soudní precedens. Je dalším vítězstvím obětí, jejich rodin a pozůstalých a zároveň krokem ke spravedlnosti a trvalému míru v Sýrii,“ uvedl Mázin Darvíš, zakladatel a ředitel SCM. Poukázal na to, že k trestnímu oznámení byla přiložena „přímá svědectví mnoha obětí“, „hloubková analýza řetězce velení v syrské armádě“ a „stovky dokumentů, včetně fotografií a videí“.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi