Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zuckerberg chce po Češích platit za sítě bez reklam: Facebook a Instagram za 3500 korun ročně

Aktualizováno -
7. listopadu 2023
13:30
Autor: ver, ČTK - 
7. listopadu 2023
10:28

Americká internetová společnost Meta Platforms začala uživatelům v Česku i dalších zemích Evropy nabízet placené verze sociálních sítí Facebook a Instagram bez zobrazování reklam. Firma o záměru informovala pár dní zpět, ročně platba vyjde na zhruba 3500 korun. Agentura Reuters uvedla, že Meta se pomocí tohoto záměru pokouší obejít unijní předpisy, které by mohly omezit její schopnost přizpůsobovat reklamy uživatelům bez jejich souhlasu a poškodit její hlavní zdroj tržeb.

Uživatelům Facebooku v Česku se dnes při otevření stránky v prohlížeči objevila nabídka na placenou verzi. Nabídka platí pro uživatele z EU, Švýcarska a zemí Evropského hospodářského prostoru, které vyjma unijních států zahrnují Island, Norsko a Lichtenštejnsko. Při používání služby z webového prohlížeče bude měsíční předplatné 9,99 eura (asi 245 Kč), pro uživatele chytrých telefonů a tabletů s operačními systémy Android a iOS to bude 12,99 eura (319 Kč).

Nabídka volby mezi bezplatnou variantou s reklamami a placeným předplatným bez nich by mohla vést k tomu, že se uživatelé rozhodnou pro první variantu. To by Metě pomohlo vyhovět předpisům, aniž by to ovlivnilo její aktivity v oblasti reklamy.

Anketa

Budete platit za Facebook a Instagram bez reklam?

ANO
NE

Základním podnikatelským modelem společnosti Meta je už téměř 20 let nabídka bezplatných služeb v oblasti sociálních sítí a prodej reklamy podnikům, které chtějí uživatele těchto sítí oslovit. Evropa je podle listu Financial Times (FT) pro Metu druhým nejlukrativnějším regionem po Severní Americe. Finanční ředitelka firmy Susan Li v dubnu uvedla, že reklama v Evropské unii se podílí zhruba deseti procenty na celkových obchodních aktivitách podniku.

Irský úřad pro ochranu osobních údajů (DPC) firmě v lednu vyměřil pokutu 390 milionů eur (zhruba 9,6 ,miliardy Kč) za to, že nutila uživatele akceptovat cílenou reklamu jako podmínku pro používání sítě Facebook. Společnost později uvedla, že má s ohledem na unijní regulaci v úmyslu požádat uživatele v EU o souhlas dřív, než umožní firmám cílit reklamy.

Video  Mark Zuckerberg  - Videohub
Video se připravuje ...

revengeboy ( 8. listopadu 2023 06:16 )

A jen debil napíše "inbecil". Správně je totiž "imbecil".

BobyNo1 ( 8. listopadu 2023 00:17 )

Zadarmo je to drahé!

bullshit ( 7. listopadu 2023 20:56 )

Bingo, je to jen nabídka / poptávka

bullshit ( 7. listopadu 2023 20:56 )

Hlavně do toho zatáhnout Fialku. Holt za Bureše by to bylo zadarmo

viho ( 7. listopadu 2023 18:33 )

V Česku s touto přemrštěnou cenou Facebooku Fialova vláda asi nic dělat nebude, podobně jako nedělá nic s cenou potravin. Fiala řekne, že je to trh a ještě se ztrapní tím, že sám pojede nakoupit do Německa. Ale v zemích, kde existují a jsou aktivně vymáhány zákony proti předražování, s takovou cenou Facebook jistě narazí. Tržby původního Facebooku s reklamami byly asi 18 miliard USD ročně při asi 3 miliardách uživatelů. To vychází na asi 6 USD ročně na uživatele, což by byla odpovídající cena předplatného bez reklam. Ale teď Facebook chce, aby uživatel platil za verzi bez reklam 156 USD ročně? To je evidentní předražení o 150 USD ročně, tedy 26 násobně více, než je odpovídající tržní cena.

Zobrazit celou diskusi