Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zemřel astronaut Thomas Mattingly (†87). Pomohl zachránit posádku Apolla 13

Autor: ČTK - 
3. listopadu 2023
17:30

Ve věku 87 let zemřel americký astronaut Thomas Mattingly, který sehrál klíčovou roli při dramatické záchraně posádky letu Apollo 13 v roce 1970. Informoval o tom americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Příběh mise Apollo 13 se stal předlohou úspěšného hollywoodského filmu, v němž Mattinglyho ztvárnil herec Gary Sinise.

„Mattingly byl klíčem k úspěchu našeho programu Apollo a jeho zářivá osobnost zaručuje, že na něj historie nezapomene,“ uvedl šéf NASA Bill Nelson. Podle prohlášení NASA zemřel Mattingly v úterý, příčinu jeho úmrtí úřad neupřesnil.

Mattingly, který vystupoval spíše pod svým druhým křestním jménem Kenneth nebo Ken či zkratkou TK, začínal jako pilot v americkém námořnictvu a NASA ho do svého vesmírného programu vybrala v roce 1966. Vystudovaný letecký inženýr se vydal k Měsíci v rámci mise Apollo 16 v roce 1972.

„Svou nejspíš nejdramatičtější roli v NASA sehrál poté, co byl vystaven nákaze zarděnkami před startem Apolla 13. Musel zůstat na Zemi a svými rozhodnutími pak pomohl úspěšně vrátit poškozenou loď a posádku Apolla 13 - tedy astronauty Jamese Lovella, Jacka Swigerta a Freda Haisea,“ doplnil Nelson.

Mattingly měl být původně pilotem mise Apollo 13, ale kvůli možné nákaze zarděnkami jej NASA na poslední chvíli nahradila Swigertem. V Houstonu pak pomáhal řešit kritickou nouzovou situaci, která nastala po výbuchu jedné z kyslíkových nádrží, z níž únik kyslíku loď vážně poškodil. Díky podrobným znalostem řídicích systémů na Zemi testoval možné scénáře, jak s omezenými prostředky upravit dráhu kosmické lodi tak, aby dokázala bezpečně přistát, což se nakonec podařilo.

Video  Planetární geolog: Hrozbou při osídlování Měsíce jsou meteority a sluneční plazma.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Uživatel_5262009 ( 3. listopadu 2023 20:51 )

Jsou to všechno bláboly a dohady.Jak na př.mohou fungovat při přistání padáky, když tam není atmosféra ? Jak se dostali američtí kosmonauti bez následků přes van Allenovy radiační pásy, když intenzita kosmického záření v nich je taková, že by pro jejich ochranu bylo nutno použít stínění v ekvivaklentu 4m olova ? Na Měsíci dosud nikdo nebyl a prohlášení NASA, že se jim vše o těchto letech ztratilo, je blaf. Sám odborník prohlásil, že se dosud neví, jak toto záření překonat, aby bylo možno oběžnou dráhu kosmnické stanice prodloužit kolem Země a Měsíce najednou.Přistání na Měsící bylo natočeno v ateliérech, což přiznal na smrtelné posteli režisér Kubrick. USA muselo přece nějak Rusáky pokořit !!!

Zobrazit celou diskusi